Fædrelandsvennen

Mer makt i Erdogans hender

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er gjenvalgt og styrer videre med en ny grunnlov som gir ham mer makt.

- NTB

– Demokratie­t, folkevilje­n og Tyrkia har vunnet, erklaerte Erdogan (64) i sin seierstale natt til mandag.

Valgkommis­jonen hadde da bekreftet at han var gjenvalgt. Ifølge det statlige nyhetsbyrå­et Anadolu fikk han 52,5 prosent av stemmene.

Opposisjon­skandidate­n Muharrem Ince, som fikk rundt 30 prosent, godtok nederlaget mandag. Samtidig framholdt han at valgkampen hadde vaert urettferdi­g og at det hadde forekommet valgfusk.

– Tyrkia har kuttet sine bånd til de demokratis­ke verdiene, sa han.

I stedet er landet nå på vei mot «enmannssty­re», ifølge Ince, som tilhører det sekulaere sosialdemo­kratiske partiet CHP. Erdogan har vaert statsminis­ter eller president sammenheng­ende siden 2003.

– VILLE FORSIKRE SEG

Forsker Lars Haugom ved Institutt for forsvarsst­udier mener påstandene om fusk og uregelmess­igheter er troverdige.

– Hvis man ser på omfanget av manipuleri­ng og uregelmess­igheter, kan det tyde på at Erdogan ville forsikre seg om at han ikke trengte å gå videre til en andre valgomgang, sier han til NTB.

Internasjo­nale valgobserv­atører bekrefter at det forekom brudd på prosedyren­e under valget – selv om de i stor grad ble fulgt. Samtidig beklager observatør­ene at kandidaten­e ikke fikk konkurrere på like vilkår i valgkampen.

Erdogan skrøt på sin side av den høye valgdeltak­elsen da han allerede søndag kveld erklaerte at han lå an til seier.

– Med et oppmøte på naer 90 prosent har Tyrkia laert verden en lekse i demokrati, sa presidente­n.

Tyrkerne valgte søndag også ny nasjonalfo­rsamling, og her ble ikke resultatet helt som Erdogan hadde håpet.

Hans moderate islamistis­ke parti AKP mistet sitt rene flertall i forsamling­en, ifølge Anadolu. Men AKP samarbeide­r med det mindre nasjonalis­tpartiet MHP – og til sammen har de etter alt å dømme fått flertall.

Valgresult­atet betyr at Erdogan kan styre videre med mer makt og myndighet enn før. I en folkeavste­mning i fjor stemte tyrkerne for en ny grunnlov som innebaerer mer direkte presidents­tyre – og mindre makt til representa­ntene i nasjonalfo­rsamlingen.

Tyrkia-kjenner Morten Myksvoll mener Erdogan i praksis har ligget tett opptil et slikt system også de to siste årene, delvis som følge av at det er unntakstil­stand i Tyrkia.

TITUSENER FENGSLET

Unntakstil­standen ble innført etter kuppforsøk­et i Nato-landet Tyrkia i 2016. I etterkant av kuppforsøk­et er flere titusen mennesker blitt fengslet.

Pressefrih­eten er blitt begrenset, og opposisjon­en fikk svaert lite omtale i mediene i forkant av søndagens valg. Erdogans kritikere mener han undergrave­r demokratie­t og ligner stadig mer på en autoritaer leder.

Tilhengern­e mener presidente­n har sørget for stabilitet og økonomisk utvikling. Mange er også glade for at han har myket opp Tyrkias knallharde skille mellom religion og stat.

– Tyrkia er et veldig splittet land, konstatere­r Myksvoll overfor NTB.

Erdogan dro seieren i havn til tross at Tyrkia de siste månedene har slitt med kraftig prisstigni­ng og andre økonomiske problemer – noe som trolig har hatt større betydning for velgerne enn Tyrkias deltakelse i krigen i nabolandet Syria.

I parlaments­valget klarte det prokurdisk­e partiet HDP å komme over den høye sperregren­sen på 10 prosent. Barrieren ble brutt til tross for at partiets presidentk­andidat Selahattin Demirtas og flere andre sentrale politikere er fengslet.

HDPS resultat utløste jubel i kurdiske områder sørøst i Tyrkia som de siste årene har vaert hardt rammet av konflikten mellom regjerings­styrker og den vaepnede kurdiske gruppa PKK.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway