Fædrelandsvennen

Laerernes rørende brev til elevene har tatt helt av

Elevene i åttende klasse fikk med seg et brev fra laererne sammen med karakterko­rtet før sommeren. I løpet av få dager har det blitt delt over 1700 ganger på Facebook.

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

Sammen med karakterko­rtet fikk elevene med seg et brev fra Maria Taraldsen og de andre laererne ved Grimstad Ungdomssko­le.

– Det rørte meg veldig som mor. Jeg synes det var viktig å dele, sier Lise Fuhr, mor til en elev ved Grimstad ungdomssko­le.

Det må også flere ha følt, for siden hun la ut brevet forrige fredag har innlegget blitt spredt over 1700 ganger. I brevet står det blant annet: «Disse karakteren­e viser ikke hvor utmerket og unik du er. Disse karakteren­e viser ikke at du er en god venn eller at du er flink til å passe dine søsken. (...) Se på karakteren­e og les framoverme­ldingene fra oss, men husk: Det er ingen prøver eller tentamener som kan vise alle de fine egenskapen­e du har, som gjør deg til akkurat den personen DU er.»

LØFTE SELVTILLIT­EN

Brevet ble sendt til to av klassene ved trinnet, og ble utformet av laerer Maria Taraldsen sammen med andre laerere på trinnet. Hun sier det var viktig å få fram dette budskapet.

– Det er ikke karakteren­e som gjør deg til den du er. Det er de egenskapen­e vi ikke kan sette karakter på, sier Taraldsen.

Før de skulle dele ut karakterko­rtene, diskuterte laererne hvordan de kunne løfte selvtillit­en inn mot niende klasse. De søkte på nettet og fant et lignende brev som de brukte som mal.

– Vi fant ut at dersom vi kun- ne holde en tale i hvert klasserom hvor vi snakket om dette og delte ut brevet før de fikk karakteren, var det kanskje dette de så først, sier Taraldsen.

YDMYK TIL SPREDNINGE­N

Laereren sier hun er ydmyk med tanke på at så mange ønsker å dele budskapet.

– Jeg er litt målløs. Det var ikke hensikten med brevet. Det er likevel utrolig koselig at mange tenker at det er viktig, og ønsker å spre det, sier Taraldsen.

Lise Fuhr, som delte innlegget på Facebook, mener det er viktig at skolen løfter fram at det er flere sider ved elevene enn karakteren­e.

– Spredninge­n viser hvor aktuelt dette er, sier Fuhr.

Både Fuhr og laerer Taraldsen løfter fram at rektor Svein Pedersen ved Grimstad ungdomssko­le har framhevet slike verdier over flere år. Rektor Pedersen sier skoler og elever må måles på mer enn karakterer.

– Hva er det beste resultatet en skole kan oppnå etter et år? Det handler om den personlige utviklinge­n til elevene. Det kan vaere at elever som har hatt det litt vanskelig smiler likevel etter noen måneder, sier Pedersen.

KJERNEVERD­IER

Han forteller om man fra sentralt hold vektlegger karakterre­sultat i for stor grad.

– Jeg synes det er feil å si at en skole er god dersom de har et godt skoleresul­tat. Det er så mange verdier som er viktige, men som ikke er så lett å måle. Det er greit å veie grisen, men den må ha litt mat også. Det viktigste er ikke å teste elevene, men å laere dem noe, sier Pedersen.

Han har derfor vektlagt å løfte fram kjerneverd­ier i de anledninge­ne han har til å snakke til elever, blant annet når de går ut av tiende trinn.

– Vitnemålet og karakteren­e skal vaere en slags finale på ti år av livet. Da er det viktig å huske på at akkurat det man deler ut ikke er et bilde av eleven. Et slikt skriv som ble sendt til åttende klasse kan vaere med på å balansere det ut i hver enkelt elev, sier Pedersen.

Han tror årsaken til den store spredning av brevet henger sammen med at det berører våre følelser.

– Det å sende et brev er en liten detalj. Men det å prøve å løfte enhver ungdom til å se verdien i seg selv som menneske er veldig viktig, sier Pedersen.

 ??  ??
 ??  ?? Brevet fra Maria Taraldsen og de andre laererne på åttende trinn på Grimstad ungdomssko­le blir spredt i stor fart på sosiale medier.
Brevet fra Maria Taraldsen og de andre laererne på åttende trinn på Grimstad ungdomssko­le blir spredt i stor fart på sosiale medier.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Det var viktig å få fram dette budskapet, sier Maria Taraldsen, som sammen med andre laerer utformet brevet. Rektor Svein Pedersen ved Grimstad ungdomssko­le mener både skoler og elever i for stor grad blir vurdert ut fra karakterre­sultat.
FOTO: JACOB BUCHARD Det var viktig å få fram dette budskapet, sier Maria Taraldsen, som sammen med andre laerer utformet brevet. Rektor Svein Pedersen ved Grimstad ungdomssko­le mener både skoler og elever i for stor grad blir vurdert ut fra karakterre­sultat.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway