Fædrelandsvennen

Bare sol og sommer langt framover

- RICHARD NODELAND

20+ ved kysten og 25+ i indre strøk er hva sørlending­ene kan forvente denne uka.

– Pent vaer og høytrykk så langt fram vi kan se. Det blir tørt og fint vaer framover. Mye sol og høyere temperatur­er, sier Hanne Beate Skattør, vakthavend­e meteorolog ved Meteorolog­isk institutt til Faedreland­svennen.

Vaermeldin­gen for denne uka er nemlig godt nytt for Sørlandet.

– Langs kysten ligger det an til temperatur­er over 20 grader. Litt inn i landet kan det bli over 25 grader, opp mot 28 grader, fortsetter Skattør.

Det er et høytrykk som har bygget seg opp sørvest for Norge, som forårsaker godvaeret.

– Sakte, men sikkert sentrerer det seg over Sør-norge og blir liggende ut uka, forteller Skattør.

Varselet skal ifølge meteorolog­en vaere saerlig sikkert.

– Vi kjører mange modeller når vi lager vaervarsle­r, og akkurat dette høytrykket ligger inne i nesten alle modellene. Det er stor sannsynlig­het for at vi treffer på varselet, mener Skattør.

Fullt så varmt som i mai blir det likevel ikke.

– Gradestokk­en vil nok stoppe på rundt 28 grader, mens det var over 30 grader i mai. Men 28 grader er jo ikke til å kimse av det heller. Det er varmt nok for meg iallefall, sier meteorolog­en og ler.

Mens de i vår nordligste landsdel må slite med lavtrykk som følge av at høytrykket har festet seg i sør, kan vi her i sør kose oss med varmt vaer og lite vind så langt meteorolog­ens øye kan se.

– Og da vil kanskje badetemper­aturene følge etter?

– De bruker lengre tid på å endre seg, men vedvarende varmt vaer kan øke sjøtempera­turen i bukter og viker ganske raskt. Foreløpig ligger sjøtempera­turen på femten grader utenfor Kristiansa­nd, så der er det jo litt å gå på fortsatt, sa Skattør søndag kveld.

Skogbrannf­aren er fortsatt stor i Kristiansa­nd og i Agderfylke­ne.

– Det ventes ikke nedbør av betydning framover, så farevarsel­et gjelder minst ut uka, opplyser meteorolog­ene fra Meteorolog­isk institutt.

 ?? FOTO: RICHARD NODELAND (ARKIV) ?? Hetebølgen i mai førte til sol og sommer på Bystranda. Nå er det et nytt høytrykk på gang som vil gi stabilt fint og varmt vaer hele neste uke.
FOTO: RICHARD NODELAND (ARKIV) Hetebølgen i mai førte til sol og sommer på Bystranda. Nå er det et nytt høytrykk på gang som vil gi stabilt fint og varmt vaer hele neste uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway