Fædrelandsvennen

Russisk opprør mothøyere pensjonsal­der

Millioner har underskrev­et protester, og demonstras­jonene er allerede i gang. I Russland var regjeringe­ns forsøk på å snike inn lovendring­er under fotball-vm lite populaert.

- HENRIK KAUFHOLZ, POLITIKEN / FAEDRELAND­SVENNEN

Den russiske regjeringe­n har scoret et klart politisk selvmål ved å foreslå høyere pensjonsal­der, høyere moms og nye importavgi­fter på netthandel – midt under fotball-vm.

Til helga har Russlands mest høyrøstede opposisjon­sleder, Aleksej Navalnyj, innkalt til demonstras­joner i 20 større byer. For å unngå forbud har han kun søkt om tillatelse i byer hvor det ikke spilles kamper under fotballvm.

– KAN BLI VOLDSOMT

– Om myndighete­ne ikke kommer til et kompromiss med samfunnet, kan det komme protester i et voldsomt omfang, sier venstresos­ialisten Sergej Uldaltsov.

– Alle politiske krefter er mot: de liberale, venstreflø­yen og høyrefløye­n. En felles protest er mulig.

Denne gangen står også kommunistp­artiet – som krever folkeavste­mning om saken – og landets fagforenin­ger på barrikaden­e. Fagforenin­gene har forhåndsme­ldt at de vil avholde protester i 100 byer. Landets nest største fagforenin­g samler dessuten underskrif­ter på nett, og mandag kveld kunne man telle 2,5 millioner underskrif­ter.

Statsminis­ter Dmitrij Medvedev offentligg­jorde forslagene 14. juni – samme dag som årets fotball-vm begynte. Siden den gang har flere meningsmål­inger meldt at president Putin har falt drastisk i popularite­t. I en nylig måling har han falt åtte prosentpoe­ng, og seks i en annen. Det er imidlertid ingen panikk å spore i Kreml.

– Jeg vil ikke overdramat­isere situasjone­n, sa Putins talsperson, Dmitrij Peskov, mandag.

PENSJONSFO­ND I PENGENØD

Seniorfors­ker Konstantin Gaaze fra Moskvas høgskole for sosiale og økonomiske vitenskape­r har skrevet en analyse for nettavisen Medusa. Her skriver han at «det ikke er en holdbar arbeidsmar­kedsreform, men kun en teknisk løsning for å lette presset på pensjonsfo­ndet». Pensjonsfo­ndet går for øyeblikket i underskudd.

Det russiske finansdepa­rtementet argumenter­er derimot med at Russland kommer til å ha mangel på arbeidskra­ft på grunn av landets lave fødselsrat­e og den økende gjennomsni­ttsalderen. Man antar at det russiske arbeidsmar­kedet vil mangle hele 5,5 millioner arbeidere i 2030 om pensjonsal­deren ikke heves.

IKKE STØTTE I FOLKET

Tidligere i sommer viste en meningsmål­ing at 82 prosent av russerne er motstander­e av å heve pensjonsal­deren.

Under den første demonstras­jonen mot pensjonsre­formen i den sibirske byen Krasnojars­k, ropte de rundt tusen demonstran­tene derfor at «Her blir vi kun i 64 og et halvt år».

REGNER MED JUSTERINGE­R

Ifølge statsminis­teren er det president Putin som har bedt regjeringe­n om å fremsette forslagene, og Putin har selv ikke ytret seg offentlig om disse. De fleste kommentato­rer regner imidlertid med at han vil gjøre noen justeringe­r i forslagene med en landsfader­lig mine. Konstantin Gaaze skriver at ingen skal bli overrasket om pensjonsal­deren kun heves til 64 for menn og 58 for kvinner.

En av opposisjon­slederne, Ilja Jasjin, har ifølge nyhetsbyrå­et Reuters beskyldt regjeringe­n for å forsøke å gjennomfør­e de upopulaere inngrepene mens russerne er opptatt med å følge med på fotball-vm.

– Det aller beste tidspunkte­t for å gjennomfør­e inngrep som hvilken som helst annen dag ville vaere en stor politisk nyhet, er mens hele landet har oppmerksom­heten rettet mot en stor sportsbegi­venhet, sa Jasjin, som stiller opp i det kommende borgermest­ervalget i den russiske hovedstade­n.

 ?? FOTO: ALEXEI NIKOLSKY AP / NTB SCANPIX ?? Russlands president Vladimir Putin har så langt ikke ytret seg om de nye upopulaere lovsforsla­gene som er lansert i landet.
FOTO: ALEXEI NIKOLSKY AP / NTB SCANPIX Russlands president Vladimir Putin har så langt ikke ytret seg om de nye upopulaere lovsforsla­gene som er lansert i landet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway