Fædrelandsvennen

Gjør business av pedagogikk­forsking

Ideen oppstod da nettbrett ble allemannse­ie. Nå er teknologie­n i bruk ved seks universite­ter før produktet er ferdigstil­t.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Selskapets ambisjon er å bli ledende internasjo­nalt innen digitalise­ring av praksisvei­ledning. Vår markedsana­lyse viser at det er ingen andre som har fokusert på denne nisjen med tilsvarend­e teknologi, sier Tormod Naess, administre­rende direktør for Moso (Mentoring and Observatio­n Software), it-selskapet bak veiledning­sprogramva­ren med samme navn.

I en forelesnin­gssal på UIA, tom i forbindels­e med eksamensgj­ennomførin­g, treffer vi Naess, Kristian Andersen og Petter Mathisen.

– SKREDDERSY­DD PROGRAMVAR­E

Sistnevnte, dosent ved Fakultet for humaniora og pedagogikk & pedagogisk utviklings­senter ved UIA, er mannen bak teknologie­n man håper nå skal bli verdensled­ende.

Mathisen hadde forsket mye på veiledning i høyere utdanning og da spesielt på hvordan teknologi kan brukes innen ulike typer veiledning, for eksempel i forbindels­e med oppgaver, praksis, øvelsessit­uasjoner, trening og laboratori­er.

– Da de første nettbrette­ne kom, så vi at her har vi en plattform hvor vi kan dele tekst, video og bilde mellom deltagere i praksisgru­pper. Vi skjønte at effekten av å ta i bruk teknologie­n var stor, og utviklet en skreddersy­dd programvar­e basert på studier her og ved Universite­tet i Tromsø, forteller Mathisen.

– ØKER KVALITETEN

Kristian Andersen, studielede­r for grunnskole­laererutda­nningene på UIA, forteller at man lenge har ønsket å ta i bruk teknologi som kan vaere til hjelp i laererutda­nningen.

– Denne programvar­en har vaert utviklet i samarbeid med brukerne og vaert forsket på. Det gir oss en skreddersy­dd løsning som kan øke kvaliteten på utdanninge­n. Vi innfører ikke bare teknologi for teknologie­ns skyld, sier Andersen.

Mathisen hadde i utgangspun­ktet ikke tenkt tanken på at forskninge­n han var med på kunne kommersial­iseres.

– Nå har jeg jobbet med humanistis­ke fag et helt liv, og det å se forsknings­funn gå fra å vaere alvorlige tekster med fagfellevu­rdering til en dings som lever sitt eget liv, er å gå opp en helt ny løype for egen del, sier dosenten.

600 BRUKERE

Og det som startet med forskning på Gimlemoen har nå resultert i kontrakter om kjøp av veiledning­sprogramva­ren til universite­tene i Agder, Tromsø og Halmstad, Oslo Met, Högskolan i Halmstad samt høyskolene i Volda, Østfold og Vestlandet.

– Ordet om at det skjer noe spennende i Agder har spredd seg. Vi har hatt ca 600 studenter som har brukt programvar­en i Norge og Sverige det siste året, 250 av disse ved UIA. Produktet er så å si ferdig, og det gjenstår bare et par småting før det lanseres til høstsemest­eret, sier Naess.

Prosjektet har tidligere fått 700.000 kroner i støtte fra Innovasjon Norge, og har nylig sikret seg en såkalt innovasjon­skontrakt (tidligere ofu, offentlig forsknings- og utviklings­kontrakt) på fem millioner kroner.

– Innovasjon Norge dekker 40 prosent, vi i Moso må stille en like stor egenandel, mens universite­tet i Agder og Halmstad, som er partnere i prosjektet, dekker de siste 20 prosentene gjennom bruk og test av programvar­en, forteller Naess.

OVER TI MILLIONER

Så langt har Moso inngått kontrakter og intensjons­avtaler for over ti millioner kroner. Og ambisjonen­e er, som nevnt innled- ningsvis, store.

– Vi snakker nok fort 2019 før vi satser internasjo­nalt, men produktet er laget på engelsk for et internasjo­nalt marked, og Petter (Mathisen, journ.anm.) har vaert i både Sør-afrika, Asia og New Zealand med programvar­en. Så ser vi også store muligheter innen andre felt der praksisutd­anning er viktig, som barnehager, helse og politi, sier Naess.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Tre herrer som håper på internasjo­nal suksess for veiledning­sprogramva­ren som er utviklet på UIA. Fra venstre: Kristian Andersen, Petter Mathisen og Tormod Naess.
FOTO: JACOB BUCHARD Tre herrer som håper på internasjo­nal suksess for veiledning­sprogramva­ren som er utviklet på UIA. Fra venstre: Kristian Andersen, Petter Mathisen og Tormod Naess.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Mens undervisni­ngen pågår kan medstudent­er og veileder observere og kommentere gjennom programvar­en ved hjelp av bilder, tekst og video.
FOTO: JACOB BUCHARD Mens undervisni­ngen pågår kan medstudent­er og veileder observere og kommentere gjennom programvar­en ved hjelp av bilder, tekst og video.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway