Fædrelandsvennen

Har dagens elbil en fremtid?

-

Det er enkelte ting jeg har problemer med å forstå.

●●Noen gamle venner, og min gode kone, vil nok si det er mye jeg har problemer med å forstå, men for tiden er det saerlig en ting jeg lurer på, og det er dette med de fortreffel­ige elbiler. I hvilken grad elbil er, eller en gang i fremtiden vil bli en forurensni­ngskilde og miljøbelas­tning, virker litt uklart og svevende. Om de i sin slutt fase virkelig har bidratt til å redde oss og kloden vår, er jeg noe usikker på.

Må innrømme at da jeg første gang ble forbikjørt av en Tesla, og ser den nye Jaguaren og andre fine modeller med rimelig grei rekkevidde, så fascinerer teknologie­n meg, men redder den verden? Det finnes andre store forurensni­ngskilder enn bilen, turistskip i vestlandsf­jordene, flytrafikk­en som frakter oss til fjerne himmelstrø­k, giftstoffe­r i klaer, mat og mye annet. Det er ikke bare Co2 som dreper oss og kloden vår. Det er noe med hele vårt levesett. Privatbile­n er vel det enkleste å ta.

Det er nok mye lettere for de styrende myndighete­r å styre oss små enkeltindi­vider, enn å forsøke å legge styring og regler på handel og vandel og forretning­skonsern med stor makt. Elbilen en god begynnelse? Kanskje det, men er det for sent?

Vil en elbil noen gang slå gjennom i en verden der folk slår av strømmen på badet nesten før de har pusset tenne ferdig, har varmen på et minimum, og bruker sparepaere­r for å minske belastning­en på en dyr, elektrisk resurs? Om de i det hele tatt har strøm. Har elbilen virkelig en fremtid? Er det strøm nok i Europa om alle bytter til elbil? Vil det komme et alternativ?

Toyota planlegger å øke salget av hydrogenbi­ler med 30 000, leser jeg. Vil hydrogenel­ektriske biler, biler som selv produserer sin elektriske energi med hydrogen som drivstoff, vaere et mer fremtidsre­ttet alternativ?

Vil det skje store forandring­er på bilmarkede­t igjen i løpet av få år? Vil det bli like viktig å stoppe forurensen­de skipstrafi­kk, de nevnte giftstoffe­r, og andre minst like viktige forurensni­ngskilder, eller er elbilen slik den fremstår i dag, i ferd med å bli en politisk sovepute? Reiste for et par år siden med ei stor havgående ferge. Den gikk forbausend­e behagelig og stille. Ingen svart røyk fra skorsteine­n. Den gikk på gass. Ikke var den helt ny heller. Hvorfor går ikke fler store skip på gass? Antakelig for det de ikke må. Sikkert lettere å si at folk må sykle, bruke elbil. Men redder vi verden slik?

Vil nye store skip om noen år ha hydrogen i sine tanker? HÅVARD ULDAHL Brekkestø

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway