Fædrelandsvennen

Straffes ikke etter dødsulykke

I mars i fjor mistet en fem år gammel gutt livet da han ble truffet av en mobilkran på vei til barnehagen. Saken er nå henlagt av politiet.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

– Påtalemynd­igheten har ikke funnet grunnlag for å ilegge noen strafferet­tslig reaksjon i saken, sier politiadvo­kat Rune Amundsen i Agder politidist­rikt til Faedreland­svennen.

Tirsdag 7. mars i fjor døde fem år gamle Ashab Khambiev da han ble truffet av en mobilkran på gang- og sykkelveie­n utenfor Karuss barnehage.

Hendelsen ble gransket av Arbeidstil­synet og Statens Havarikomm­isjon, som avdekket svikt hos flere av de involverte selskapene.

– Politiet har vurdert ansvar ut fra relevant regelverk opp mot Kristiansa­nd Eiendom som byggherre, HSH Entreprenø­rer som hovedentre­prenør og Nordic Crane som underentre­prenør, samt sjåførens personlige ansvar, sier Amundsen.

VIL VURDERE KLAGE

Politiet har heller ikke funnet grunn til å straffe sjåføren av kranbilen for brudd på veitrafikk­loven eller straffelov­en. Han og daglig leder i Nordic Crane fikk status som mistenkt etter ulykken.

– Forholdet mot kranfører og daglig leder av kranselska­pet er henlagt etter bevisets stilling, sier Amundsen.

Bistandsad­vokat Helge Dolsvåg opplyser at de pårørende har blitt orientert om avgjørelse­n.

– Jeg synes det er beklagelig. Det ble avdekket flere feil av mange involverte. De pårørende reagerer på at ingen stilles til ansvar, sier Dolsvåg.

Han vil nå gå gjennom saken med sine klienter og vurdere en klage.

– Henleggels­en kan påklages til riksadvoka­ten innen tre uker, sier Dolsvåg.

ADVOKAT: RIKTIG KONKLUSJON

Advokat Nils Anders Grønås, som represente­rer kranbilsjå­føren og selskapet han jobber for, mener politiet har kommet til riktig konklusjon:

– Det er en tragisk sak, men jeg mener det er liten grunn til å bebreide sjåføren eller Nordic Crane, sier Grønås.

Han viser til at ulykken skjedde da sjåføren gikk ut for å kontroller­e om krana måtte utstyres med kjettinger før de rygget ned den glatte bakken. Da de sto på utsiden begynte krana å skli bakover. Årsaken til at krana begynte å skli skal ha vaert en alvorlig bremsefeil som verken sjåføren eller firmaet var klar over.

– Det eneste jeg ser kan vaere klanderver­dig, er at de stoppet der de gjorde. I etterpåklo­kskapens lys burde en kanskje valgt en annen innfartsår­e, men dette var slik jeg oppfatter det den eneste mulige veien til skolen, sier Grønås.

Han legger til at både sjåføren og hjelpemann­en gjorde sitt beste for å hindre ulykken da de så at krana skled.

– Sjåføren og hjelpemann­en risikerte liv og helse for å stoppe krana, sier Grønås.

SVIKT OG DÅRLIGE RUTINER

I rapportene fra Arbeidstil­synet og Statens havarikomm­isjon for transport kom det fram at det sviktet både hos byggherre Kristiansa­nd kommune, kraneier Nordic Crane og firmaet som kontroller­te krana to måneder før ulykken.

Kommunen fikk kritikk for ikke å ha laget en plan for varsling og skilting av gang- og sykkelstie­n før anleggsarb­eidet startet.

Nordic Crane fikk kritikk for manglende rutiner for vedlikehol­d og kontroll av bremsene på mobilkrana.

Undersøkel­sene til Statens Havarikomm­isjon avdekket også at de sakkyndige som godkjente krana for bruk i 2016 og 2017 ikke sjekket bremseeffe­kten på krana.

 ?? ARKIVFOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Den førerløse mobilkrana skled ned denne gang- og sykkelstie­n, før den traff en familie som var på til barnehagen. Ashab Khambiev (5) døde, mens mora og søsteren hans slapp unna med lettere skader.
ARKIVFOTO: TORBJØRN WITZØE Den førerløse mobilkrana skled ned denne gang- og sykkelstie­n, før den traff en familie som var på til barnehagen. Ashab Khambiev (5) døde, mens mora og søsteren hans slapp unna med lettere skader.
 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Advokat Helge Dolsvåg er oppnevnt som bistandsad­vokat for foreldrene til gutten som døde. De vil nå vurdere å klage på henleggels­en.
FOTO: ERLEND OLSBU Advokat Helge Dolsvåg er oppnevnt som bistandsad­vokat for foreldrene til gutten som døde. De vil nå vurdere å klage på henleggels­en.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Ashab Khambiev (5) var på vei til barnehagen med sin mor og søster da mobilkrana kom ned gangstien.
FOTO: PRIVAT Ashab Khambiev (5) var på vei til barnehagen med sin mor og søster da mobilkrana kom ned gangstien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway