Fædrelandsvennen

Mangler ord etter skulpturha­erverk

- TORGEIR EIKELAND

Kunstner Claus Ørntoft er forferdet over at skulpturen hans «Innadvendt stranding» i Ny-hellesund er ramponert.

Claus Ørntofts «Innadvendt stranding» i Ny-hellesund ble ramponert med bål i helgen. Kunstneren selv mangler ord.

– Jeg har sett noen bilder av det som har skjedd, og jeg mangler egentlig ord, sier

Claus Ørntoft til Faedreland­svennen.

I helgen skrev Søgne og Songdalen budstikke om ødeleggels­ene på Ørntofts skulptur «Innadvendt stranding» som har ligget i Daumannsbu­kta i Ny-hellesund siden 2002.

– Haerverket ble observert allerede på lørdag formiddag. Den har mistet et øre og øynene på den siden som vender opp, slik at det som gir den mye av uttrykket er borte. Det er noen som har brent bål ved skulpturen. Skal man få gneis til å sprekke slik, må det brennes godt og lenge før man så tømmer vann på det, sier Ingrid Juell Moe.

ÅTTE TONN GRANITT

Hun bor i Ny-hellesund og var prosjektle­der da skulpturen ble plassert i Daumannsbu­kta i forbindels­e med prosjektet Genius Loci. Dette var i 2002, og i mellomtide­n har «Innadvendt stranding» blitt en del av landskapet i bukta.

Skulpturen er av åtte tonn rosa kinesisk granitt som matcher bergknatte­ne like ved.

– Dette har vaert en populaer skulptur, og mange er glade i den. Da den skulle fjernes, ville folk at den skulle bli liggende, sier Juell Moe.

ALDRI VAERT BORTI MAKEN

For å få det til, måtte det samles inn 300.000 kroner til skulptøren. I tillegg til bidrag fra fylke og kommune har flere privatpers­oner andelsbrev i skulpturen som nå er ramponert.

Claus Ørntoft er en av Danmarks mest anerkjente billedhugg­ere. Han anslår selv at han har et drøyt tredvetall­s skulpturer stående rundt omkring i hjemlandet­s offentlige rom.

– Det har jeg hatt i 35 år, og ennå har jeg til dags dato ikke vaert borte i at noen har gjort skade på dem. Jeg er imponert over respekten folk har for kunsten som står på steder der all slags folk ferdes, enten det er besteborge­re eller narkomane, sier Ørntoft.

UFLAKS PÅ SØRLANDET

På Sørlandet har han altså ikke vaert fullt så heldig, for ødeleggels­en i helga er bare småtteri mot det som skjedde i 2005. Det var da Ørntofts skulptur Drømmeren (12 tonn) gikk i asfalten med et brak da den skulle heises på plass ved Bystranda.

– Dette er bare helt absurd, som en dårlig B-film fra Hollywood, sa kunstneren til Faedreland­svennen etter å ha vaert vitne til skulpturkn­usingen 31. august 2005. Det endte med at han lagde en ny «Drømmer».

– Er det aktuelt å reparere «Innadvendt stranding?»

– Ja, i teorien kan man kanskje det. Men jeg må jo opp og se på den først, sier Ørntoft til Faedreland­svennen.

Ifølge Ingrid Juell Moe skal det tapte øret vaere funnet bak skulpturen.

– Dette er bare så uendelige trist, og jeg forstår ikke hvorfor noen har gjort dette. Det kan enten vaere ekstrem uaktsomhet, ellers har noen med vilje ønsket å ødelegge den. Og det forstår jeg ikke hvorfor noen skal ville, sier Ingrid Juell Moe.

Haerverk på kunst i Sørlandets skjaergård er ikke noe nytt fenomen, selv om det begynner å bli en stund siden oppstyret rundt «Skulptur i natur» på Bragdøya. I 1991 anrettet lokalbefol­kningen store ødeleggels­er på skulpturen­e som ble plassert på Bragdøya, og debatten gikk glovarm i Faedreland­svennens spalter.

– Det var dette hatet vi ville unngå da vi lagde Genius Loci, og denne historien har vaert veldig annerledes enn det som skjedde på Bragdøya. Her har vi tolket et sted, og vi var i dialog med folk hele veien. Dette ble en skulptur som folk virkelig ville ha. Derfor er dette så trist, sier Ingrid Juell Moe som tenker å politianme­lde saken tirsdag.

 ?? FOTO: ROLF ROMØREN ?? Noen har brent bål på eller ved skulpturen. Øret og øyet er så skavet eller slått av.
FOTO: ROLF ROMØREN Noen har brent bål på eller ved skulpturen. Øret og øyet er så skavet eller slått av.
 ?? ARKIVFOTO: TRYGVE SKRAMSTAD ?? Slik så skulpturen ut før.
ARKIVFOTO: TRYGVE SKRAMSTAD Slik så skulpturen ut før.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway