Fædrelandsvennen

47 turtips i Setesdal

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

Visit Setesdal er klar med ny oversikt over 47 flotte dagsturer til fots i Setesdal. De aller fleste ligger like ved riksvei 9.

– Vi laget den første oversikten for fire år siden, men nå har vi gode oversikter fra alle fire kommunene med turer fra Hornnes i sør til Hovden i nord, forteller turistvert Kirsten Leira i Visit Setesdal på Hovden.

Hun er litt overveldet selv og sier det er så uendelig mye mer å oppleve enn man tenker over før man setter seg ned og lager oversikt.

– Organist Henrik West sa at han gikk mange turer da han bodde i Hemsedal, men i Valle visste han ikke om noen. Nå er det endret. West, Frode Buen og Tarald Myrum har gjort en kjempejobb med å legge til rette og skaffe oversikt over løyper, sier Leira.

I Evje og Hornnes har hun fått mye hjelp av Geir Magne Feed og i Bygland har Olav Neset bistått.

– Ildsjeler er vi helt avhengige av, sier Leira.

Nå har det store arbeidet med å få avtaler med grunneiere om alle turløypene og ordne oversikt, blitt til en stor brosjyre som er å få tak i ved alle turistkont­orene i dalen. Det meste finnes også på nett hos Visit Setesdal.

– Hver tur har eget kartblad med informasjo­n om trasé, vanskeligh­etsgrad, lenge i kilometer og tid og så videre, forteller Leira.

Det første utenlandsk­e turister spør om på turistkont­oret er hvor det går an å gå tur. Mange nordmenn jakter også nye turoppleve­lser. Gåturer blir stadig mer populaert, ifølge Leira.

– Vår «katalog» inneholder 47 dagsturer. Turisthytt­ene og overnattin­gsturene i fjellheime­n, er noe annet. «Våre» turer er mellom to og 15 kilomter lange, sier Leira.

HOMSFJELLE­T

Selv er hun mye på tur. Urar nordvest for Bykle er et favorittst­ed.

– Hartevassn­utane på Hovden er en fin tur. Ellers drømmer jeg om å gå alle 47. Rådet mitt er å begynne fra en kant og ta alle sammen etter tur, ler hun, og fortsetter:

– Akkurat nå planlegger jeg turen på Homsfjelle­t i Valle. Det er en femtimers tur, men oppe på det flate fjellet er det fantastisk utsikt over Valle.

I mange av kommunene har turløypene­ttet vaert godt utbygd i flere år. Det har hengt litt igjen i Valle.

En av de mest populaere turene i Valle er inn til Gloppefoss, en tur på seks kilometer inn fra parkerings­plassen ved Lunden nord for Flateland.

Der er det nylig satt opp broer, utbedret sti og satt opp bord og benker, slik at det er lettere å komme til den flotte fossen med over 200 meters fall innerst i juvet.

Turguiden for Setesdal er laget med støtte fra kommunene og Setesdal regionråd.

– Et veldig flott opplegg vi tror mange vil sette pris på, sier Bykleordfø­rer Jon-rolf Naess.

 ??  ??
 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Turen til Gloppefoss var noe kronglete før, men i fjor høst ble det bygget flere broer slik at man slipper å vade. Den er en av de 47 gåturene som omtales i den nye turguiden for Setesdal.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Turen til Gloppefoss var noe kronglete før, men i fjor høst ble det bygget flere broer slik at man slipper å vade. Den er en av de 47 gåturene som omtales i den nye turguiden for Setesdal.
 ?? SKJERMDUMP ?? Slik ser turguiden ut inne på nettet. Du kan klikke på turene og da kommer det opp bilde med informasjo­n. www.visitsetes­dal.no. I den trykte turguiden finnes kartblad for hver eneste en av de 47 dagsturene i Setesdal.
SKJERMDUMP Slik ser turguiden ut inne på nettet. Du kan klikke på turene og da kommer det opp bilde med informasjo­n. www.visitsetes­dal.no. I den trykte turguiden finnes kartblad for hver eneste en av de 47 dagsturene i Setesdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway