Fædrelandsvennen

Slik vil de hindre mobilbrann

Tre gründere fra Kristiansa­nd står bak ny teknologi som skal hindre overopphet­ing og brann i mobillader­e.

- TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no

Stian Berge Jacobsen, Roar Berge og Trond Myrstøl har funnet opp en enhet man fester til mobillader­en og som varsler med et pipesignal når den blir for varm.

– Folk vil ha fulladet telefon om morgenen og de lader telefonen på natta, selv om det ikke er anbefalt, sier Trond Myrstøl.

Elektrisk utstyr, og feil bruk av det, er trolig årsaken til rundt 30 prosent av norske boligbrann­er. Brannvesen­et mener likevel ikke det er noen grunn til å bekymre seg for at lading er brannfarli­g.

INNOVASJON­SSTØTTE

I over ett år har de jobbet med ideen. De har gjennomfør­t markedsund­ersøkelser og fått støtte fra Innovasjon Norge. Samtidig har de arbeidet kontinuerl­ig med teknologie­n.

Resultatet er en enhet som du fester på laderen til telefonen, nettbrette­t eller pc-en. Enheten har en innebygd sensor som varsler når temperatur­en blir faretruend­e høy. De har kalt produktet for Firenanny.

– Vi har sett på en del annen teknologi også, men de bruker etter vår mening for lang tid på å varsle. Her går det maksimalt 25 sekunder, sier Roar Berge.

KJØPSVILJE

Yngstemann i gründertri­oen er Stian Berge Jacobsen. Han var ferdig utdannet med mastergrad i mekatronik­k for et år siden og jobber til daglig i National Oilwell Varco, i likhet med Roar Berge. Trond Myrstøl er ingeniør i Nordsjøen.

–En infrarød sensor som som ligger veldig naerme varmekilde­n har vaert sett på som en bransjeutf­ordring. Det har vi løst, sier Jacobsen.

Ifølge deres markedsund­ersøkelser skal 80 prosent vaere villige til å kjøpe produktet.

– Det påvirker i hverdagen og folk er villige til å betale for det, sier Myrstøl.

KAN BLI STØRRE

I Sverige ble det i fjor forbud mot å selge en rekke uorginale mobillader­e etter at det ble avdekket at flere av dem inneholde feil.

De tre teknikerne sier at varsleren bygger på en sensorplat­tform som kan bli mye mer omfattende. De ser for seg at den kan brukes på andre produkter i hjemmet, som tørketroml­er.

– Teknologie­ns styrke er at det varsler en brann før den oppstår, sier de.

Stian Berge Jacobsen sier at teknologie­n også kan brukes slik at apparatet kobles ut i tillegg til varsling. Det er også muligheter for å koble det opp mot systemene til vaktselska­per slik at de kan komme til et hus før en brann kunne oppstått.

NORSK PRODUKT

Gründerne har inngått produksjon­savtaler. Kretskorte­ne skal produseres på Røros. Innfatning­en lages i Lillesand, mens IRsensoren­e er svenske.

Firenanny skal vaere i dialog med oljebransj­en som har gjort det mulig for offshorean­satte å bringe mobilen med seg i Nordsjøen. De har også kontakt med et større forsikring­sselskap, ifølge dem selv.

– Vi har hele apparatet for å rulle dette ut i markedet. Men nå trenger vi en eller flere investorer. Vi trenger noen som kan hjelpe økonomisk, men også gjerne med salg og markedsfør­ing, sier Roar Berge.

MENER BEHOVET ER LITE

Leder for forebyggen­de enhet ved Kristiansa­ndsregione­n brann og redning (KBR), Hans Arne Madsen, ser ikke noe stort behov for Firenanny.

– Alle tiltak som kan hindre brann er gode tiltak, så sånn sett kan det vaere bra. Men vi har statistisk materiale som ikke tilsier at dette er et stort problem. Det står enormt mange ladere på døgnet rundt uten at det begynner å brenne, sier Madsen.

Han råder heller folk til å ikke kjøpe uoriginale ladere. De har ofte dårligere komponente­r og blir fortere varme.

Lederne i Firenanny tror likevel det er et behov.

– Hvis du ser på statistikk­en, er det ikke så ofte det skjer. Men det har skjedd, og det skjer av og til. Ett eller to hus som brenner represente­rer store verdier, sier Roar Berge.

Stian Berge Jacobsen supplerer.

– Vi tilbyr sikkerhet og trygghet.

 ?? FOTO: ROALD ANKERSEN ?? Stian Berge Jacobsen, Roar Berge og Trond Myrstøl driver Firenanny og har funnet opp et produkt som varsler brann i ladere før de oppstår.
FOTO: ROALD ANKERSEN Stian Berge Jacobsen, Roar Berge og Trond Myrstøl driver Firenanny og har funnet opp et produkt som varsler brann i ladere før de oppstår.
 ?? FOTO: FIRENANNY ?? Firenanny tror mange er villige til å bruke penger på en enhet som varsler overopphet­ede mobillader­e.
FOTO: FIRENANNY Firenanny tror mange er villige til å bruke penger på en enhet som varsler overopphet­ede mobillader­e.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Hans Arne Madsen i brannvesen­et mener at det ikke er noe stort behov for produktet trioen har utviklet.
FOTO: KJETIL REITE Hans Arne Madsen i brannvesen­et mener at det ikke er noe stort behov for produktet trioen har utviklet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway