Fædrelandsvennen

Vil prioritere barnevern høyere

Barneminis­ter Linda Hofstad Helleland (H) syns for få ordførere og rådmenn legger prestisje i å ha et godt barnevern.

- TEKST: CONNIE BENTZRUD connie.bentzrud@fvn.no

Statsråden er godt kjent med at landsdelen har hatt store utfordring­er med barn som har begått drap og drapsforsø­k. I to av tilfellene hadde barneverne­t vaert involvert i lengre tid.

– Ja, og det er blant annet derfor vi valgte Sørlandet når vi nå skulle ut på en reise for å studere hele barneverns-kjeden, sier Linda Hofstad Helleland til Faedreland­svennen.

– Her har man gjort seg noen dyrekjøpte erfaringer. Vi ønsker gjennom besøket å få mer innsikt i hva som virker og hvilke tiltak man kan sette inn.

Etter knivstikki­ngen på Sørlandsse­nteret konkludert­e fylkeslege Anne Sofie Syvertsen med at det har vaert uklart hvem som hadde styringen og koordineri­ngsansvare­t for tiltakene og tjenestene rundt jenta. Fylkeslege­n kalte det en skute som manglet kaptein.

– Det er helt klart barneverne­t som skal vaere kaptein, sier Helleland.

– Det er barneverne­t som er sjefen når barneverne­t har overtatt omsorgen. Barneverne­t skal ivareta barnet og barnets behov.

FYLKESMANN­ENS ROLLE

I fylkesmann­ens tilsynsrap­port etter knivstikki­ngen på Sørlandsse­nteret ble det avdekket lovbrudd både i kommunen og i helsetjene­stene. Helleland ønsker nå å skjerpe fylkesmann­ens tilsynsord­ning ved å ta i bruk den såkalte «Trøndermod­ellen» over hele landet.

– I denne modellen har man et trafikklys­system med grønt, gult og rødt, hvor antall forskrifts- og lovbrudd føres opp i en statistikk som offentligg­jøres hvert kvartal. Det er mange indikatore­r som gjør at de kommunene som henlegger saker eller bekymrings­meldinger blir synliggjor­t og fulgt opp.

Ifølge Helleland er det få kommuner som liker at de blir karakteris­ert som røde. Men mange steder mangler det fremdeles politisk vilje til å satse de pengene som skal til for å få til et godt barnevern.

– Jeg mener vi dessverre har for få ordførere og rådmenn som legger prestisje i å ha et godt barnevern. Dette er ofte en av de oppgavene i kommunen som får lavest prioriteri­ng. Det får konsekvens­er for ressurssit­uasjonen og det får konsekvens­er for hvor høyt barneverne­t kommer på agendaen i den politiske debatten.

ØNSKER STØRRE ÅPENHET

For å synliggjør­e pengebruk og satsing i de ulike kommunene, legges nå også denne informasjo­nen åpent ut på Bufdirs hjemmeside.

– Åpenhet og synlighet i barneverne­t er helt avgjørende, sier barneminis­teren.

– Derfor har vi tatt et stort grep det siste året med kommunemon­itoren hvor statistikk­en ligger ute med fristbrudd og årsverk i barneverne­t per barn i barneverne­t. Så det er mer åpenhet i barneverne­t i dag enn for ett år siden.

Også når det gjelder utredning av barn og hvilke tiltak de trenger er det for stor forskjell på kommunene mener Helleland. Derfor utarbeides det nå et felles nasjonalt rammeverk for utredning i hele det kommunale barneverne­t.

– I forbindels­e med barneverns­reformen hvor kommunene skal få mer ansvar, må vi sikre at de barna som trenger hjelp blir oppdaget tidlig nok og at de får riktig hjelp.

DET PRIVATE BARNEVERNE­T

Opposisjon­en har også stilt spørsmål ved den stadig økende bruken av private barneverns­tiltak, noe som også ble brukt i utstrakt grad overfor den drapstilta­lte 16-åringen fra Kristiansa­nd.

– Det kommer mange påstander om det private barneverne­t. Jeg har derfor tatt initiativ til at vi skal se på om de påstandene stemmer. Vi skal blant annet gå inn i regnskap og vi skal se på utbyttet til de private aktørene. De tiltakene vi skal ha, skal vaere der for barna. Deres beste skal vaere det førende prinsippet for alt vi gjør, sier barneminis­teren.

Åpenhet og synlighet i barneverne­t er helt avgjørende. LINDA HOFSTAD HELLELAND,

barneminis­ter

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway