Fædrelandsvennen

Kan Israel ha rett og hele resten av verden feil?

FN har igjen vedtatt en resolusjon hvor man i konflikten mellom Israel og Gaza legger all skyld på Israel, mens Hamas fritas for ansvar.

- HANS FR. GRØVAN leder for Israels Venner og stortingsr­epresentan­t for KRF

I2002 da det internasjo­nale samfunnet også kritiserte Israel for landets harde militaere respons på de mange, palestinsk­e selvmordsa­ksjonene stilte davaerende generals e kreta e rI FN, Kofi Annan, følgende retoriske spørsmål: «Kan Israel ha rett og heleresten av verden feil?»

Bare to år tidligere hadde Israel tilbudt å trekke seg tilbake fra det meste av Vestbredde­n og hele Gaza. Men palestinsk­e myndighete­r avslo. I stedet ble det starten på denvers te bølge av terrorisme i historien med daglige selvmordsa­ksjoner rettet mot uskyldige sivile. Israels utstrakte arm for å skape en varig fred ble helt glemt kort tid etter. I stedet ble anklagene mot Israel for fortsatt å holde på disse områdene intensiver­t i styrke.

Hver fredag har Hamas gjennom mange uker mobilisert titusener av demonstran­ter i Gaza på grensen mot Israel under overskrift­en «March ofreturn .» D ete ringen som kan vaere i tvil om at hensikten har vaert å bryte ned alle grensegjer­der for å krysse den internasjo­nalt godkjente grense mellom Israel og Gaza. Det langsiktig­e målet er å knuse den jødiske, demografis­ke majoritete­n i Israel gjennom det som betegnes som «hjemvendel­se av palestinsk­e flyktninge­r fra 1948-krigen.» Israel har forsvart seg i form av advarsler, tåregassan­grep og beskytning. Liv har gått tapt, og mange er blitt skadet på palestinsk side.

Den siste tiden har rakettangr­ep fra Gaza mot sivilbefol­kningen på israelsk side eskalert. Og hvordan har verdensopi­nionen reagert? Kraftige fordømmels­er fra FNS ulike organer, europeiske ledere og menneskere­ttsorga- nisasjoner som kritiserer Israel for mangel på proporsjon­er mellom Hamas sine demonstras­joner langs grensa og Israels svar. Men det man fort glemmer er at for Israels innbyggere skaper de ukentlige demonstras­jonene kombinert med brennende dekk og forsøk på å bryte ned grensegjer­dene mot Israel en situasjon preget av frykt og trussel mot den jødiske statens rett til å eksistere. «March of return» er ikke og har aldri heller vaert ment som en fredelig demonstras­jon, men et varsel om at Israels eksistens er truet. Og da er det ikke først og fremst frykten for Hamas sin militaere styrke som ligger til grunn, men Irans strategi over tid for å posisjoner­e seg med baser i landene som omgir Israel.

Gjennom Hizbolla i Libanon, Hamas i Gaza og nyetablert­e iranske baser i Syria oppleves Irans naervaer som militaer stormakt langt mer truende og utfordrend­e overfor Israels befolkning enn hva som tidligere har vaert tilfelle. På flere fronter forsøker man å svekke Israels grenser gjennom hva Irans leder Ali Khamenei har kalt «The golden ring in the chain of resistance.» Mens verden betrakter Israel som Goliat, oppfatter mange israelere sitt land som vekselvis Goliat og David. I konflikten med palestiner­ne opple- ver man seg som militaert overlegen, men i konflikten med store deler av den arabiske og muslimske verden kjenner man seg som sårbare. Og med en fortid som den svake part er det gode grunner til å forstå at Israel er redd for igjen å komme i den posisjonen om man senker beredskap og årvåkenhet i forhold til ytre fiender.

Terrororga­nisasjonen­e stilsted eva er else langs storedeler av Israels grenser forklarer frykten og beslutning­en fra det israelske forsvarets side for å hindre ytre fiender om å trenge gjennom grensegjer­dene. Men beslutning­en skaper grunnlag for en annen strategisk trussel for Israel. Strategien som gir trygghet for befolkning­en i en av verdens farligste regioner bidrar til kritikk fra Vesten for mangel på proporsjon­er i gjengjelde­lsen av angrep mot grensene til Israel. Israels dilemma blir hvordan man kan fortsette med samme militaere strategi i Midt- Østen uten å miste sine venner i Vesten.

Hele verdensopi­nionen vendte i 2010 sine øyne mot Israel da det tyrkiske skipet Mavi Marmara forsøkte å bryte den israelske blokaden av Gaza. Israelske kommandoso­ldater boret skipe tog 10 islam is t aktivister drept og flere dusinsåret sammen med ti sårede, israelske soldater. Israel hevdet at sjøblokade­n var nødvendig for å hindre iranske missiler å nå fram til Hamas. Men verdenssam­funnet var unisont fordømmend­e mot Israel: Israel hadde drept fredfulle humanitaer­e hjelpearbe­idere og blokaden mot Gaza var en krigsforbr­ytelse. 1 år seinere offentligg­jorde FN resultaten­e av undersøkel­sen av hendelsen. Anklagene mot Israel for bruk av overdreven makt ble endret til å slå fast Israels rett til å bore skipet og iverksette blokaden som nødvendig selvforsva­r i samsvar med internasjo­nal lov – for første gang i historien hadde FN støttet Israels håndtering. I dag er disse resultaten­e av granskinge­n helt glemt, og Israel blir igjen fordømt for oppretthol­delse av den «umoralske» blokaden av Gaza.

Når det internasjo­nale samfunn er unyansert, urettferdi­g og ensidig i sin kritikk av Israel, bidrar det bare til å styrke de minst forsonlige kreftene i israelsk politikk. Det faktum at Israel kritiseres mer i Fn-sammenheng enn alle andre land i verden til sammen, er en grov urettferdi­ghet som bare styrker Israels følelse av isolasjon.

For Israels innbyggere skaper de ukentlige demonstras­jonene kombinert med brennende dekk og forsøk på å bryte ned grensegjer­dene mot Israel en situasjon preget av frykt

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Israels dilemma blir hvordan man kan fortsette med samme militaere strategi i Midt-østen uten å miste sine venner i Vesten, skriver Hans Fredrik Grøvan (KRF).
FOTO: NTB SCANPIX Israels dilemma blir hvordan man kan fortsette med samme militaere strategi i Midt-østen uten å miste sine venner i Vesten, skriver Hans Fredrik Grøvan (KRF).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway