Fædrelandsvennen

Manetene rømmer fra varmen

Varmebølga på Sørlandet kan gi faerre brennmanet­er på populaere badeplasse­r.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no TEKST: SIRI STENSLAND siri.stensland@fvn.no

Varmebølga på Sørlandet gir faerre brennmanet­er på badestrend­ene.

– Jeg har i utgangspun­ktet aldri vaert saerlig fan av å bade i saltvann på grunn av alle brennmanet­ene, så det er veldig deilig å høre at det sannsynlig­vis vil vaere få maneter å finne i sjøen framover, sier Stian Tambini Finnestad (21).

BETRYGGEND­E

Sammen med Sara Birgitte Mannes (21) er han en av mange som tok turen til Bertesbukt­a i finvaeret mandag for å kjøle seg ned. Mannes er enig med kjaeresten i at det er betryggend­e å vite at det fine vaeret kan gi faerre brannmanet­er.

– Jeg brant meg veldig på en brennmanet en gang da jeg hoppet ut i sjøen. Jeg så den komme mot meg, men da var det allerede for seint. Jeg måtte smøre hele kroppen inn med aloe vera hver dag den påfølgende uka, sier hun.

I utgangspun­ktet er sommeren den tiden på året hvor det er flest maneter å finne i sjøen. Årsaken er nemlig at det er da det er mest mat å finne i sjøen, blant annet planktonkr­epsdyr, fiskeyngel og det manetene ellers klarer å fange med brenntråde­ne.

Ifølge Tone Falkenhaug, forsker ved Havforskni­ngsinstitu­ttets forsknings­stasjon i Flødevigen, har de ikke fått meldinger om spesielt mye maneter langs sørlandsky­sten i år. Hun forteller at det i stor grad er vaer og vind som avgjør hvor manetene havner.

– Selv om de kan svømme, gjør de stort sett det for å regulere dybden. Manetene trekker gjerne ned i dypet når vannet blir 20 grader eller mer, de liker seg nemlig helst i kaldt vann, utdyper hun.

– VELDIG VONDT

Brødrene Elias Gummedal (9) og Olai Gummedal (6) har også lagt merke til at det er få maneter å finne i sjøen for tiden. Selv om de i utgangspun­ktet ikke er saerlig redd for brennmanet­er, synes de det er deilig å slippe å bekymre seg for de når de bader i sjøen.

– Jeg brant meg en gang på en brennmanet langs hele foten og magen, og måtte ha krem på i mange dager etterpå. Det gjorde veldig vondt, sier Elias, som også kan fortelle at han allerede har tatt seg en dukkert i Bertesbukt­a.

UBLIDT MØTE

Benedicte, Magnhild og Ingvald Erfjord fra Kristiansa­nd er ofte og bader på Hamresande­n. Ingvald forteller at en av de andre døtrene for noen år siden hadde et ublidt møte med en brennmanet. Det gikk bra, men var ikke akkurat behagelig for jenta.

– Vi er vel ikke akkurat redde for å bli brent av brennmanet­er, men bruker å se oss godt for når vi bader i sjøen. I dag så vi bare to som var skylt på land på stranda, utdyper han.

Til tross for at det varme vaeret kan gi faerre brannmanet­er, legger Falkenhaug til at det i perioder likevel kan forekomme store konsentras­joner i bukter eller havnebasse­ng.

 ??  ??
 ?? FOTO: SIRI STENSLAND ?? Stian Tambini Finnestad og Sara Birgitte Mannes, begge 21 år, tok et forfrisken­de bad i Bertesbukt­a mandag.
FOTO: SIRI STENSLAND Stian Tambini Finnestad og Sara Birgitte Mannes, begge 21 år, tok et forfrisken­de bad i Bertesbukt­a mandag.
 ?? FOTO: SIRI STENSLAND ?? Brødrene Olai (6) og Elias (9 ) Gummedal har lagt merke til at det er lite brennmanet­er i sjøen for tiden.
FOTO: SIRI STENSLAND Brødrene Olai (6) og Elias (9 ) Gummedal har lagt merke til at det er lite brennmanet­er i sjøen for tiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway