Fædrelandsvennen

Utkonkurre­rte flere hundre søkere

- TEKST: ELISE RØNNEVIG ANDERSEN

460 personer søkte 26 sommerjobb­er på Color Magic. Bendik Gjerdalen kapret en av dem.

– Det er jo en litt annerledes type sommerjobb ettersom alt foregår til sjøs, sier Bendik Gjerdalen i korridoren­e på Color Magic.

20-åringen hadde sin første arbeidsdag i forrige uke på cruiseskip­et som ukentlig har flere turer mellom Oslo og Kiel.

Der skal han rullere mellom taxfreen og diverse restaurant­er i sommerens travleste uker.

– Jeg ble tipset om jobben av en kompis, og fikk inntrykk av at arbeidet er veldig variert. At arbeidet i tillegg foregår på en båt, gjør det hele ekstra spennende.

MEST POPULAERE

Jobben Gjerdalen søkte på, er populaer. I overkant av 10.000 mennesker har sjekket annonsen på finn.no, hvilket gjør den til årets mest populaere sommerjobb rangert etter antall sidevisnin­ger.

Av 460 søknader ble 26 mennesker ansatt.

– Vi opplever god respons på alle stillinger vi lyser ut, men at vi har fått flest treff av alle er jo selvsagt ekstra stas. Mange opplever nok at en jobb om bord er annerledes og spennende. Det er høyt tempo, hektiske dager og varierte arbeidsopp­gaver. Dette gjør nok at mange har lyst til å jobbe hos oss, tror hr-utviklings­sjef Britt Otterhals hos Color Line.

SLIK KAPRET HAN JOBBEN

Med såpass mange søkere, hadde Color Line en grundig rekrutteri­ngsprosess for å sile ut de beste kandidaten­e.

Etter å ha sendt skriftlig søknad, fikk Gjerdalen e-post om at han ble tatt videre til telefonint­ervju. Derfra gikk han videre til en såkalt «assessment day» hvor han i gruppe måtte vise hvordan han samarbeide­t og løste oppgaver. Deretter hadde 20-åringen et personlig intervju, og en uke senere fikk han beskjed om at han fikk jobben.

– Det var en overrasken­de lang prosess, medgir Gjerdalen.

SLIK GIKK HAN FRAM

Jobbsøknad­en: – Jeg startet med et «Hei» og skrev innledning­svis at jeg ble tipset om stillingen av en kompis og at den virket interessan­t. Deretter fortsatte jeg med hvorfor de burde velge meg. Det er også viktig å trekke frem tidligere erfaringer, og hvorfor de passer til stillingen som er utlyst. Pass på å få med attester og referanser. Det hjelper ikke å skryte seg selv opp i skyene, dersom det du sier ikke kan bekreftes av andre.

Oppfølging: – Etter å ha sendt inn søknaden, tok jeg en kjapp telefon for å gi beskjed om at jeg hadde sendt søknaden. Det tror jeg er viktig for å vise interesse for arbeidsgiv­er.

Jobbinterv­juet: – Vaer den beste versjonen av deg selv på intervjuet. Ha selvtillit og vaer hyggelig. Det kommer man langt med.

GODE KUNDEOPPLE­VELSER

Otterhals hos Color Line bekrefter at alle typer arbeidserf­aring er nyttig.

– Mange av søkerne våre er studenter som ønsker en jobb ved siden av studiene, mens andre er ute etter en fast jobb. Fellesnevn­eren er at vi ser etter serviceinn­stilte mennesker som er opptatt av å levere gode kundeopple­velser.

Noe arbeidserf­aring må søkerne imidlertid ha, påpeker hun.

– Og vi ser spesielt etter personer som har erfaring fra butikk, restaurant, kjøkken eller rengjøring. Minst like viktig er det selvsagt også at de er opptatt av god service, er pålitelige og trives i et hektisk miljø.

FORDELENE

Hittil i år har det blitt lyst ut nesten 6200 sommerjobb-stillinger på Finn.no, en vekst på 4,25 prosent sammenlign­et med samme periode i fjor.

Ifølge forretning­sutvikler Hilde Sommerstad hos Finns jobbseksjo­n vitner dette om at flere bedrifter ser verdien ved å slippe yngre arbeidstag­ere til på arbeidspla­ssen.

Hun mener tidlig arbeidserf­aring har flere positive effekter og råder unge arbeidstag­ere til å gripe denne muligheten.

Det er saerlig tre fordeler, mener Sommerstad:

Sommerjobb er en god anledning til å få relevant erfaring og trening i hvordan det er å stå i et arbeidsfor­hold senere i livet.

Det å søke på jobber er også god trening. Ikke vaer redd for å få avslag. Husk at det ofte er mange søkere, og at det ofte bare er én som får jobben. Du vil uansett laere noe av prosessen som du kan dra nytte av neste gang du søker.

Arbeidsgiv­ere vil tenke at det sier noe positivt om deg når de ser at du har vaert villig til å jobbe fremfor å bare ha ferie.

Schibsted-avisene er i samme konsern som Finn.no.

 ?? FOTO: TOM KOLSTAD ?? Bendik Gjerdalen var en av 26 som ble ansatt i stillingen­e Color Line utlyste i årets mest leste sommerjobb­annonse. Mye av arbeidstid­en skal tilbringes i taxfreen på Color Magic.
FOTO: TOM KOLSTAD Bendik Gjerdalen var en av 26 som ble ansatt i stillingen­e Color Line utlyste i årets mest leste sommerjobb­annonse. Mye av arbeidstid­en skal tilbringes i taxfreen på Color Magic.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway