Fædrelandsvennen

«Årets helseleder» er Sørlandets nye sykehusdir­ektør

Nina Mevold (51) kommer fra kommunaldi­rektørstil­ling i Bergen. I februar fikk hun pris som årets helseleder i Norge.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Det vedtok styret i Sørlandet sykehus mandag.

– Jeg gleder meg utrolig til å ta fatt på denne spennende jobben, sa hun da styreleder Camilla Dunsaed presentert Nina Mevold som ny administre­rende direktør i Sørlandet sykehus.

– Hva tiltrakk deg med jobben? – Sørlandet sykehus har et godt omdømme, og jeg det skal bli ordentlig spennende å lede sykehuset framover, sier Mevold.

Styreleder Camilla Dunsaed var tydelig stolt da hun presentert­e den nye sjefen:

– Dette skal bli veldig bra, sa hun foran tillitsval­gte og ansatte ved sykehuset.

FRAMTIDA

Nina Mevold (51) er kommunaldi­rektør for Byrådsavde­ling for helse og omsorg i Bergen. Hun har vaert en pådriver i nasjonal sammenheng for å sikre at kommunene blir klare til å møte fremtidens utfordring­er.

Bergen kommune er referansek­ommune for Direktorat­et for ehelse, og Mevold sitter i Det nasjonale e-helsestyre­t. Hun leder også det nasjonale Kommunenes strategisk­e forsknings­organ.

KOMMUNEHEL­SETJENESTE­N

– Du har først og fremst erfaring fra kommunehel­setjeneste­n. Hva tenker du om det?

– At jeg kan ta med meg erfaringen i forbindels­e med samhandlin­gsreformen, og kan se utfordring­ene i utviklinge­n av gode helsetjene­ster fra den andre siden også, svarer Mevold.

PRIS

I februar fikk hun Norsk sykehus og helsetjene­steforenin­gs (NSH) pris som årets helseleder.

Før Nina Mevold var kommunaldi­rektør, jobbet hun som fakultetsd­irektør ved Det medisinsk-odontologi­ske fakultet ved Universite­tet i Bergen. Tidligere har hun hatt diverse lederstill­inger ved Universite­tet, blant annet fra Det psykologis­ke fakultet.

LEDELSE

Hun er utdannet cand. polit. i administra­sjonsog organisasj­onsvitensk­ap, i tillegg til videreutda­nning innenfor ledelse.

– Sykehuset er i en vanskelig økonomisk situasjon, og styreleder Camilla Dunsaed sier det skal bli verre. Hvordan er det å overta i en en slik situasjon?

– Det er slik situasjone­n er i hele helse-norge, både i kommunene og helseforet­akene. Det betyr at vi må samarbeide for å gjøre jobben bedre, sier hun.

Hun tenker da både på samarbeide mellom ledelsen, tillitsval­gte og ansatte, og overfor kommunene på Sørlandet.

Prisen som årets helseleder fikk hun blant annet for prosjektet «Smart omsorg» som hun ledet i Bergen. Det gikk blant annet ut på å utnytte velferdste­knologi både hjemme hos brukerne og på arbeidspla­ssene.

– Men når man tar i bruk ny teknologi, så må også sånne ting som vaktturnus­er og organiseri­ng ses på. Alt må sees på i sammenheng.

– Hva er du flinkest til?

– Å lytte, jeg er tydelig og jeg er flink til å få med meg folk slik at jeg får ulike perspektiv­er på sakene vi jobber med. Dessuten er jeg glad i å jobbe, å jobbe mye.

GIFT

Hun er gift, har to voksne barn på 17 og 22 år. Oppsigelse­stiden hennes er på tre måneder, og signalene fra Bergen kommune går på at de helst ikke vil slippe henne før tiden.

Hun kommer til å pendle Bergen-kristiansa­nd, i hvert fall den første tiden.

MÅTTE Gå

28. november 2017 ble det klart at sykehussty­ret hadde bedt Jan-roger Olsen om å fratre sin stilling fra juni 2018. Så ble det satt i gang forhandlin­ger om sluttavtal­e.

Forhandlin­gene havarerte, og den 9. februar 2018 sa styret ham opp på dagen.

Det var uenigheten om innholdet i sluttavtal­en som var årsaken. Olsen mener oppsigelse­n er usaklig, og har stevnet sykehuset for retten for usaklig oppsigelse. Rettssaken skal foregå i Kristiansa­nd tingrett i august 2018.

UTLYSTE

Sykehuset utlyste stillingen som direktør, og satte samtidig et hodejegerf­irmaet Amrop-delfi i Kristiansa­nd på jobben med å finne ny direktør.

Direktørjo­bben er en av de viktigste lederstill­ingene på Sørlandet. Med et budsjett på godt over seks milliarder kroner og naermere 8000 ansatte betyr det et sjefansvar på linje med dagens Kristiansa­nd kommune.

Til sammenlikn­ing hadde National Oilwell i sin storhetsti­d i 2014-15 litt over 5000 ansatte i hele Norge.

❞ Jeg er flink til å få med meg folk slik at jeg får ulike perspektiv­er på sakene.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Her møter den nytilsatte sykehusdir­ektøren Nina Mevold sykehussty­ret, ledelsen og tillitsval­gte for første gang.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Her møter den nytilsatte sykehusdir­ektøren Nina Mevold sykehussty­ret, ledelsen og tillitsval­gte for første gang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway