Fædrelandsvennen

Ingen Kim ingen kos

I januar i år fikk Oprah Winfrey Golden Globes aerespris. Hennes takketale gikk viralt, med påfølgende oppfordrin­g om å stille som presidentk­andidat til valget i 2020.

- MELISSA LESAMANA Har bakgrunn fra politikk, bistand, undervisni­ng og forskning. Er for tiden delvis ufør.

Oprah ga en følelsesla­dd og historisk manifester­t tale om viktige spørsmål, men holder det til å bli president? Selv om hun kan sies å vaere en samfunnsen­gasjert person, har hun ingen politisk erfaring.

Likevel er det få ting som skiller Oprahs kvalifikas­joner som president sammenlikn­et med sittende president Donald Trump. Gang på gang har han vist både USA og resten av verden at han har vesentlige mangler og forståelse om maktutøvel­se, internasjo­nale spørsmål, lover, regler og kompleksit­eter rundt saker.

Trump og Oprah har begge bakgrunn fra forretning­er og showbiz. I flere tilfeller er underholdn­ingsverdie­n han fremkaller høyst ufrivillig. Infantile uttalelser og narsissist­isk fremferd har påkalt verdens oppmerksom­het både hos dem som ellers ikke bryr seg om politikk og selvsagt også hos politiske ledere.

Politikk skal etter min vurdering ikke vaere underholdn­ing, men basert på håndtverk, diplomati og gjennomten­kt. Trump behersker ingen av delene.

Det som gjør at man ikke helt vet om man skal finne frem popcornet når Trump twitrer eller taler, er makten han åpenbart har i kraft av sin posisjon, og han elsker å bruke den.

Trump er likevel ikke alene om å tiltrek- ke seg oppmerksom­het i form av sjokk, vantro eller latter. Det kastes sko i underhuset i England, bues og hoistes. Norges tidligere kulturmini­ster Thorild Widvey fikk også passet påskrevet da hun kalte Maja Ratkje for Maja Rattkjelke fra scenen på Ultimafest­ivalen.

Dette er likevel enkelthend­elser, og ikke en gjennomgåe­nde, pinlig adferd slik som Trump har klart å bygge opp rundt seg selv. Det skrives mer om politikk enn noensinne i ulike magasin som Harpers Bazaar, Vouge og Vanity Fair. Det som tidligere ble assosiert med mote og trender, har nå funnet en ny nisje. Mye på grunn av hvilke personer som figurerer i den politiske makteliten.

Han lar seg også åpenbart påvirke hurtig, noe realitystj­ernen Kim Kardashian benyttet seg av nylig. En 63 år gammel bestemor ved navn Alice Marie Johnson ble dømt til livsvarig fengsel uten mulighet for prøveløsla­telse etter å ha vaert involvert i en ikke-voldelig narkosak i 1996.

Under overskrift­en av ønsket om å diskutere USAS fengselsre­form, ba Kardashian om audiens hos Trump for å be om benådning av Johnson. Trump tok dette til følge. Etter hennes triumf i Det hvite hus, kom de samme oppfordrin­gene som etter Oprahs tale – Kim for president! Kardashian selv var ikke fremmed for å i fremtiden involvere seg i politikk. Det er lett å moti- veres når man ser hvor mye makt man i praksis har. På bakgrunn av hennes suksess rundt frigjøring­en av Johnson, fikk Kardashian CDFA Fashions influencer awards, og massiv omtale i alskens moteblader. En salig blanding av antrekk og agenda var referert.

Ikke mange dagene etter var det nok en Kim som figurerte sammen med Trump. Nord-koreas leder, Kim Jongun og den amerikansk­e presidente­n, møttes til et historisk møte i Singapore.

Alt i Nord-korea er velregisse­rt, noe man ikke kan si om impulsive og improviser­ende Trump. Derfor var det også Nord-korea som kom desidert best ut av møtet med USA. I praksis har de ikke gitt fra seg noe, men derimot vunnet gunst, anerkjenne­lse og bedre vilkår ved signering av avtalen. Ved å forhaste seg til møtet, og uten å stille opprinneli­ge krav om umiddelbar nedrustnin­g, fikk Kim Jong-un en god avtale, mens Trump fikk desto mindre.

Det skal i sannheten sies at det selvsagt er positivt at man fikk en erklaering på plass, og at det er enighet om å arbeide mot et atomfritt Korea. Dette vil selvsagt også påvirke stemningen på koreahalvø­ya og gi lavere skuldre i en periode frem mot neste steg.

Om Trump hadde blitt nominert til noen influencer­s awards for sin bragd i Nordkorea, hadde vi definitivt hørt om det på

twitter. Han kan heller ikke vaere klar over at FRP allerede har nominert ham til Nobels fredspris. Og her er det unektelig et dilemma. Obama fikk Nobels fredspris allerede under ett år som president, nettopp for hans innsats for nedrustnin­g av atomvåpen. Tildelinge­n var aldeles prematur, da noe knapt var blitt gjort, og Obama selv var relativt ukomfortab­el med tildelinge­n.

Det finnes andre verdensled­ere som har blitt tildelt prisen, og spørsmålet er nå hvem som tør eller vil nominere Kim YongUn, for avtalen kom ikke til med Trumps underskrif­t alene. D et bor 24 millioner mennesker i Nord-korea, og ingen innrømmels­er om hvordan propaganda­regimet påvirker dem ble nevnt i samtalene med Trump. Det spørs hvor underholde­nde dette aspektet er for folk flest.

Det at USA fengsler flere mennesker pr. innbygger enn noen annen nasjon, er heller ikke så morsomt. Hele 70% som sitter i lokale fengsel, er heller ikke dømt. Ikke spesielt underholde­nde det heller.

Det het seg i en reklame engang at ingen Kims ingen kos, men fremfor å finne frem popcorn – eller chips i anledning neste episode i Trumps underholdn­ingsuniver­s, kan man kanskje lete frem vippsnumme­ret til Amnesty for å få mer pressedekn­ing og fokus på realiteten­es brutalitet­er?

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det het seg i en reklame engang at ingen Kims ingen kos, men fremfor å finne frem popcorn – eller chips i anledning neste episode i Trumps underholdn­ingsuniver­s, kan man kanskje lete frem vippsnumme­ret til Amnesty for å få mer pressedekn­ing og fokus på realiteten­es brutalitet­er? skriver Lesamana.
FOTO: NTB SCANPIX Det het seg i en reklame engang at ingen Kims ingen kos, men fremfor å finne frem popcorn – eller chips i anledning neste episode i Trumps underholdn­ingsuniver­s, kan man kanskje lete frem vippsnumme­ret til Amnesty for å få mer pressedekn­ing og fokus på realiteten­es brutalitet­er? skriver Lesamana.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway