Fædrelandsvennen

Erdogan fester grepet

Tyrkias sittende president Recep Tayyip Erdogan (63) vil sitte som president i fem nye år etter valgseiere­n søndag. Han fester grepet.

-

Allerede før resultaten­e var endelig talt opp søndag kveld, gikk Erdogan ut og takket for seieren og tilliten. Først mandag aksepterte hans hovedmotst­ander Mohammed Ince valgresult­atene. Da 99 prosent av stemmene var talt opp, hadde Erdogan fått 52,5 prosent av stemmene og hovedmotst­ander Ince 31 prosent. Som var skuffende for Ince – det var betydelig mindre enn det meningsmål­ingene spådde før valget.

87 prosent av

Tyrkias stemmebere­ttigede skal ha brukt stemmerett­en, og det er en veldig høy valgdeltak­else. Det helt ferdig telte og offisielle valgresult­atet kommer først 29. juni. Selv om hovedmotst­anderen Ince aksepterte nederlaget, slo han fast at valget har vaert urettferdi­g. Resten av verden kan altså nå konstatere at den mektige, tyrkiske presidente­n fester grepet enda hardere om Tyrkia. Den tendensen har vaert klar lenge.

i 2017 vant

han en folkeavste­mning som ga presidente­mbetet store fullmakter. Statsminis­terstillin­gen skal forsvinne, og presidente­n blir selv regjerings­sjef. Han vil kunne utnevne ministere og gripe inn i juridiske prosesser. Presidente­n får mer makt over nasjonalfo­rsamlingen enn han har hatt før.

etter det mislykkede

forsøket på kupp i 2016, erklaerte en såret og sint president Erdogan unntakstil­stand i tre måneder. Men den unntakstil­standen har han utvidet og den gjelder fortsatt. 160.000 mennesker har blitt arrestert.

Tyrkias økonomiske problemer

har vaert et tema under valgkampen, men det har vaert vanskelig å føre en reell politisk debatt, mener mange. Omlag 90 prosent av tyrkisk media er kontroller­t av regjeringe­n, og flere kritiske politikere sitter fengslet. Blant annet fra det prokurdisk­e partiet HDP. Ni av deres folkevalgt­e sitter fengslet. Likevel kom deres parti over sperregren­sen og fikk hele 11,5 prosent av stemmene.

Dette valget har

gjort en mektig president mektigere. Han alene har festet grepet om Tyrkia og vil nok fortsette å styre mer mot konservati­sme og moderat islamisme. Erdogan blir bare vanskelige­re og vanskelige­re å håndtere for resten av verden, for Vesten og ikke minst for NATO. Og for mange tyrkere. Det er et dypt splittet land.

Han alene har festet grepet om Tyrkia og vil nok fortsette å styre mer mot konservati­sme og moderat islamisme.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Den tyrkiske presidente­n Recep Tayyip Erdogan vant – igjen. Nå skal han sitte i fem år til.
FOTO: NTB SCANPIX Den tyrkiske presidente­n Recep Tayyip Erdogan vant – igjen. Nå skal han sitte i fem år til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway