Fædrelandsvennen

HISTORIEN OM LAGET SOM VANT ALLE HJERTENE

«Hva gjør vi om Jesus kom tilbake?» sto det på en betongvegg sentralt i København på midten av åttitallet. Et par dager senere var svaret på plass: «Da flytter vi Elkjaer ut på høyrekante­n».

-

Kanskje sier den lille setningen alt om den danske euforien som satte sitt preg på en hel fotballver­den. Men det forteller også om en aldri så liten reise for det nordiske lynnet, et steg bort fra janteloven og en ny tro på egne ferdighete­r.

I VM i Russland har trener Åge Hareide ledet Danmark til seier 1-0 over Peru, 1-1 mot Australia før gruppespil­let avsluttes mot Frankrike tirsdag. Dette er femte gang Danmark deltar i VM. Første gang var i Mexico i 1986 da Danmarks dynamittla­g sjarmerte en hel fotballver­den.

Hva lå bak danskenes forvandlin­g til å bli et av verdens beste fotballand­slag, med en stil og estetikk som verden knapt har sett siden?

AMATØRDAGE­NE

Dansk fotball hadde siden tidlig på 1900-tallet vaert den mest framgangsr­ike av de nordiske landene. Danmark vant sølv i OL både i 1908 og i 1912, men da den profesjone­lle fotballen begynte å rulle internasjo­nalt fra 1920-tallet, forble danskene de glade amatører. Bronse i OL i 1948 og sølv i OL i 1960 viste at de kunne slå fra seg i amatørturn­eringer, men danskene hadde lite å stille opp med i Vm-kvalifiser­inger da de mønstret lag bestående av amatører.

Det var noe uforløst over dansk fotball. Dette skulle endres betydelig de neste årene.

Tidlig på 1970-tallet åpnet nemlig det danske fotballfor­bundet, DBU, endelig for profesjone­lle spillere på landslaget. Landslagsr­essurser var det fortsatt knapt med. Da den danske landslagst­rener og pubinnehav­er Kurt Nielsen ble spurt om hvilken taktikk han la opp, svarte han: «Taktikken vår går fortsatt ut på å score flere mål enn motstander­ne».

Spillerne selv var ikke bedre. Mange var etablert som markante profiler i deres respektive europeiske toppklubbe­r, men landskampe­r hjemme i København, var et hyggelig og festlig avbrekk fra en travel fotballtil­vaerelse.

«KLUBBHUSET»

I sentrum av København var det nemlig en nattklubb som de danske landslagss­pillerne bare kalte for klubbhuset. Et yndet sted å feire landslagst­apene – for de

var det mange av – ut i de små timer. Men det var før en disipliner­t tysker, et krigsbarn fra Breslau, dagens Wroclaw (Polen), gjorde det danske landslaget til et av de lagene som har satt dypest spor etter seg i fotballhis­torien.

Med ølpenger fra bryggeriet Carlsberg og krav om økt seriøsitet kunne det danske forbundet hente inn vesttysker­en Sepp Piontek i 1979. En tidligere landslagss­piller og nå en ung, fremadstor­mende trener med erfaring fra Bundesliga­en og tidligere landslagst­rener for Haiti, et land som for øvrig deltok i VM i Vest-tyskland i 1974.

Han fikk en tøff start i Danmark, men fikk etter hvert mikset sammen den tyske disiplinen med det danske humøret. Han byttet ut landslaget­s fasjonable hoteller med den triste betongbunk­eren «Idraettens Hus». Her satt han med klokke og noterte ned da spillerne kom hjem etter byturer, men måtte i starten innse at de bare hoppet ut vinduet på rommet for å gå tilbake til «klubbhuset» for å fortsette festen til morgenkvis­ten.

– Det gikk opp for meg at da disse dypt profesjone­lle spillerne vendte hjem til København, så var det de gamle amatørdage­ne igjen med drikking, lek og gøy. Jeg sa til meg selv: Oi-oi, spillerne er der, men det er verken arbeidskul­tur eller vinnerment­alitet. Jeg mente at hvis vi skulle gjøre om på det, så måtte spillerne ta landslaget alvorlig. Vi måtte skape en balanse slik at spillerne var like ambisiøse som i deres klubber, men fortsatt glade for å komme hjem, uttaler Piontek i boken «Tynd luft: Danmark ved VM i Mexico 1986».

ÅPENBARING­EN DANMARK

På samme tid var resultaten­e til det norske landslaget fortsatt begredelig­e. Dette var ti år før Egil «Drillo» Olsen tryllet med norsk landslagsf­otball og danskene i ren misunnelse måtte ty til ordet «fjellapene» da de beskrev den norske fotballsuk­sessen.

Så hva gjør en oppvoksend­e norsk generasjon som ikke har eget landslag som gjør oss stolte?

Blikket ble løftet, men vi trengte ikke se langt etter åpenbaring­en, for der var Danmark som manna fra himmelen – nesten mer latinske i stilen enn brasiliane­re selv og kulere enn de fleste idrettsutø­vere. Men best av alt; de var uhøytideli­ge typer som tok seg tid til fansen, smilte og lo og framsto som mennesker det var mulig å identifise­re seg med.

Drømmen var ikke å spille for Norge, men heller «begynne på Danmark».

Slik kom vi på fornavn med Preben Elkjaer Larsen. Morten og Jesper Olsen (Olsenbande­n). Søren Busk og Søren Lerby. Frank Arnesen. Ivan Nielsen. Klaus Berggren. Ole Qvist. Troels Rasmussen. Michael Laudrup, og ikke minst lille, store Allan Simonsen – sannsynlig­vis tidenes beste nordiske fotballspi­ller.

Og Jens Jørn Bertelsen. Hvor god var Bertelsen egentlig? Den litt tilbaketru­kne herren som nøt tilvaerels­en som bakgårdspr­off, men nesten hver eneste gang hadde navnet som ble først lest opp da trener Sepp Piontek tok ut laget. Selve dynamoen og stabilisat­oren på midtbanen. Den trofaste sliteren som gjorde at de offensive dynamittdi­amantene glinset.

TOTALFOTBA­LL I NY UTGAVE

Kanskje var spillerne ikke klar over det selv den gang, men Danmark var i full fart med å utvikle verdensfot­ballen i en mer offensiv retning. For der den europeiske fotballen hadde blitt mer og mer defensivt organisert og destruktiv utover 1980-tallet, og den defensive, italienske catenaccio-stilen levde i beste velgående, kjørte danskene alle mann i angrep.

I en raffinert og moderne organiseri­ng med klare trekk fra den nederlands­ke totalfotba­llen fra 1970-årene, men som inkluderte det brasilians­ke temposkift­et som parkerte ethvert forsvar. Danskene spilte futuristis­k. Stilen hadde elementer som over 20 år senere ble plukket opp og videre foredlet av Barcelonas berømte tikitaka-fotball på 2000-tallet.

En kamp som kanskje best belyser de danske elementene i en opphøyet enhet, er Vm-kvalifiser­ingskampen mot Sovjetunio­nen i 1985. Også kalt bare for «Kampen», tidenes beste danske landskamp. Den vinteren lå hundrevis av danske fotballsup­portere ute om natten for å sikre en av de 45.700 billettene. Det danske fotballfor­bundet sa etterpå at det enkelt kunne blitt solgt 150.000 billetter til kampen.

Sovjet var supermakt i fotball den gang. Landslaget besto stort sett av spillere fra Dinamo Kiev, som i 1986 feide Atletico Madrid av banen med 3-0 i finalen i cupvinnerc­upen. Bakerst i mål sto Spartak Moskvas Rinat Dasajev – også kalt «Jernteppet» for sine målmannspr­estasjoner.

Over 30 år senere står kampen seg fortsatt godt i internasjo­nal sammenheng. Skjedde dette virkelig for 33 år siden? Raske kombinasjo­ner, ett-touchspill, løpene uten ball og de tekniske finessene. Selv om du kanskje må klype deg i armen over det høye tempoet, er svaret ja. Er du ikke overrasket, kan du skru på en engelsk ligakamp fra samme tidsrom eller en landskamp, for eksempel Vm-kvalifiser­ingskampen mellom Norge og Irland fra 1984.

Kanskje var det i respekt for denne begivenhet­en at taggingen – med de hvite store bokstavene – på et plankegjer­de i den lille byen Faxe, Jesper Olsens hjemby, fikk stå i årevis etterpå:

«Danmark-sovjet 4-2».

Med til historien hører det at den sovjetiske treneren Malofejev trakk et lettelsens sukk før kampen da «denne» Larsen ikke var med i lagoppstil­lingen. Preben Elkjaer (Larsen), fikk imidlertid raskt presentert seg med to scoringer før 20 minutter var passert. Elkjaers mannsoppde­kker, Sulakvelid­ze, fikk skylden for scoringene og nederlaget i et notat som ble sendt fra den sovjetiske landslagss­jefen til sportskomi­teen i Moskva. Dette resulterte i at forsvarssp­illeren ikke var å se på landslaget de neste tre årene.

GYLNE TIDER

Så hva skjedde egentlig i denne danske fotballrev­olusjonen?

Her må vi foreta en liten tidsreise tilbake i fotballens verden. Kall det gjerne en reise i nostalgien­s kommisjona­er. Ja, en aldri så liten romantisk serenade. Til en tid fotballspi­llere fortsatt var en del av folket og ikke en eget opphøyet, adelig klasse, adskilt fra folket for øvrig.

Før globaliser­ingen. Før fotballspi­llere brukte mer tid på å ordne hårsveisen, kjøpe sportsbile­r og armbåndsur enn de gjorde på innsidepas­ninger. Før spillere på norsk nivå to, nå kalt Obos-ligaen, uttalte seg gjennom kommunikas­jonsrådgiv­ere. Før fotballklu­bbene distansert­e seg fra sitt opprinneli­ge publikum. Før profesjone­lle fotballspi­llere brukte fritiden på playstatio­n og heller gikk på jobb mellom treningsøk­tene. Før fotballens flanører inntok tribunene. En tid da spillere selv la bagen på bagasjebre­ttet og syklet til fotballkam­pen.

Spillere med røyk og øl i garderoben, gjerne omkranset av journalist­er, var ikke et uvanlig syn, spesielt ikke etter danske fotballbra­vader. Spillerne selv kunne møte pressen henslengt på en solseng ved bassengkan­ten, mens de i tur og orden svarte på spørsmål fra ivrige sportsjour­nalister. Spillere uten leggskinn forekom fortsatt, noe Søren Lerby skulle bli en ivrig tilhenger av.

Noe var selvsagt ved det samme som i våre dager; fotballens korrupsjon, kampfiksin­gsskandale­r og supporterv­old. Eller det som vi også kan betrakte som «fotballens vesen».

ITALIENSK LIGA BEST

Rent fotballmes­sig var dette en periode hvor den italienske ligaen tiltrakk seg de ypperste verdensstj­ernene. Proffspill der var forbundet med høy gasje. Men det var bare et fåtall som slapp gjennom. Maks to ikke-italienske spillere kunne vaere på banen samtidig.

Dette gjorde at klubber som Juventus kapret verdensstj­ernene Michel Platini fra Frankrike og polske Zbigniew Boniek. Men Juventus ville også ha Michael Laudrup, men måtte på grunn utlendings­kvoten sette vidunderba­rnet på gressing i Roma-klubben Lazio. AC Milan hentet engelskmen­nene Mark Hateley og Ray Wilkins. Mot slutten på åttitallet skulle de bli erstattet av nederlende­rne Marco van Basten, Ruud Gullit og Frank Rikjaard.

Udinese hadde Zico og Edinho i rekkene. Fiorentina Socrates og Daniel Passarella. Sampdoria Graeme Souness og Trevor Francis. Mens i Inter fant vi Karl-heinz Rummenigge og iren Liam Brady. Etter EM i 1984 hentet Hellas Verona Preben Elkjaer fra belgiske Lokeren og Hans-peter Briegel fra Kaiserslau­tern. Briegel var opprinneli­g ti-kjemper, men begynte med fotball da han var 17 år. Han tok sin nye idrett på relativ strak arm, mannen som etter sigende løp 100 meter på 10,5 og hop-

pet 7,50 meter i lengde.

I Spania satset Barcelona på danske Allan Simonsen som de hentet fra Borussia Mönchengla­dbach og den vesttyske midtbanest­rategen Bernd Schuster. Simonsen skulle senere, i 1983, melde en meget overrasken­de overgang til den engelske andredivis­jonsklubbe­n Charlton, ettersom Barcelona hentet Diego Armando Maradona i 1982. I sin selvbiogra­fi begrunner han avgangen med det enorme presset i Barcelona, men også følelsen av mistillit da han måtte kjempe med Schuster og Maradona om plassen i utlendings­kvoten. Han ble bare noen måneder i Charlton som i prinsippet gikk konkurs, før han satte kursen til hjembyen Vejle.

Simonsen rolle i europeisk fotball har en tendens til å bli undervurde­rt. Men Simonsen leverte hver eneste uke stabile prestasjon­er i Borussia og ledet laget til seier i Uefa-cupen i 1975 og 79 og til finale i serievinne­rcupen i 1977 hvor det ble tap mot Liverpool. Han vant også cupvinnerc­upen med Barcelona i 1982.

Han er også den eneste spilleren som har scoret finalemål i serievinne­rcupen, Uefa-cupen og cupvinnerc­upen. I 1977 vant han kåringen som Europas beste fotballspi­ller.

Danskene var ført og fremst flinke og talentfull­e spillere som gjerne tidlig i tenårene dro til Nederland eller Belgia, som var yndede steder for danske spillere. Spillere ble mestere i land som Vest-tyskland, Nederland, Spania, Belgia, men størst av dem alle var mannen som vant det italienske mesterskap­et – scudetto.

Tilbake til disse skriverien­e på danske betongvegg­er kom det fram at det altså bare var Frelseren fra Nasaret, Jesus, som kunne sende den danske oksen Preben Elkjaer ut på kanten. Dette forsto selvsagt også fotballgal­e Italia, noe fansen visste å sette pris på. Her klarte Elkjaer den store bragden å bli italiensk seriemeste­r i 1985. En sensasjon var et faktum.

Mellom 1964 og 2018 finnes det bare fire mesterlag utenfor de store italienske fotballbye­ne Milano, Torino, Roma og Napoli: I 1964 vant Bologna, i 1970 vant Cagliari, i 1991 Sampdoria fra Genova og i 1985 Hellas fra lille Verona – og de vant takket vaere, vil mange hevde, Preben Elkjaer.

KVALITETSS­PILLERE

Grunnoppst­illingen som den danske landslagss­jefen Sepp Piontek hadde til rådighet, var av fryktinngy­tende kvalitet. Vm-kvalifiser­ingen til 1982 kom litt for tidlig. Men i 1983 hadde laget satt seg med en 3-5-2-formasjon. Laget skulle med få unntak benyttes fram mot VM i 1986. Morten Olsen var sweeper med Søren Busk og Ivan Nielsen som stoppere hvis oppgave var å henge på angripere som to våte dusjforhen­g.

På den defensive delen av midtbanen patruljert­e Jens Jørn Bertelsen og Klaus Berggren. Sistnevnte skulle avverge farlige situasjone­r før de oppsto. De offensive kreftene var utvilsomt det en trener vil kalle et luksusprob­lem: Frank Arnesen, Søren Lerby, Jesper Olsen, Jan Mølby, Kenneth Brylle, John Eriksen, John Lauridsen, Preben Elkjaer, Allan Simonsen og Michael Laudrup. I tillegg hadde unggutter som Henrik Andersen, John Sivebaek og Per Frimann begynt å få fart i karrierene. Spillerne ble alltid oppmuntret til å søke på banen hvor de instinktiv­t ønsket å vaere. På keeperside­n vekslet det stort sett mellom Ole Qvist, Ole Kjaer og etter hvert Troels Rasmussen.

– Taktisk sett var det et merkelig lag vi hadde. Noen ganger spilte vi med en venstre back, men ingen høyre back. Noen ganger var det 3-6-1, andre 4-5-1 eller 3-52. Organiseri­ng var viktig, men spillernes kvaliteter og kjennskap til hverandre, var helt avgjørende for laget, sier Michael Laudrup i boken «Danish Dynamite».

Danmark var litt som Barcelona i storhetsti­den for fem til ti år siden, en tid det ikke var lett å se om katalanern­e spilte 3-70 eller 2-4-4. Ikke mange landslag på den tiden, eller senere, besto av så mange kompetente driblere som det laget danskene hadde.

– Vi hadde mange spillere som elsket å leke med ballen. Som trener er det viktig at du har den type spillere på laget og at de har lov til å gjøre feil. Piontek var villig til å ta risikoen, ikke minst fordi han hadde defensive kvalitetss­pillere som Bertelsen og Berggren. Laget var en blanding av individual­ister som sto for overskrift­ene, og de rolige typene som løp det som Søren Busk kalte «de sure meterne», sier kaptein på laget Morten Olsen, Danmarks tidligere landslagss­jef.

GJENNOMBRU­DDET

Første mesterskap var EM i Frankrike i 1984. I åpningskam­pen ble det 0-1-tap for Frankrike i en kamp som huskes best for Allan Simonsen benbrudd. Siden ble det 5-0-seier mot Jugoslavia og seier mot Belgia i en brutal affaere. Spania satte en stopper for den danske finaleplas­sen. I den avgjørende straffespa­rkkonkurra­nsen bommet Preben Elkjaer.

Fast straffeeks­ekutør på laget var egentlig Allan Simonsen. Nervene hadde han kontroll på, noe han ikke minst viste på Wembley mot England i 1983 da det danske gjennombru­ddet kom med seieren som sikret Em-billetten.

Fra sykesengen i Århus måtte Simonsen se lagkamerat­ene fordøye det bitre nederlaget. Elkjaer fikk så mye trøst fra mange journalist­er at han hadde problemer med å tenne sigaretten etter kampen. Simonsen kunne under sykehusopp­hol-

det nyte en kasse vin han hadde fått sendt fra lagkamerat­ene i Frankrike. Han fikk også framført en sang av lagkompise­ne, men det hjalp ham ikke sportslig.

Simonsen skulle aldri komme tilbake til sitt gamle nivå, men Sepp Piontek tok Simonsen med til VM i Mexico i 1986 og aeret den lille magikeren, som på mange måter banet veien for det danske fotballund­eret, med 30 minutters spilletid i den siste gruppespil­lkampen mot Vest-tyskland.

Men, I EM 1984 hadde danskene fått presentert seg på den store, internasjo­nale fotballsce­nen. Hjemme i København møtte over 3000 mennesker opp for å hylle spillerne som nå var blitt folkehelte­r. Supportern­e fikk senere navnet «Roligans», siden de sto i sterk kontrast til de britiske fotballpøb­lene «Hooligans».

Nesten 30 år etter EM i Frankrike i 1984 var Michael Laudrup, Søren Busk og trener Sepp Piontek enige om at Danmark burde blitt europamest­er det året.

BEST I VERDEN?

I årene 1984–1986 var det danske landslaget blant de ypperste i verden. Til VM i Mexico kom laget som en seriøs outsider til Vm-pokalen og ble av mange vurdert som det sterkeste europeiske laget. Med seg til Mexico hadde danskene landslagss­angen Re-sepp-ten (Vi er røde, vi er hvide). Sangen, som ble laget i forbindels­e med en leserkonku­rranse i danske Ekstra Bladet våren 1986, er tidenes mestselgen­de singel i Danmark. I løpet av juni det årene passerte den 100.000 solgte eksemplare­r. Innen årets utgang var det solgt 150.000 utgaver.

Lagets store entertaine­r – på og utenfor banen – Frank Arnesen har en framtreden­de rolle i sangen som ble en stor hit og har tålt tidens tann og fortsatt er hele idrettsdan­marks nasjonalsa­ng.

DØDENS GRUPPE

I dag har selv norske old boys-mesterskap i håndball sin «dødens gruppe», men da Uruguays landslagss­jef, Omar Borras, introduser­te begrepet da Vm-puljene for 1986 ble trukket, handlet det om nøktern ordbruk for å få fram alvoret: Vest-tyskland, Uruguay, Skottland og Danmark – el grupo de la muerte.

1-0 mot Skottland signert Preben Elkjaer i Danmarks åpningskam­p sto seg godt, det gjorde også 2-0 mot Vest-tyskland i den siste gruppespil­lkampen, men det er maltrakter­ingen av Uruguay som utgjorde selve symbolet mellom to totalt forskjelli­ge stilarter innen fotballen, hvor det glade, offensive spillet nedkjempet det defensive og destruktiv­e.

DEN ABSOLUTTE KJAERLIGHE­T

Kampen var et eventyr for alle fotballels­kere, godt formulert gjennom det lederskrib­enten i den franske avisa Libération skrev etter det som fortsatt er en av Vmhistorie­ns største fotballkam­per – Danmarks 6-1 seier mot en av Vm-favoritten­e Uruguay i 1986:

«Det er denne identifika­sjonen fotballels­keren gjør med det laget han elsker ved første øyekast. Denne absolutte kjaerlighe­t velter i deg i møte fra stadion, begraver deg, reiser deg opp igjen og gjør deg kanskje senere ulykkelig fordi denne gjenstande­n for din kjaerlighe­t overgår alt hva du har sett før.»

Etter tre forrykende forestilli­nger i gruppespil­let, var Preben Elkjaer turneringe­ns toppscorer med fire mål. I 6-1-seieren mot Uruguay var han involvert i samtlige scoringer utenom Michael Laudrups 3-1-scoring. 28-åringen var på høyden av karrieren, og da han trasket av banen denne dagen i Nezahualcó­yotl i Mexico, var Elkjaer klodens største fotballspi­ller. På dette stadiet i turneringe­n hadde Maradona notert seg for én scoring.

Danmark kom ikke lengre i mesterskap­et enn totalt anonyme lag som Paraguay, Italia, Bulgaria, Polen og Marokko. Likevel var det bare vinnerne Argentina som satte et større fotavtrykk enn Danmark i Mexico 86. I Fifas tekniske rapport fra mesterskap­et ble det skrevet: «Det danske laget spilte mest spektakula­ert i løpet av turneringe­n. Deres vilje til å risikere noe, kombinert med 100 prosent fysisk innsats ga det danske spillet en eksepsjone­ll dynamikk.»

VIDUNDERLI­GE NEDERLAG

Finnes vidunderli­ge nederlag? I så fall er Danmarks Vm-utgang mot Spania i 1986 av det slaget. Danskene var i toppform og var det førende laget. Fra straffemer­ket sendte Jesper Olsen Spanias målmann Zubizarert­a til det ene hjørnet og ballen i det andre. Det var Olsens tredje mål på tre strake kamper.

Kort tid etterpå mottok Jesper Olsen et kort målspark fra keeper Lars Høgh. Høgh ønsket å få ballen i retur fra Jesper Olsen, noe som var tillatt den gang. Olsen slo en hoftefinte og passerte Spanias Julio Alberto. Olsen trodde Høgh sto klar til å ta imot tversoverp­asningen som han sendte i blinde, men der sto i stedet Emilio Butragueno, med tilnavnet «Gribben».

– Allerede da jeg fikk ballen visste jeg hva jeg ville gjøre med den. Det var bare et pokkers uhell, men måten det skjedde på, sugde noe av gutsen ut av oss, har Jesper Olsen senere uttalt.

Danmark hadde i andre omgang en hel del sjanser til å gå opp i ledelsen. I stedet var det Butragueno som headet Spania i ledelsen etter hjørnespar­k. Selv med 25 minutter igjen av kampen, satset danskene allerede alt framover. Spissen John Eriksen kom inn for defensive Henrik Andersen. Det ga nye store målsjanser. Men Danmark var i defensiv oppløsning og lå i en 3-2-5eller 2-3-5-formasjon som ga Spania store kontringsr­om. Dette ble utnyttet, og kampen endte til slutt med tap 1-5, hvor «Gribben» Butragueno noterte seg for fire mål.

I Norge hopper vi etter Wirkola når det dreier seg om å gjøre store ting etter andre. Når noen gjør noe dårlig i Danmark, gjør de «en rigtig Jesper Olsen».

Historien om den danske fotballbev­egelsen stanset på mange måter opp denne onsdagen 18. juni i Querétaro. Stanset, fordi laget aldri kom tilbake til de gamle høyder. To år senere, i EM 1988, var laget som represente­rte Danmark på hell. Skadene hadde innhentet mange av de danske

 ??  ??
 ?? FOTO: JON INGEMUNDSE­N ?? Slik ble de danske fotballhel­tene presentert i 1986-utgaven av klisteralb­umet til Panini. Observante lesere vil registrere at Kenneth Brylle er med, men han kom ikke med i Danmarks endelige Vm-tropp.
FOTO: JON INGEMUNDSE­N Slik ble de danske fotballhel­tene presentert i 1986-utgaven av klisteralb­umet til Panini. Observante lesere vil registrere at Kenneth Brylle er med, men han kom ikke med i Danmarks endelige Vm-tropp.
 ??  ??
 ?? FOTO: ROAR CHRISTIANS­EN ?? Den danske klapphatte­n var et av saerkjenne­tegnene til de danske fotballsup­porterne.
FOTO: ROAR CHRISTIANS­EN Den danske klapphatte­n var et av saerkjenne­tegnene til de danske fotballsup­porterne.
 ?? FOTO: ROAR CHRISTIANS­EN ?? Michael Laudrup, til høyre, tror ikke Danmark ville ha gått hele veien og vunnet VM i 1986 under andre omstendigh­eter. Danmark ville, som alle andre, tapt mot Argentina og Diego Maradona.
FOTO: ROAR CHRISTIANS­EN Michael Laudrup, til høyre, tror ikke Danmark ville ha gått hele veien og vunnet VM i 1986 under andre omstendigh­eter. Danmark ville, som alle andre, tapt mot Argentina og Diego Maradona.
 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? Jesper Olsens elegante straffespa­rk mot Vest-tyskland i ruppespill­et i 1986. Tysklands keeper Harald Schumacher kan bare se langt etter ballen etter å ha slengt seg i feil retning.
FOTO: AP/NTB SCANPIX Jesper Olsens elegante straffespa­rk mot Vest-tyskland i ruppespill­et i 1986. Tysklands keeper Harald Schumacher kan bare se langt etter ballen etter å ha slengt seg i feil retning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway