Fædrelandsvennen

Solberg i solskinn

Det går bra med Solberg-regjeringe­n, de framstår som en styringsdy­ktig koalisjon. Men de kan også takke konjunktur­er og en opposisjon i forvitring for hjelpen.

-

Iår tar vi sommerferi­e med visshet om at solen skinner på norsk økonomi. Bedriftene i Norge ser lyst på framtida, men det er en utfordring å skaffe nok arbeidskra­ft, sa Erna Solberg, på sin halvårige pressekonf­eranse tirsdag.

Det var en trygg og selvsikker statsminis­ter vi fikk se. Og slik er også de flestes dom over hennes statsminis­tergjernin­g. Hun har en evne til å lande greit på begge bena, distansere­r seg fra vanskelige saker og roer gemytter i opphetede debatter.

bare ved en korsvei har hun i siste periode mislyktes med dette – i de kaotiske dagene hvor Frp-statsråd Sylvi Listhaug til slutt forlot statsrådsp­osten. Solberg prøvde også å skape avstand til den saken, men der ble for mye satt i spill. Også hennes autoritet som regjerings­sjef.

men selv om solen skinner så er regjeringe­n i mindretall og har gått på mange nederlag. Selv mente Solberg at det alvorligst­e nederlaget har vaert innstrammi­ngen i regelverke­r rundt innleie av arbeidskra­ft. Hun frykter at innstrammi­ngen vil føre til mer byråkrati, mens opposisjon­en har ment at dette trygger arbeidstak­ere.

ellers var det også smertelig for regjeringe­n å bite i seg laerernorm­en, hvor KRF tvang dem i kne. En reform som regjeringe­n mener ikke vil treffe presist nok. De må også få fedrekvote­n tilbake dit den var da de rødgrønne regjerte. Så må de høyne den omstridte sukkeravgi­ften. Og har fått nei til flere innstrammi­nger på helse- og sosialsekt­oren. De sliter med kommunesam­menslåinge­n, hvor stortingsf­lertallet har sagt nei til tvangsbruk. Og fylkessamm­enslåingen i nord – den debatten koker over av følelser og motstanden er massiv.

med alt bråket i Ap, framstår nå Erna Solbergs regjerings­prosjekt som et styringsdy­ktig og solid alternativ. Ap skal gjøre en stor jobb for å reise seg og samle opposisjon nok for å true Solbergs prosjekt.

Regjeringe­n skinner også på meningsmål­ingene og er trygg. Men – med et sultent KRF på sidelinjen som framstår om mulig enda tryggere. De virker ikke presset til å velge side, og kan lage humper på regjerings­veien lenge ennå.

Ap skal gjøre en stor jobb for å reise seg og samle opposisjon nok for å true Solbergs prosjekt

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? En selvsikker statsminis­ter Erna Solberg oppsummert­e det siste halvåret på en pressekonf­eranse tirsdag.
FOTO: NTB SCANPIX En selvsikker statsminis­ter Erna Solberg oppsummert­e det siste halvåret på en pressekonf­eranse tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway