Fædrelandsvennen

Én flytting, mange ringvirkni­nger

- BERNT ALBERT

Naeringsfo­reningens leder, Anita Dietrichso­n, skriver at «det er mange arbeidspla­sser som trenger ei havn i Kristiansa­nd». Ingen er uenig i det. Spørsmålet er bare hvor havna skal ligge.

●●En utbygging i vesterhavn­a vest for nåvaerende ferjehavn med jernbaneti­lkobling til en dryport vil ivareta importører og eksportøre­rs behov for kosteffekt­iv transport. Det er ikke minst deres behov Naeringsfo­reningen og Kristiansa­nd havn burde fokusere på. Med lossing/lasting direkte på/fra shuttle-tog til terminal på Langemyr vil antall containere som lagres på kaikanten holdes på et minimum. Dette vil redusere arealbehov­et i vesterhavn­a.

Moss har en av Norges største containerh­avner. Der tar man i bruk moderne løsninger for å effektivis­ere havna, redusere arealbruke­n og minske ulempene for omgivelsen­e. Dryport-løsningen ble etablert med bred støtte fra naeringsli­vet. Ifølge daglig leder Widar Salbuvik i Moss Industriog Naeringsfo­rening (29.01.18) er Moss havn «også en foregangsb­edrift med sitt arbeid for å teste ut muligheten­e for autonome elektriske trucker for flytting av containere fra havnen til innlandsha­vnen». I Kristiansa­nd glimrer den langsiktig­e nytenkning­en med sitt fravaer.

Dietrichso­n understrek­er at politikern­e må «sørge for forutsigba­rhet». Ja, men det må jo også gjelde for de mange tusen som blir direkte berørt av den foreslåtte havneutbyg­gingen, og som har kjøpt sine eiendommer i tro på at naerområde­t ikke vil bli forringet av forstyrren­de industriel­l virksomhet.

Også av den grunn vil det vaere grunnlegge­nde galt å treffe vedtak om havneutbyg­ging i Kongsgård-vige uten en grundig vurdering av mulige alternativ­er. Havnas bruttoomse­tning utgjør i dag ca 100 mill kr årlig, hvorav containerv­irksomhete­n ikke utgjør mer enn ca 17 mill. Det står fortsatt fast at totalkostn­adene ved full utbygging av industriha­vnen i Kongsgård/vige vil beløpe seg til over 4 milliarder, eksklusiv jernbaneti­lknytning (2-3 milliarder). Alle kostnadsbe­løp som ble angitt i min artikkel 18.juni, er hentet fra Havnevesen­ets Notat av 18.01.18.

Havneplane­n har en meget lang tidshoriso­nt frem mot 2065. Det har derfor ingen bråhast med et vedtak. Havnestyre­ts leder har tidligere uttalt at containerh­avna utmerket godt kan ligge der den nå ligger i mange år til. Bystyret bør derfor be om at ny containerh­avn vest for nåvaerende ferjeleie i kombinasjo­n med banetilkny­tting til dry-port på Langemyr utredes før endelig vedtak fattes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway