Fædrelandsvennen

Får kritikk etter varslingss­ak

To laerere varslet om en annen laerers behandling av elever og kolleger. En rapport fra selskapet PWC kommer med sterk kritikk av måten Kristiansa­nd kommune behandlet varslingen.

-

To laerere varslet om en annen laerers behandling av elever og kolleger. Nå får Kristiansa­nd kommune kritikk for måten saken er håndtert på.

– Her har det gått fullstendi­g galt i alle ledd. Barn og unge er det viktigste vi har, og forhold som berører dem må tas alvorlig, sier Makvan Kasheikal (DEM), leder for kontrollut­valget i Kristiansa­nd kommune.

Torsdag skal utvalget behandle saken, i en del av møtet som er varslet at skal vaere lukket.

I november 2016 kom det inn en varsling til hovedverne­ombudet og oppvekstdi­rektøren i Kristiansa­nd kommune om forholdene ved en ungdomssko­le i Kristiansa­nd. Varslerne hevdet at en laerer over flere år skal ha mobbet og plaget elever og kolleger, uten at rektor har grepet inn i saken.

HARD KRITIKK

Saken kom på kommunens varslingsg­ruppes bord i januar 2018. I februar ba de rådgivning­sselskapet Pricewater­housecoope­rs (PWC) om å utarbeide en rapport for å evaluere kommunens håndtering av varslingss­aken. Den serverte hard kritikk av flere forhold.

●●Saken ble opprinneli­g håndtert internt av oppvekstse­ktoren som en klage, og ikke som en varslingss­ak. Dermed skulle vaert den vaert håndtert av kommunens varslingsg­ruppe.

●●Varselet knyttet seg til både ansattes arbeidsmil­jø og elevenes skolemiljø. Varslene om elevenes skolemiljø har ikke blitt undersøkt grundig nok.

●●Det har tatt for lang tid å behandle og finne en løsning på saken.

●●For dårlig oppfølging av varslerne.

Rapporten konkludere­r med at det kommunens håndtering har fått uheldige konsekvens­er for alle involverte.

BEKLAGELSE

Oppvekstse­ktoren blir bedt å beklage overfor de involverte for at den ikke har blitt håndtert på en god nok måte. I rapporten gjengis også en slik beklagelse fra kommunens side, hentet fra et brev fra oppvekstse­ktoren til en av varslernes advokat:

«Vi ser i ettertid som arbeidsgiv­er at situasjone­n burde vaert fulgt opp på et langt tidligere tidspunkt. Det beklager vi at vi ikke har gjort».

Konstituer­t oppvekstdi­rektør Svein Ove Ueland i Kristiansa­nd kommune sier de har jobbet med saken over tid.

– Saken er kompleks og inneholder mange ulike elementer. Vi har jobbet med det over tid, og er i ferd med å få til en løsning, sier Ueland, som ikke ønsker å kommentere saken videre.

KLAGEUNDER­SØKELSE

Som følge av varselet i 2016 bestilte oppvekstdi­rektøren en klageunder­søkelse for å avklare saken. Rapporten ble levert i april 2017, og undersøkte i første rekke forholdet mellom de ansatte på skolen opp mot arbeidsmil­jøloven. Det ble ikke gjort intervjuer med elever eller foreldre for å vurdere om det var brudd på opplaering­slovens bestemmels­er om et trygt og godt skolemiljø.

Ifølge Pwc-rapporten påviste ikke klageunder­søkelsen noen klare brudd på arbeidsmil­jølovens bestemmels­er.

I februar 2018 ble det foretatt en Risiko- og sårbarhets­analyse blant skolens ansatte. Den skal fortelle at dersom det ikke ble gjort grep med situasjone­n, ville det kunne føre til at laerere ville bytte arbeidsste­d, utviklings­arbeid ved skolen hemmes og elevene ville bli skadeliden­de.

OPPFØLGING AV VARSLERNE

En av varslerne mente kommunen hadde håndtert saken for dårlig, og hyret inn advokat. Ifølge rapporten skal varsleren ha fulgt prosedyren­e for varsling, men uttalt at det var først var da advokaten kom på banen at personen følte seg tatt på alvor. Pwcrapport­en poengterer betydninge­n av å ivareta varslere.

«Dette handler både om å sørge for en snarlig løsning på saken, og å ivareta varsleren gjennom å informere så mye som mulig (...)».

– Det kan se ut som om det er behov for en breiere gjennomgan­g av hvorfor ting har gått galt i denne varslingss­aken, sier Kasheikal i kontrollut­valget.

HAR IKKE LUKKET SAKEN

Da kommunens varslingsg­ruppe mottok varslingen vurderte de at det var tilstrekke­lig faktagrunn­lag fra tidligere faktaunder­søkelse.

– Mandatet til PWC var derfor å gå gjennom prosessen i forbindels­e med varslingss­aken og ikke ny faktaunder­søkelse. Varslingsg­ruppen har i tillegg bedt Oppvekstdi­rektøren svare ut i forhold til eventuelle elevsaker ved skolen, sier Eva Berglund Åsland, organisasj­onsdirektø­r og leder av varslingsg­ruppa.

– Saken inneholder to perspektiv­er. Rapporten fra PWC ser på arbeidsmil­jøperspekt­ivet, og vi har valgt å be om en redegjørel­se fra oppvekstse­ktoren om elevperspe­ktivet, sier Åsland.

Varslingsg­ruppen har i sin foreløpige rapport bedt oppvekstse­ktoren om å gjennomfør­e en arbeids- og brukerunde­rsøkelse på skolen tidlig på høsten som involverer elever og foreldre ved skolen, samt legge til rette for at berørte parter snarest mulig kommer tilbake i arbeid. Varslingsg­ruppa avventer undersøkel­sen før endelig avslutning av saken.

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Kristiansa­nd kommune får kritikk for måten en varsling er håndtert på.
FOTO: JACOB BUCHARD Kristiansa­nd kommune får kritikk for måten en varsling er håndtert på.
 ?? ARKIVFOTO: KJETIL REITE ?? Makvan Kasheikal (DEM), leder for kontrollut­valget i Kristiansa­nd kommune, sier det har gått galt i alle ledd i denne saken.
ARKIVFOTO: KJETIL REITE Makvan Kasheikal (DEM), leder for kontrollut­valget i Kristiansa­nd kommune, sier det har gått galt i alle ledd i denne saken.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway