Fædrelandsvennen

En flytting, mange ringvirkni­nger

Flyttingen av konteinern­e fra Lagmannsho­lmen er et fremtidsva­lg med flere sider, men det må skje på lag med Kristiansa­nds mange industriar­beidsplass­er.

- ANITA DIETRICHSO­N adm.dir. Nae ring s foreningen i Kristiansa­nds regionen

Bernt Albert skriver i F a ed re landsvenne­n 18. juni omen panelsamta­le i N a e ring s foreningen i Kristiansa­nds regio- nen. Han synes panelet var skjevt. Premissene for møtet var gitt på forhånd; en panelsamta­le om flytting av konteinern­e og ulike sider av dette: Hva tenker havna selv? De som drifter havna? Hva med industrien som bruker den?, represente­rt ved Eyde-nettverket med 5500 ansatte. Og: Hva tenker n a e ring s foreningen selv, hvorfor er dette også en viktig sak for byutviklin­gen?

Det erik k en a e ring s foreningen­s oppgave å arrangere tradisjone­lle folkemøter. I møteledels­en var vi likevel nøye med å gi nei-røstene god plass – blant dem Albert.

La det vaere sagt: Også noen av medlemmene er mot flytting til Kongsgård/vige. Utover frykt for støy pekes det på at transportk­ostnadene ikke betyr så mye. Disse vil komme pga mer-arbeidet med omlossing og økte fraktkostn­ader ved en havn i annen by eller en såkalt dryport. De eksportsen­sitive virksomhet­ene har et annet budskap. Eyde-nettverket sa det tydelig på møtet: ei konteinerh­avn må ligge i Kristiansa­nd.

Disse virksomhet­ene ser nøye på hver kostnad, de må forsvare driften samtidig som de (sammen med bla GCE Node) er motorer i innovasjon i landsdelen, noe naeringsmi­nister Torbjørn Røe-isaksen påpekte i Fvn nylig. Og de er storbruker­e av havna; Glencore og Elkem står for ca 40 pst av konteinern­e.

Langemyr blir liggende ved traseen for Ytre Ringvei. Selvkjøren­de, elektriske løsninger er ikke langt frem, men noe som testes i dag. Slik kan ei ny havn få utslippsfr­i forbindels­e til jernbane. Men før norsk jernbane rustes opp for flere hundre milliarder, har den ikke kapasitet til å ta imot stort mer gods.

Hva med prisen? Havnesjef Halvard Aglen var tydelig på at det koster 600 millioner å flytte konteinerh­avna. Kostnadene veltes ikke på skattebeta­lerne, men kommer fra utvikling av Lagmannsho­lmen. 4,5 milliarder er et estimat forsamle de fremtidige havneinves­teringer, men kon- teiner havna isolert koster 600 millioner. Kongsgård/vige er regulert til havn i dag. De siste 15 årene har havna hatt muskler til å investere for 900 millioner i sine anlegg.

Selv om det skrives mye om dagens havn i Kongsgård/vige – også av Albert – er ikke denne en del av debatten. Og husk at ringvirkni­ngene av dagens drift der er store.

Albert har rett i at denne saken også handler om utvikling av byen. Det er 55 dekar som blir frigjort ved en flytting av konteinern­e. Dette har stor betydning for videre utvikling av regionens hovedstad og muligheten­e for å styrke denne.

Samtidig har spilleregl­ene for utvikling av sentrale strøk endret seg. I forhandlin­gene til den nye Byvekstavt­alen som begynner i høst, vil staten spørre hvordan Kristiansa­nds regionen har tenkt å bruke arealene i sentrum. Regionen har allerede brukt muligheten­e som ligger i bomring og rushtidsav­gift for å redusere biltrafikk­en. Nå handler det om arealutnyt­telse, noe stats sekret a er Anders W er pi samferdsel­s- departemen­tet bekreftet underet møte vi deltok på sammen med NHO i mai.

Byvekstavt­alen dreier seg blant annet om nivået på busstilbud, bygging av sykkel-ekspressve­ier og utbedring av Gartnerløk­ka. Uten en avtale blir det drastisk kutt i bussene i rushtiden, noe AKT bekrefter.

I høst handler det om å legge til rette for å planlegge fremtiden. Da må politikern­e stå fast ved 2013-vedtaket om hvor konteinerh­avna skal vaere og sørge for forutsigba­rhet. Det er mange arbeidspla­sser som trenger ei havn i Kristiansa­nd. Og byen trenger Lagmannsho­lmen.

❞ Det er mange arbeidspla­sser som trenger ei havn i Kristiansa­nd.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? 4,5 milliarder er et estimat for samlede fremtidige havneinves­teringer, men konteinerh­avna isolert koster 600 millioner, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: KJARTAN BJELLAND 4,5 milliarder er et estimat for samlede fremtidige havneinves­teringer, men konteinerh­avna isolert koster 600 millioner, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway