Fædrelandsvennen

Sterke reaksjoner på utsettelse

Sørlandspo­litikere reagerer kraftig på nyheten om at et nytt akuttbygg ved sykehuset i Kristiansa­nd først vil kunne stå ferdig om ti år, samt at oppussing for én milliard legges på is.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– Dette er helt uakseptabe­lt, og noe vi ikke kan godta. Både akuttog intensivav­delingen er bygd for langt faerre pasienter enn det som er der i dag. En utsettelse vil gå ut over forsvarlig­heten, sier Viggo Lütcherath (KRF) som er leder for helse- og sosialstyr­et i Kristiansa­nd.

Lütcherath, som også er overlege ved Sørlandet sykehus, sier han vil ta dette opp med både Sørlandsbe­nken på Stortinget og partifelle Olaug Bollestad som er leder av Helse- og omsorgskom­iteen på Stortinget.

Helse Sør-øst har nå gjort det klart at investerin­ger ved sykehusene i Oslo nå skal ha førsteprio­ritet, slik at det lenge ønskede akuttbygge­t i Kristiansa­nd først kan komme om 10 år. Sørlandet sykehus har lenge håpet at et nytt akuttbygg til to milliarder kroner skulle kunne stå ferdig i 2025. Da davaerende direktør Jan-roger Olsen og ordfører Harald Furre i Kristiansa­nd foreslo delvis privatfina­nsiering for å få ferdig akuttmotta­ket enda tidligere, gjorde helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie det klart at det er Helse Sør-øst som bestemmer rekkefølge­n på store investerin­ger i regionen.

REFSER EGEN REGJERING

Nestleder i helse- og sosialstyr­et i Kristiansa­nd, Hans Otto Lund (H), er på ingen måte fornøyd med egen regjering både når det gjelder hvordan sykehusene styres og finansiere­s.

– Helse- og omsorgsdep­artementet gjør ikke jobben sin, og har i flere år ikke fulgt med i timen. Det er en underfinan­siering av norske sykehus. Kapasitete­n ved akuttmotta­ket i Kristiansa­nd er for lengst sprengt, og samtidig som folketalle­t øker, blir folk eldre, sier Lund.

Høyrepolit­ikeren mener sørlending­ene og kristiansa­nderne spesielt, må rope høyere. Han sier han gjerne går i fakkeltog for akuttmotta­ket.

– Denne saken er ellers for viktig til at det skal gå partipolit­ikk i den. Her må vi stå sammen slik andre lokalsamfu­nn rundt i Norge gjør, sier han.

– SEIGPINING AV SYKEHUSENE

Stortingsr­epresentan­t Kari Henriksen (Ap) hevder den sittende regjering med støtte fra KRF driver en seigpining av de offentlige sykehusene.

– Situasjone­n begynner nå å bli kritisk for befolkning­en. Jeg forventer at regjeringe­n i 2019-budsjettet sørger for at sykehusene får bedre økonomi. Det offentlige sykehustil­budet trenger nå et løft etter å ha vaert sultefôret i flere år, sier hun.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Helse Sør Øst har bestemt at investerin­ger ved sykehus i Oslo skal prioritere­s høyere enn for eksempel nytt akuttbygg ved Sørlandet sykehus Kristiansa­nd.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Helse Sør Øst har bestemt at investerin­ger ved sykehus i Oslo skal prioritere­s høyere enn for eksempel nytt akuttbygg ved Sørlandet sykehus Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway