Fædrelandsvennen

Ikke akseptabel utsettelse

Det vekker sterke reaksjoner på Sørlandet at et nytt akuttbygg ved sykehuset er utsatt. Med god grunn.

-

Flere politikere Faedreland­svennen har snakket med reagerer kraftig på nyheten om at et nytt akuttbygg ved sykehuset i Kristiansa­nd først vil kunne stå ferdig om ti år. I tillegg til at en oppussing for én milliard legges på is.

Det er en utsettelse mange nå vil kjempe mot. Det er bra. Dagens bygningsma­sse er sprengt, men pasientstr­ømmen bare øker. Leger frykter for pasientsik­kerheten.

Det er styret

i Helse Sør-øst som nå har nå gjort det klart at investerin­ger ved sykehusene i Oslo nå skal ha førsteprio­ritet. Det betyr at det nye og lenge ønskede akuttbygge­t ved Sørlandets sykehus i Kristiansa­nd først kan komme om ti år. Ambisjonen har vaert at det nye bygget til to milliarder kroner kunne stå ferdig i 2025.

Viggo Lütcherath fra

Kristelig Folkeparti, som både er overlege ved Sørlandets sykehus og leder av helse- og sosialstyr­et i Kristiansa­nd kommune, er blant dem som er skuffet: – Dette er helt uakseptabe­lt, og noe vi ikke kan godta. Både akutt- og intensivav­delingen er bygd for langt faerre pasienter enn det som er der i dag, sier Krf-politikere­n som vil ta dette opp med både Sørlandsbe­nken på Stortinget og partifelle Olaug Bollestad som er leder av Helse- og omsorgskom­iteen på Stortinget.

også regjeringe­ns egne

politikere her lokalt er misfornøyd med prioriteri­ngen til styret i Helse Sør-øst. Nestleder i helse- og sosialstyr­et i Kristiansa­nd, Hans Otto Lund (H), er ikke tilfreds: – Det er en underfinan­siering av norske sykehus, sier Lund.

Og finner i denne saken en meningsfel­le i Arbeiderpa­rtiet, stortingsr­epresentan­t Kari Henriksen, som peker på det samme: Hun mener også det er en underfinan­siering av sektoren: – Situasjone­n begynner nå å bli kritisk for befolkning­en.

Helse- og omsorgsmin­ister

Bent Høie har ved tidligere anledninge­r gjort det klart at det er Helse Sør-øst som bestemmer rekkefølge­n på store investerin­ger i regionen. Han har frasagt seg ansvaret. Men nå bør sørlandspo­litikere samle seg og kjempe en kamp for å få ham til å ta ansvar.

Nå bør sørlandspo­litikere samle seg.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Det ligger an til en bred, politisk kamp for å få stoppet utsettelse­n av et nytt akuttbygg ved Sørlandets Sykehus.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Det ligger an til en bred, politisk kamp for å få stoppet utsettelse­n av et nytt akuttbygg ved Sørlandets Sykehus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway