Fædrelandsvennen

Fjellklatr­ere i rasdrama

- JOHS. BJØRKELI

De to franske fjellklatr­erne Theo Garcia og Richard Crombez var 30 meter overfor det store steinspran­get i Nomelandsf­jellet mandag.

– Vi ble paralysert. Først skjønte vi ikke hva det var, sier Theo Garcia til Faedreland­svennen.

– Det hørtes ut som en stor anleggsmas­kin, sier kameraten Richard Crombez.

– Da vi snudde oss, så vi hva det var. Et stort steinras rett nedenfor oss. Svaere steinblokk­er ble knust i tusenvis av biter. Den største steinblokk­a var stor som en bil, forteller de.

– Svaere traer knakk som fyrstikker, sier Garcia.

Opplevelse­n da de så tonnevis av stein og kjente steinstøv som luktet krutt i nesa, har likevel ikke skremt dem fra fjellklatr­ing.

– Vi har klatret i tre år og vet at fjellklatr­ing er en risikospor­t. Men vi har hjelmer på hodet for å beskytte oss mot småsteiner, ikke steinblokk­er, sier Garcia.

– Det vi tenkte mest på var om andre fjellklatr­ere var tatt av steinraset, sier Richard. De forteller at før de startet så de to andre klatrere i fjellsiden om lag hundre meter lenger nord.

Steinraset som sjokkerte dem gikk midt mellom franskmenn­ene og disse to, i den tørre Fingerdals­bekken.

– Vi lurte på om vi skulle klatre ned og se om noen trengte hjelp. Vi er begge sykepleier­e. Men vi hadde ikke lyst til klatre ned og befinne oss under der raset løsnet. Dessuten så vi mye politi og ambulanser straks. Da helikopter­et kom, prøvde vi å vinke det bort for å sjekke om alt var i orden med disse to, forteller de.

De to som Garcia og Crombez forteller om, var én – Bjarte Vestøl, som anlegger ny via ferrata like ved der steinraset gikk 22. juli i fjor.

– Jeg var langt nede i fjellet. Da raset gikk, fortet jeg meg det kunne. Jeg var skjelven, sier Vestøl.

Da Faedreland­svennen møtte dem mandag kveld, hadde de akkurat klatret ned fjellvegge­n igjen, få meter sør for der de klatret opp. Rutene de klatrer er merket og boltet fra tidligere.

– Vi hadde ikke lyst til å klatre ned ruta vi tok opp. Vi var jo litt sjokkerte, sier Garcia.

 ?? FOTO: THEO GARCIA ?? Raset dundret ned rett under dem. De rakk å ta et bilde.
FOTO: THEO GARCIA Raset dundret ned rett under dem. De rakk å ta et bilde.
 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Richard Grombez (t.v.) og Theo Garcia rett etter at de kom ned fra Nomelandsf­jellet igjen mandag kveld. Raset i Fingerdals­bekken synes tydelig bak dem.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Richard Grombez (t.v.) og Theo Garcia rett etter at de kom ned fra Nomelandsf­jellet igjen mandag kveld. Raset i Fingerdals­bekken synes tydelig bak dem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway