Fædrelandsvennen

Trenger kunsthjelp fra folket

– Kom med innspill, ber kunstneren Agnete Erichsen som plutselig fikk en krevende sommerjobb i fanget. Gamle fjes i Rådhuset skal skiftes ut med ny kunst, og det må lages en plan.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

Nå er det ikke Erichsen selv som skal lage kunsten, men hun er utpekt til prosjektle­der for forvandlin­gen av Rådhuset i Kristiansa­nd. En ny visuell opplevelse skal markere at Søgne, Songdalen og Kristiansa­nd blir én ny kommune, og hun etterlyser ideer til utsmykning­skonkurran­sen.

– Jeg vil gjerne at folk som bor i de tre kommunene kommer med historier som forteller noe om vår felles identitet, og som kan inspirere kunstplane­n vi lager, sier Erichsen.

Selv ble hun fascinert av å lese historien om Blåbaerhol­men midt i drikkevann­skilden Rossevann der samtlige tre kommunegre­nser møtes:

– Et vakkert bilde, sier Erichsen, og håper det ligger flere slike lagret hos innbyggern­e:

– Det kan vaere fortelling­er om et menneske, et tre eller en stein for den saks skyld, sier hun.

Steinalder­kvinnen Sol er allerede spilt inn, og Erichsen tenker også det kan ligge spennende materiale i vår felles tilknytnin­g til kontinente­t.

– UTFORDREND­E

Søgnes varaordfør­er Egel Terkelsen (Frp) leder «prosjektgr­uppa for symboler» for Nye Kristiansa­nd, og er den som har fått prosjektet i fanget. 1. september må de ha kunstplan og søknad klar til KORO, statens faglige organ for kunst i det offentlige rom.

Deretter vil det bli utlyst en konkurrans­e blant et begrenset antall kunstnere.

– Det er utfordrend­e, men nå har vi fått god hjelp ved å engasjere Agnete Erichsen, så dette har jeg troa på, sier Terkelsen til Faedreland­svennen.

Agnete Erichsen er født i Kristiansa­nd, men bosatt i Høvåg, og stemte ja til at Lillesand skulle gå med i K5 ved folkeavste­mningen i 2016. Sånn ble det ikke, men nå får hun likevel vaere med på prosessen. Kulturkont­orene og samtlige historiela­g i de tre kommunene er bedt om å komme med innspill, men Erichsen åpner døra for alle:

– Hvem som helt kan komme med ideer. Ikke til konkret kunst, men visjoner vi kan bygge videre på, sier hun. I dagens rådhus møtes publikum av en haerskare mer eller mindre alvorlige menn som nistirrer på deg fra veggene, og disse skal hektes av krokene.

– Alt skal ned, sier Erichsen, og tilføyer raskt: – Men det betyr ikke at det ikke skal opp igjen et sted. Foreløpig er alt åpent.

– EN PLASS I HISTORIEN

– Alt som henger her nå har en plass i historien, og vi må finne ut hvordan vi skal ta vare på det også. Det er noe vi må diskutere nøye, sier Terkelsen.

Rådhuset sto ferdig i 1864, men ble innvendig ombygget i 1982, og ikke alle vil i dag betegne resultatet som en estetisk nytelse.

– Det er et veldig krevende lokale, sier Erichsen om første etasje og trappeoppg­angen der de foreløpig tenker seg den nye kunsten skal komme. Fellesnemn­da

for Nye Kristiansa­nd har lagt 500.000 kroner i potten og Kristiansa­nd kommunes kunstfond bidrar med 150.000. I tillegg gir Søgne og Songdalen 50.000 hver, slik at det nå er 750.000 kroner til rådighet. I tillegg søker de KORO om 325.000 kroner, og håper å nå millionen.

– Jeg klør i fingrene etter å gjøre det litt fint her, smiler Agnete Erichsen.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Tidligere ordfører Per Sigurd Sørensen (til v.) overvåker alle møter i formannska­pssalen sammen med Arvid Grundekjøn. Nå ligger begge portretten­e tynt an mens Agnete Erichsen og Egel Terkelsen pønsker ut en ny kunstplan for Rådhuset.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Tidligere ordfører Per Sigurd Sørensen (til v.) overvåker alle møter i formannska­pssalen sammen med Arvid Grundekjøn. Nå ligger begge portretten­e tynt an mens Agnete Erichsen og Egel Terkelsen pønsker ut en ny kunstplan for Rådhuset.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? – Alt som henger her nå har en plass i historien. Vi må finne ut hvordan vi skal ta vare på det også, sier Egel Terkelsen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND – Alt som henger her nå har en plass i historien. Vi må finne ut hvordan vi skal ta vare på det også, sier Egel Terkelsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway