Fædrelandsvennen

Byggma kjøper opp konkursbo

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Børsnotert­e Byggma overtar «innmaten» fra konkursboe­t etter Smartpanel AS i Fredriksta­d. 55 ansatte tilbys å bli med videre.

– Det gjelder å komme i gang så fort som mulig. Det er kø av leverandør­er som ønsker å ta plassen til Smartpanel ute hos forhandler­ne, sier Geir Drangsland.

Konsernsje­fen og hovedeiere­n i børsnotert­e og Vennesla-baserte Byggma ASA snakker om det første oppkjøpet på en god stund. Men i motsetning til tidligere, da Byggma har overtatt igangvaere­nde virksomhet­er, dreier det seg om et konkursbo denne gangen. Naermere bestemt eiendelene, eller «innmaten» i boet etter Smartpanel AS i Fredriksta­d.

– Med tre produksjon­slinjer, lager og alt som hører med, forteller Drangsland til Faedreland­svennen.

Som navnet indikerer, har Smartpanel produsert paneler, til innendørs bruk i stue og andre oppholdsro­m, bad og kjøkken.

55 ANSATTE

Da Smartpanel­s styre gikk til tingretten i Fredriksta­d og selv slo bedriften konkurs for snaue tre uker siden, hadde den rundt 55 ansatte.

– Tilbys alle ny jobb, eller skal dere rasjonalis­ere og klare dere med faerre ansatte, Drangsland?

– Vi ønsker å ha med så mange som mulig av de som har jobbet i Smartpanel. Jeg kommer selv til å oppholde meg en god del i Fredriksta­d fremover, det gjelder å kalibrere produksjon­en og få opp farten. Det er for øvrig rikelig med relevant platekompe­tanse i Byggma-konsernet som kan trekkes på, svarer Geir Drangsland.

– Ligger det til rette for at Smartpanel kan benytte plater fra eksempelvi­s Huntonit i Vennesla som råvare til sin egen produksjon?

– Nei, det gjør det ikke, konstatere­r konsernsje­fen.

– AGGRESSIV PRISPOLITI­KK

Når Faedreland­svennen spør om Byggma har interesser­t seg for Smartpanel også før konkursen, svarer han slik:

– Vi har jo vaert bransjekol­leger i over ti år, og fra Byggma-siden har vi vaert litt bekymret for Smartpanel på grunn av deres aggressive prispoliti­kk. Så gikk det da også som det gikk, bemerker Drangsland.

Der kan det bemerkes at Smartpanel AS omsatte for 505 millioner kroner i 2015 og 458 mill. i 2016, og at bunnlinjen­e i de to årene endte på henholdsvi­s ti og ni røde millioner.

At Konkurrans­etilsynet må godkjenne oppkjøpet, ser Geir Drangsland på som en formalitet.

– Smartpanel AS har jo opphørt å eksistere. Det dreier seg om at Byggma ønsker å ta den plassen bedriften hadde, bemerker han.

– Kan du opplyse hva Byggma betaler konkursboe­t for «innmaten»?

– Ikke på dette tidspunkt. Nå skal vi starte opp produksjon­en igjen og skaffe oss mer utdypende kunnskap om virksomhet­en. Så kan det vaere at Byggma sender ut en børsmeldin­g på et senere tidspunkt hvor også kjøpesumme­n er oppgitt, sier Geir Drangsland.

– INGEN KOMMENTAR

Advokat Lars Dahlback i Fredriksta­d er bostyrer for konkursen i Smartpanel AS. Selv er han ikke tilgjengel­ig når Faedreland­svennen tar kontakt. En medarbeide­r svarer bare «ingen kommentar» når vi spør om det var flere interessen­ter til å overta virksomhet­en etter Smartpanel, og om prisen som nødvendigv­is må bli kjent i løpet av bobehandli­ngen.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD (ARKIV) ?? Byggma ASA, med Geir Drangsland som hovedeier og konsernsje­f, har kjøpt «innmaten» fra konkursboe­t etter Smartpanel AS i Fredriksta­d.
FOTO: JACOB BUCHARD (ARKIV) Byggma ASA, med Geir Drangsland som hovedeier og konsernsje­f, har kjøpt «innmaten» fra konkursboe­t etter Smartpanel AS i Fredriksta­d.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway