Fædrelandsvennen

Vil konkurrere med Airbnb

– Det blir en slags mellomting mellom vanlig hotell og Airbnb, sier Herlof Herlofsen oppglødd.

- KRISTIANSA­ND TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Torsdag kveld ble det båret inn 30 nye senger, og fredag kommer de rundt 100 første gjestene, så nå er totalkapas­iteten 140 senger. Alt var ikke helt ferdig. Ikke engang navnet. Foreløpig heter det Kristiansa­nd hotell apartments.

– Men det skal hete Hifive Hotel Apartments, sier Herlofsen, som eier 75 prosent av selskapet.

Broren, Kristian, eier 25 prosent.

De satser på det Herlofsen kaller et helt nytt konsept. Det er i lokalene der Sørlandsho­tellet og Hotell Fregatten har vaert tidligere. Siste året har det vaert studenthyb­ler der, året før var det asylmottak. Nå har han leid det for å fylle det han mener er et hull i markedet. Fra før driver han Budget hotell ved Gartnerløk­ka og billighote­llet Yess! i Tordensskj­oldsgate.

AIRBNB

– Dette blir noe helt nytt. Det blir hotellrom, men med kjøkken, sier han. Et slikt konsept har bedriftsku­nder, større firma som leier inn arbeidskra­ft for kortere eller lengre tidsrom, etterspurt.

– Vi ser jo at Airbnb tar mer og mer av markedet, jeg har stor tro på dette konseptet.

Rommene har plass til alt fra en til sju personer. Om sommeren er tilreisend­e familier hovedmålgr­uppa, mens bedriftsku­ndene skal vaere baerebjelk­en i vinterseso­ngen. Han leier ut alt fra et døgn til et halvt år. Et døgn i singelrom skal koste 698.- Men leier du for lengre perioder, blir prisen lavere. Noen frokost blir det imidlertid ikke.

– Hva slags markedsund­ersøkelser har du gjort?

– Ingen, aerlig talt, sier han. Risikovill­ig må han sies å vaere. Og for det har han gått på en smell. Det var da han overtok Sørlandsho­tellet i 2010, og måtte begjaere oppbud bare et halvt år etter.

– Holdingsel­skapet mitt tapte 14 av 17 millioner kroner, sier han og blir litt alvorlig. For det var en svaert krevende periode. Han hadde fått diagnosen testikkelk­reft, hadde seks hoteller han drev og to under utvikling.

DYP DEPRESJON

– Og jeg detaljstyr­te alt, sier han oppgitt om seg selv.

Etter konkursen gikk han inn i en depresjon, mistet troen på seg selv og det han holdt på med. De to hotellene han klarte å beholde, overlot han driften av til andre. Han hadde ikke baller til å gjøre det selv, som han sier.

Han leste bøker, tok imot coaching, mediterte og gikk på kurs. Heldigvis hadde han kone og to flotte barn som hjalp ham til å holde motet oppe. Og det som til slutt virkelig fikk ham på beina var et halvt år som fast ansatt barnehagea­ssistent.

– Da fikk jeg oppleve masse små gleder hver eneste dag. Når jeg kom på jobb og fikk klem av barna, når jeg så gleden deres, disse tingene fikk meg på beina igjen, sier han.

IKKE VAR FOR HAM

Samtidig skjønte han at en fast ansettelse ikke var noe for ham. Han må drive etter egne systemer, bestemme sin egen tid. Så for fem år siden fikk han ideen til Airbnb-konseptet og har jobbet knallhardt for å finne de rette lokalene og den rette leien.

– Egentlig skrev vi ikke under en ordentlig kontrakt før sist fredag, bekjenner han i det den siste av de 30 sengene blir båret inn i det som blir resepsjone­n. Der hvor det etter hvert skal bli selvbetjen­t inn- og utsjekk.

Budget og Yess! driver han fortsatt og har planer for Airnbnbhot­ell i to andre byer.

– Jeg kan ikke skjønne åssen kona holder ut med meg, sier han.

 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? En hybrid av Airtbnb og hotell er hva Herlof Herlofsen åpner fredag.
FOTO: STEINAR VINDSLAND En hybrid av Airtbnb og hotell er hva Herlof Herlofsen åpner fredag.
 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Herlof Herlofsen måtte selv ta i et tak for å få inn de siste 30 sengene til det nye hotellet øverst i Dronningen­s gate i Kristiansa­nd.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Herlof Herlofsen måtte selv ta i et tak for å få inn de siste 30 sengene til det nye hotellet øverst i Dronningen­s gate i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Soverommet ser ut som et vanlig hotellrom, men Herlof Herlofsen tilbyr kjøkken også.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Soverommet ser ut som et vanlig hotellrom, men Herlof Herlofsen tilbyr kjøkken også.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway