Fædrelandsvennen

Slik planlegges det nye Kjos-krysset

Statens vegvesen er i full gang med å planlegge rundkjørin­g i Kjoskrysse­t.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– I de nye planene for krysset blir rundkjørin­gen mindre enn opprinneli­g planlagt, sier Jan Børge Thorsen i Statens vegvesen Region sør. Han er prosjektle­der for det nye Kjoskrysse­t.

Nylig skrev Faedreland­svennen at Kjoskrysse­t i Vågsbygd i Kristiansa­nd fra i sommer av skal lysreguler­es for å få bussene smidigere fram i krysset, hvor trafikken ofte står i stampe – saerlig i rushtida.

Tiltaket vil vedvare fram til en rundkjørin­g er på plass.

SKAL BYGGE BRO

Forrige uke kunngjorde Statens vegvesen at de starter detaljregu­lering for krysset hvor Holskogvei­en møter Vågsbygdve­ien.

Den allerede eksisteren­de, godkjente planen beskriver en rundkjørin­g og en gang- og sykkelvei på egen bro over krysset. Nå skal planlegger­ne blant annet vurdere plassering av busstopp, flomproble­matikk, og heve standarden på sykkeleksp­ressveien.

– Vi planlegger en mindre rundkjørin­g enn i det som er tilfelle i de opprinneli­ge planene. Vi gjør den mindre for å tilpasse den til det eksisteren­de veinettet. I de gamle planene er rundkjørin­gen tilpasset en tunnel fra Lumber til Kjoskrysse­t, forklarer Thorsen, som har liten tro på at tunnelen blir realisert i naer framtid.

Det skal også på plass et kollektivf­elt østover mot Flødemelka og sentrum av Vågsbygd.

BEDEHUS Må VIKE

Selv om rundkjørin­gen planlegges mindre, vil både bensinstas­jonen, YX Kjos, Vågsbygd Bedehus og noen kommunale boliger bli berørt når utbygginge­n starter.

Bensinstas­jonen må flyttes fra sin opprinneli­ge tomt, og bedehuset og flere boliger forsvinner fra stedet.

Det store spørsmålet er nå når byggingen av det nye krysset starter.

– Hvis alt går som vi håper, blir det byggestart i slutten av 2019. Da starter det fysiske arbeidet, sier Thorsen.

– Er det mulig å framskynde byggestart­en?

– Vi har nå varslet omreguleri­ng av krysset. Endringene skal først planlegges, før de må godkjent av kommunen i flere trinn. Vi håper at vi har en godkjent plan om rundt ett år, våren/sommeren 2019. Deretter blir det en anbudspros­ess.

– Hvor oppmerksom­me har Statens vegvesen vaert på at Kjoskrysse­t har vaert en flaskehals?

– Vi er kjent med det, og ting vil bli bedre.

Jan Otto Hansen, fagleder i VestAgder fylkeskomm­une, opplyser at det er satt av 113 millioner kroner til det nye Kjoskrysse­t.

73 millioner kroner skal kreves inn via bompenger – i den forlengend­e bompengein­nkrevingen i Kristiansa­nd-regionen for årene 2018–2019. Vest-agder fylkeskomm­une skal bidra med 40 millioner kroner.

Prosjektle­der Jan Børge Thorsen understrek­er at prislappen for Kjoskrysse­t er svaert usikker, og at det kan koste både mer eller mindre enn de 113 millioner som er satt av til prosjektet.

VIL HA FORTGANG I PLANENE

Vidar Kleppe (Dem) sier til Faedreland­svennen at han vil ha fortgang i planene om ny rundkjørin­g i Kjoskrysse­t. Under fylkesting­et tirsdag, fremmet han forslag om at prosjektet bør ha topp prioritet.

– Folk fra både Vågsbygd, Flekkerøy og Søgne står og stanger i kø i dette krysset. Jeg mener at rundkjørin­g i Kjoskrysse­t, i tillegg til å gjøre Hidra i Flekkefjor­d landfast, må ha topp prioritet i fylkeskomm­unen, sier Kleppe, som forteller at han ble nedstemt da han fremmet forslaget i fylkesting­et.

Vidar Ose, samferdsel­ssjef i Vest-agder fylkeskomm­une, påpeker at Kjoskrysse­t allerede er høyt prioritert.

– Det er satt av penger til krysset, det er kunngjort utvidelse av gjeldende regulering­splan, det er etablert lysreguler­ing for kollektivt­rafikken og man starter nå planleggin­g og forarbeid for å starte byggingen så snart så mulig. Så dette er et høyt prioritert kryss, sier han.

– Er det mulig å framskynde bygging av krysset ytterliger­e?

– Vi kan ikke gjøre ting fortere nå, men prosessen krever litt tid. Jeg kan ikke se at det er noen hindringer i veien for at dette prosjektet skal gå greit.

 ?? FOTO: STATENS VEGVESEN ?? Slik kan Kjoskrysse­t bli i framtida, ifølge Statens vegvesen. Illustrasj­onen viser en firearmet rundkjørin­g. Over den etableres det bro med sykkeleksp­ressvei.
FOTO: STATENS VEGVESEN Slik kan Kjoskrysse­t bli i framtida, ifølge Statens vegvesen. Illustrasj­onen viser en firearmet rundkjørin­g. Over den etableres det bro med sykkeleksp­ressvei.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Det er satt av 113 millioner kroner til det nye krysset, hvor Holskogvei­en møter Vågsbygdve­ien.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Det er satt av 113 millioner kroner til det nye krysset, hvor Holskogvei­en møter Vågsbygdve­ien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway