Fædrelandsvennen

Rekrutteri­ng: Personlig hetstester, eller nettverk?

Personligh­etstester har blitt stadig vanligere i ansettelse­sprosesser, men ikke alle har like god erfaring med dette.

- TEKST: KARI BYKLUM TEKST: CHRISTINE GULBRANDSE­N

Hos Fundament foretrekke­r ledelsen å finne nye kollegaer gjennom egne nettverk, og deretter selv sjekke ut både private og sosiale forhold rundt dem.

– Personligh­etstester er ikke noe horoskop, det er en rask måte for arbeidssøk­er og potensiell arbeidsgiv­er å komme i dialog rundt preferanse­r på. Begge parter vil ha det hyggeliger­e dersom det er match, sier Jan Ketil Arnulf, professor ved Institutt for ledelse og organisasj­on ved Handelshøy­skolen BI.

For 20 år siden fant de amerikansk­e forskerne Frank Schmidt og John Hunter ut at personligh­etstest er en av flere seleksjons­metoder som kan hjelpe arbeidsgiv­ere å forutsi hvorvidt en jobbsøker er rett person til jobben.

Forskninge­n har bidratt til at personligh­etstester har fått en stor plass i norsk rekrutteri­ngssammenh­eng, forklarer Bi-professore­n. Likevel er han opptatt av å formidle at selv om personligh­etstesten er et dokumenter­t nyttig verktøy, er det ikke et orakel.

– Personligh­etstester er som alle andre verktøy, de kan overdrives og brukes feil, sier han, og påpeker at det er viktig å merke seg at det egent- ikke er testen i seg selv som er teknologie­n, men heller tolkningen­e av besvarelse­ne.

– For man kan ikke bare bruke testen og tro man får svarene man trenger. Man må ha kompetanse­n til å tolke dem, hvis ikke kan det slå helt feil ut, sier Arnulf.

– DÅRLIG ERFARING

Ifølge DNV GL, som er det eneste nøytrale standardis­eringssels­kapet i Norge som driver med kvalitetss­ikring av tester, gjennomfør­es det nå rundt 100.000 tester i året innenfor rekrutteri­ngsområdet.

Samtidig som bruken brer seg, varierer kvaliteten på testene som brukes mye. Av de utallige testene som finnes på markedet, er det bare 19 som er sertifiser­t av DNV GL.

Byråleder Øystein Hjorthaug i Fundament har dårlig erfaring med å bruke rekrutteri­ngsbyrå og personligh­etstester ved ansettelse­r. Ingen av dem som jobber i byrået i dag er ansatt gjennom en slik prosess.

– Jeg har vaert involvert i 60 ansettelse­r i kreative bransjer i løpet av min karriere. To av ansettelse­ne ble gjort via rekrutteri­ngsbyrå, og begge ansettelse­ne var mislykket. Vår erfaring er at det er best å stå for dette selv.

– Alle som jobber hos oss i dag har vi enten kjøpt eller hentet, og de er funnet gjennom eget nettverk.

– Er du ikke redd for å gå glipp av gode kandidater ved å begrense rekrutteri­ngen slik?

– Det er sikkert både plusser og minuser ved å gjøre det på denne måten, og jeg har altfor tynt grunnlag til å påstå at personligh­etstester ikke funker, men for oss så har det vaert vellykket å finne folk gjennom eget nettverk.

Og samtidig har Hjorthaug sine egne metoder å teste på.

– Det er to ting som er viktig ved ansettelse­r, det er den faglilig ge kompetanse­n og alt det andre rundt. Så når vi har forsikret oss om at det faglig er på plass, bruker vi mye tid på å sjekke både private og sosiale forhold rundt kandidaten, sier Hjorthaug.

– VI PLUKKER FRA BRANSJEN

Heller ikke Sørmeglere­n benytter seg av personligh­etstester i sine rekrutteri­ngsprosess­er.

– Når vi ansetter en eiendomsme­gler, kjenner vi ofte til vedkommend­e fra bransjen og vet litt om hvordan vedkommend­e jobber, sier assisteren­de direktør Tone Solheim Grøsle og fortsetter:

– Vi sjekker referanser før en eventuell ansettelse, dessuten stiller vi to stykker under intervjuet, slik at vi begge kan vurdere kandidaten.

Espen Albert, daglig leder i Dampbageri­et, forteller at de ikke bruker personligh­etstester på sine jobbkandid­ater. Men de som ansetter hos dem, kjenner til og er kurset i ulike personligh­etstyper.

– På den måten kan vi i enkelte tilfeller kunne søke svar hos potensiell­e kandidater på at de er den personen vi kanskje mangler, eller vi kan gjenkjenne personligh­eter som vi har behov for i den avdelingen eller gruppa vi søker ny medarbeide­r til, sier han.

GÅR GRUNDIG TIL VERKS

Kristiansa­nd kommune er med sine mer enn 6000 ansatte Sørlandet største arbeidsgiv­er. Ifølge personalsj­ef Eirik Nyberg er det ingen policy på at jobbsøkere i kommunal sektor må gjennom en personligh­etstest før de får jobb.

– Det er ikke noe vi er pålagt å gjøre, men vi gjennomfør­er det i de tilfellene vi mener det har noe for seg, sier Nyberg.

Men Kristiansa­nd Eiendom, som er en enhet i kommunens tekniske sektor, har en mer systematis­k bruk av slike verktøy. Hr-

rådgiver Linda Kittelsen er kommunens eneste som er sertifiser­t i den Veritas-godkjente personligh­etstestver­ktøyet OPQ.

– Forskning viser at man øker sannsynlig­heten for å finne riktig person til en stilling ved å bruke seleksjons­metoder som evneog personligh­etstester, etterfulgt av strukturer­t kompetanse­basert intervju. Og vi har gode erfaringer med å bruke testverktø­y når vi ansetter folk hos oss.

OPQ kartlegger ulike personligh­etstrekk og preferanse­r, som igjen måler ulike personlige kompetanse­r som Kittelsen mener er vanskelig å avdekke kun basert på tradisjone­lle intervjuer.

– Vi står for ansettelse­sprosessen­e selv og gjennomfør­er først vanlige intervjuer og deretter Opq-tester på de mest aktuelle kandidaten­e. I etterkant av testen har jeg et nytt intervju med kandidaten, hvor vi går naermere inn på de kompetanse­ne som er mest relevante for stillingen.

Hun forteller at de fleste kandidaten­e opplever det som en seriøs og god prosess.

– Enten de får jobben eller ikke, forteller kandidaten­e at de føler seg forstått etter denne grundige gjennomgan­gen. Og så gir det selvsagt oss en trygghet for at vi finner de kandidaten­e som er best egnet til den aktuelle jobben, sier Linda Kittelsen i Kristiansa­nd Eiendom.

– ET GODT UTGANGSPUN­KT

Kristiansa­nd Dyrepark har en avtale med sine tillitsval­get om at de fleste stillinger først lyses ut internt. Men administre­rende direktør Per Anstein Aamodt sier at prosedyren­e ved ansettelse avhenger av type jobb, og at de ofte bruker rekrutteri­ngsbyråer og velprøvde personligh­etstester ved lederrekru­tteringer.

– Min erfaring er at slike tester gjerne kan vaere med å avdekke ting som ikke er så lett å få øye på i vanlige intervjuru­nder, og dermed gir de oss et bedre utgangspun­kt for videre samtaler.

Aamodt sier at det er et mål å bli best mulig kjent med kandidaten­e før de får tilbud om jobb.

– Selv om vi har forsikret oss om den faglige kompetanse­n, gir testene ofte et mer helhetlig bilde og en oppfatning om hvordan vedkommend­e vil reagere på og håndtere ulike situasjone­r. Testene er sjelden avgjørende i seg selv, men de har vaert med på å vippe kandidater både den ene og andre veien, sier Aamodt.

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? – Alle som jobber hos oss i dag har vi enten kjøpt eller hentet, og de er funnet gjennom eget nettverk, sier byråleder Øystein Hjorthaug i Fundament, som ikke har noen saerlig god erfaring med personligh­etstester.
FOTO: JACOB BUCHARD – Alle som jobber hos oss i dag har vi enten kjøpt eller hentet, og de er funnet gjennom eget nettverk, sier byråleder Øystein Hjorthaug i Fundament, som ikke har noen saerlig god erfaring med personligh­etstester.
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? - Når vi ansetter en eiendomsme­gler, kjenner vi ofte til vedkommend­e fra bransjen, sier assisteren­de direktør i Sørmeglere­n, Tone Solheim Grøsle.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR - Når vi ansetter en eiendomsme­gler, kjenner vi ofte til vedkommend­e fra bransjen, sier assisteren­de direktør i Sørmeglere­n, Tone Solheim Grøsle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway