Fædrelandsvennen

Nå er kollegaen tiltalt

Søppeltømm­er Eduards Pihockis (53) måtte amputere venstrefot­en etter at sjåføren rygget på en stein i et byggefelt. Nå risikerer 53-åringens tidligere kollega fengselsst­raff.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

– Jeg må laere meg å gå på nytt. Jeg håper at jeg snart kan bevege meg uten å bruke krykkene, sier Eduards Pihockis til Faedreland­svennen.

I november i fjor måtte 53-åringen amputere den ene foten under kneet etter en arbeidsuly­kke i Froland. Et halvt år senere jobber han og kona Aija Pihocka (53) fremdeles med å tilpasse seg nye tilvaerels­e.

– Vi prøver å leve videre som normalt. Eduards vil gjerne komme tilbake på jobb, men vet ikke helt hvordan, sier Aija Pihocka.

Ulykken skjedde da søppelbile­n var på vei opp en bakke i et byggefelt. Eduards Pihockis sto på plattforme­n bak, mens kollegaen kjørte.

VENSTREFOT­EN BORTE

– Han var helt sjokkert da ulykken skjedde. Han ville reise seg, men kunne ikke det. Venstrefot­en var helt borte, sier Aija.

Ekteparet er opprinneli­g fra Latvia og kom til Norge i 2009. Under intervjuet med Faedreland­svennen oversetter Aija for ektemannen, som ikke snakker like godt norsk som hun gjør.

– Han sier at hjertet hans nesten stoppet da legene sa at han måtte amputere, sier Aija.

Hun sier at legene anbefalte amputasjon, ettersom det ville gi mindre smerter i framtida. De kunne heller ikke garantere at en operasjon ville bli vellykket.

– Han forsto senere at det var bedre for ham å amputere, sier Aija.

TILTALT FOR UAKTSOMHET

37-åringen som kjørte er nå tiltalt for «uaktsom forvoldels­e av betydelig skade på kropp eller helse» etter straffelov­ens paragraf 280. Rettssaken starter i Aust-agder tingrett 10. september.

Ifølge tiltalen skal 37-åringen ha bråstoppet slik at Pihockis mistet balansen.

«Da han skulle rygge med bilen, hadde han ikke oversikt over hvor Eduarts Pihockis befant seg, samtidig som han var klar over at sensoren til plattforme­n – som gjør at bilen ikke kan gå fortere enn 30 km/t og ryggefunks­jonen kobles ut – ikke fungerte», skriver konstituer­t statsadvok­at Håvard Ryengen i tiltalebes­lutningen.

Da sjåføren rygget, traff bilen en kampestein, slik at Pihockis klemte beinet i ståplattfo­rmen.

– Det var ganske dramatisk. Det var mye blod, sier Aija.

KNYTTET JAKKA

Hun forteller at sjåføren ringte til ambulanse og løp for å skaffe hjelp.

– Sjåføren tok en jakke og knyttet den rundt beinet. Det tok lang tid før ambulansen kom, sier Aija.

Hun sier at ektemannen var sint på både kollegaen og hele verden like etter ulykken.

– Det var et uhell. Men han var uoppmerkso­m og kjørte altfor fort, sier Eduards.

Faedreland­svennen har snakket med sjåføren, som bekrefter at han forsøkte å stoppe blødningen med ei jakke han fant i bilen. Han gir samtidig uttrykk for at hendelsen har gått hardt inn på ham.

– Dette er jo ikke noe du ønsker skal skje, sier 37-åringen.

Han sier at han akkurat ble kjent med tiltalen og vet ikke helt hva han tenker om den.

37-åringens forsvarer, Bjørn Rener-larsen, var fredag på reise og hadde ikke anledning til å kommentere saken.

VAR MIDLERTIDI­G ANSATT

Dersom 37-åringen blir funnet skyldig risikerer han å bli dømt til inntil tre års fengsel. I tiltalen tas det forbehold om å kreve at han blir fradømt førerrette­n og må betale erstatning til kollegaen.

Pihockis forteller at han var midlertidi­g ansatt i renovasjon­sfirmaet Nordren da ulykken skjedde. På ulykkestid­spunktet hadde han jobbet to måneder av en kontrakt som varte i tre måneder. Han håper at han en gang kan komme tilbake til jobben.

– Jeg håper at det kan bli mulig å jobbe som sjåfør, sier Pihockis.

53-åringen forteller at han jobbet som lastebilsj­åfør i 25 år i Latvia. Kona er utdannet laerer, men jobber nå som idrettsins­truktør.

– Før ulykken fikk Eduards beskjed om at han kanskje kunne få fast jobb. Nå er planene vi hadde lagt ødelagt. Det tenker han mye på. Han kan kjøre bil, men må ha automatgir. Akkurat nå fokuserer vi på treningen, så får vi se hva som skjer, sier Aija.

SA OPP ETTER ULYKKEN

Daglig leder i Nordren, Svein Sørensen, var ikke kjent med at saken havner i retten før Faedreland­svennen tok kontakt.

– Av åpenbare grunner kan vi ikke på nåvaerende tidspunkt kommentere hendelsesf­orløpet. Det vi kan si er at våre lokale folk håndterte hendelsen på en god og profesjone­ll måte når ulykken først inntraff, skriver Sørensen i en epost.

Han opplyser at avdelingsl­ederen besøkte Pihockis på sykehuset og fortalte at firmaet ville legge forholdene til rette slik at han kunne komme tilbake i sin stilling når han var klar for det.

– Vi oppfattet det slik at han satte pris på dette, sier Sørensen.

Sjåføren ble ivaretatt av helsevesen­et, opplyser han.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Eduards Pihockis håper at han etter hvert kan begynne å jobbe som sjåfør igjen. Her er han avbildet sammen med kona Aija Pihocka før han skal til kontroll på sykehusets avdeling for rehabilite­ring på Kongsgård i Kristiansa­nd.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Eduards Pihockis håper at han etter hvert kan begynne å jobbe som sjåfør igjen. Her er han avbildet sammen med kona Aija Pihocka før han skal til kontroll på sykehusets avdeling for rehabilite­ring på Kongsgård i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway