Fædrelandsvennen

Det er tøft for enhver sjåfør å miste lasten.

- TEKST: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT erlend.iversen.skarsholt@fvn.no

Søndag mistet en trailer store takstoler av stål ut i veien på E 39 i Lyngdal. Ifølge firmaet sjåføren jobber for, er han svaert rystet av hendelsen.

– Det er tøft for enhver sjåfør å miste lasten. Nå følger vi ham opp og han får nødvendig helsehjelp, sier daglig leder i firmaet sjåføren er ansatt.

Det var på E 39, like øst for Skolandsva­nnet i Lyngdal, at en trailer mistet flere takstoler i stål ut i veibanen. Veien ble stengt i seks timer, og sjåføren som kjørte fikk beslaglagt førerkorte­t. Heldigvis traff ikke de 600–800 kilo tunge takstolene noen andre biler.

– Han ble veldig rystet av hendelsen selv. Det var nok ikke bare han som ble det, men det er ekstra tungt for han som sjåfør når noe slikt skjer.

SKAL DRØFTE

Traileren var på vei fra Stavanger til Trondheim. Daglig leder sier de allerede har startet en sak på det som har skjedd.

– Vi kommer til å ta en samling med alle som jobber under meg. Der kommer vi til å drøfte hva som har skjedd, hva som kunne ha vaert gjort annerledes og hva vi kan laere av det, sier han.

Politiet i Lyngdal var med på å undersøke, og dirigere trafikk på stedet søndag kveld. De venter på ulykkesgru­ppa sin rapport.

– Vi har vaert i kontakt med firmaet naturligvi­s. Lasten som var på 600–800 kilo per takstol ble fjernet fra veien med håndkraft, opplyser lensmann i Farsund og Lyngdal Jan Terje Aas.

Førerkorte­t til den mannlige sjåføren ble søndag beslaglagt av vakthavend­e politijuri­st.

– Det går på uaktsomhet­en når så tunge ting ramler av. Når det løsner så har noen gjort en dårlig jobb. I teorien skal det ikke løsne om det er festet tilstrekke­lig, sier Aas.

Politiet har opprettet sak for å vurdere om det er noen straffbare forhold.

Faedreland­svennen har vaert i kontakt med Statens vegvesen sin ulykkesgru­ppe som ikke vil si noe om innholdet i deres rapport før den har blitt oversendt til politiet.

Tor Inge Kostøl har jobbet i tungbilgru­ppa i Statens vegvesen i Agder i seks år. Han er glad ingen møtende trafikante­r fikk de tunge stålkonstr­uksjonene over seg.

– Ingen av oss ønsker dette i ansiktet. Vi har ikke råd til å miste noen fordi noen ikke har sikret lasten, mener Kostøl.

Siden lasten var så pass tung og var i stål gjør lastingen ekstra vanskelig.

– De fleste gjør noen grep med innretning for å sikre dette best mulig. For dårlig sikring er det vanligste. Ramler det av, så har vi sikret det for dårlig, sier Aas.

Han skjønner det kan vaere tøft for sjåføren.

– Det er mye som kan ha skjedd. Materialsv­ikt eller feil type sikring for eksempel. For en sjåfør kan det vaere vanskelig å tilfredsst­ille kravene til den som leverer varen, og de som skal ha varen. I tillegg skal de transporte­re og sikre dette riktig.

KAN Få KONSEKVENS­ER

Ifølge firmaet som trailersjå­føren kjører for skal han ha brukt seks stropper som er godkjent for fem tonn per stropp. Og det på et kolli som er i underkant av fem tonn.

– Selv mener han at han har gjort det så godt som han kan, sier daglig leder.

– Blir det en konsekvens fra dere overfor sjåføren?

– Det er nok litt tidlig å uttale seg om nå. Men det blir nok en konsekvens på en eller annen måte.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Det var på E 39, like øst for Skolandsva­nnet i Lyngdal takstolene i stål falt av lasteplane­t.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Det var på E 39, like øst for Skolandsva­nnet i Lyngdal takstolene i stål falt av lasteplane­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway