Fædrelandsvennen

Myter om psykisk sykdom

- ANITA JOHANNA TØRMOEN PHD og førsteaman­uensis Nasjonalt senter for selvmordsf­orskning og – forebyggin­g KAROLINE LINDQUIST Psykologsp­esialist Psykiatris­k akuttmotta­k Sykehuset i Vestfold

Rettsaken mot den 16 år gamle jenta som i fjor drepte én og påførte en annen alvorlige skader på et kjøpesente­r i Kristiansa­nd, får i disse dager mye medieoppme­rksomhet.

Dette er en sak som blant annet handler om alvorlig svikt, vold, traumer, tap og psykiske lidelser. I media fremkommer det at hun vurderes personligh­etsforstyr­ret, emosjonelt ustabil, dyssosial, tvangspreg­et og dramatiser­ende. I Aftenposte­n 9. juni står det at de rettssakyn­dige uttaler at hun har Emosjonelt ustabil personligh­etsforstyr­relse, og at «dette er en lidelse som er lite påvirkelig gjennom behandling».

Gitt sakens komplekse natur er det bekymrings­fullt at èn diagnose trekkes frem, og at potensiale­t for behandling for en hel pasientgru­ppe blir fullstendi­g feilvurder­t. Drap utført av ungdomspsy­kiatriske pasienter er ekstremt sjelden, og kan aldri knyttes til èn diagnose i seg selv. At Emosjonelt ustabil personligh­etsforstyr­relse er en psykisk lidelse det ikke er mulig å behandle er en myte. Slik feilinform­asjon bør forhindres og må korrigeres når det skjer. Det er viktig av hensyn til pasientene som trenger behandling for sin psykiske lidelse og som trenger realistisk håp for bedring og av hensyn til de som står naer en som strever med psykisk sykdom. Og det er viktig å formidle til ledere og behandlere i spesialist­helsetjene­sten som har ansvar for å sikre tilbud om kunnskapsb­asert behandling til den enkelte pasient.

Emosjonelt ustabil personligh­etsforstyr­relse rammer om lag 1.4% av befolkning­en og er en psykisk sykdom som fører til stor subjektiv lidelse og redusert funksjon. Symptombil­det er sammensatt og preget av sterke, saerlig negative, følelser som svinger brått og uforutsigb­art, og av impulsiv adferd det er vanskelig å regulere. Pasientene strever med å etablere og oppretthol­de stabile og gjensidige sosiale relasjoner, og er sårbare for å raskt føle seg avvist, forlatt og negativt vurdert. Forståelse­n av seg selv og andre er ofte sort-hvitt med få nyanser. Selvskadin­g og selvmordsa­tferd er vanlig og mange pasienter har forsøkt å ta livet sitt, ofte flere ganger.

Trekk fra Emosjonelt ustabil personligh­etsforstyr­relse kan identifise­res fra 12-13 års alder, og dette er ikke problemati­kk som ungdommer vokser av seg. For best prognose er det viktig med tidlige og fokuserte tiltak. Omfattende forskning de siste 25 år har tydelig vist at det finnes effektiv behandling og det er helt klart at myten om at Emosjonelt ustabil personligh­etsforstyr­relse er en kronisk tilstand som ikke er mulig å behandle er håpløst foreldet. Felles for effektive behandling­sformer er strukturer­te og systematis­ke tilnaermin­ger med fokus på følelsesre­gulering, en langsiktig behandling­splan i en poliklinis­k setting, med en aktiv holdning fra terapeuten­s side. Her kan det nevnes Dialektisk adferdster­api (DBT), Mentaliser­ingsbasert terapi (MBT) og skjematera­pi. Pasienter skal sikres den behandling de er i behov av. Pasienter med Emosjonelt ustabil personligh­etsforstyr­relse må få tilbud om kunnskapsb­asert og effektiv behandling når de henvises til spesialist­helsetjene­sten, og dette finnes. Emosjonelt ustabil personligh­etsforstyr­relse er ikke «lite påvirkelig gjennom behandling». Tvert imot.

Drap utført av ungdomspsy­kiatriske pasienter er ekstremt sjelden, og kan aldri knyttes til èn diagnose i seg selv.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Drapssaken på Sørlandsse­nteret er kompleks, skriver innsendern­e.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Drapssaken på Sørlandsse­nteret er kompleks, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway