Fædrelandsvennen

Struktur og taktisk klokskap gir resultater. Hva er din kampplan?

Fotball-vm 2018 er snart halvspilt. Engasjemen­tet er stort og alle lurer på hvem som vil stå igjen som vinner.

- Kamilla Sharma Administre­rende direktør i Innoventus Sør

Selv har jeg sett flere kamper til nå og jeg har latt meg inspirere av det som utspiller seg på kamparenae­n. Strategisk­e kampplaner, gjennomten­kte formasjone­r, perfekte lissepasni­nger og utsøkt teknikk er kjennetegn­et på de lagene som presterer på banen.

Det er fristende å sammenlikn­e fotballkun­sten med etablert industri og innovasjon­s fokus et som preger de u likebransj­ene. Virke s digitalise­ring s tjeneste Styrk ega et oppdrag ti lI nfact om å gjennomfør­e en telefonund­ersøkelse. De kontaktet 200 ledere med under 20 ansatte. Undersøkel­sen viste at kun én av fire ledere har en plan når det gjelder digitalise­ring. Det kom også fram av undersøkel­sen at lederne ønsker støtte og hjelp til dette arbeidet.

Det er flere aktører, både privat- og offentlig finansiert­e, som har fokus på å støtte små og mellomstor­e bedrifter gjennom digitalise­ring s kampen. For best mulig effekt er det helt avgjørende at bedriftene virkelig ønsker å vinne kampen. Metodene som benyttes varierer avhengig av hvordan kampbildet fortoner seg. Én av metodene er lukket og åpen innovasjon. Hva betyr det i praksis, for den enkelte bedrift?

I en lukket innovasjon styres alt internt i bedriften, hvor utvikling og kommersial­iseringa v ideene har sitt

arnested. For å lykkes med dette er det fokus på å ansette de klokeste hodene. I denne type prosesser er det en begrenset kobling til ekstern innovasjon.

Dette er forøvrig en velprøvd metode for å oppnå gode resultater, og som har blitt benyttet av flere bedrifter gjennom tidene. Det er likevel mange som påstår at denne metoden ikke fungerer like bra innenfor radikal teknologis­k endring.

Årsaken til dette er flerfoldig; det er faerre personer til å generere ideer, antall pågående prosjekter er få grunnet kostnader, administra­sjonskostn­adene er høye for h vertenkelt­prosjekt og utviklings­kostnadene vanskeligg­jør fremtidig lønnsomhet.

Åpen innovasjon ser på verden som en kilde av ideer, og behovet for å internstyr­e er ikke like sterkt. Ideene oppstår både innen-og utenforbed­riften. Kommersial­iseringen skjerme d interne kapasitete­r, i et fruktbart samspill med eksterne aktører.

Denne metoden forringer ikke kravet til kontroll, snarere tvert i mot. Den håndteres på en annerledes og mer effektiv måte gjennom for eksempel relasjoner, ip-rettighete­r, transparen­te eierskap samt det å gjøre bedriften attraktiv forandre, gjennom innovasjon­s kapasitet.

Selskap som praktisere­r åpen innovasjon

gir tilgang tilegne datagjenno­m økt fokus på inter opera bi lite t på produkter og tjenester i hele verdikjede­n. Dette gir økt slagkraft og fortrinn når det gjelder utviklinga v nye forretning­sområder og modeller, og dermed øker sjansene for å vinne kampen om kundene.

De siste årene har det vokst fram et sterkt behov for digitalise­ring, med mål om å øke bedriftens lønnsomhet. Ønsket om å få fram gode eksempler og beste praksis kan bidra til å motivere flere ledere til å bruke verktøyene og muligheten­e som allerede finnes.

Kampbildet endrer seg i takt med utviklinge­n underveis i kampen, og prestasjon­ene må derfor vaere i tråd med forventnin­gene. Det er spennende tider og vi kan glede oss over at veien fram til seier byr på spennende øyeblikk for alle som følger med i samspillet mellom utvikling og foredling av gode prestasjon­er.

– Hvem vinner?

Det store spørsmålet denne sommeren er hvem som står igjen som vinner etter VM? Struktur og taktisk klokskap har en tendens til å gi resultater på veien mot endelig seier. Jeg ønsker alle hardtarbei­dende utøvere lykke til. »May the best team win»

 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? Fra åpningskam­pen i fotball-vm mellom Russland og Saudi-arabia.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX Fra åpningskam­pen i fotball-vm mellom Russland og Saudi-arabia.
 ??  ?? Leder regionens inovasjons­selskap som har som mål å sikre gode vilkår for nyskaping og fornyelse. I 2017 ble hun kåret til Årets kvinnelige leder på Sørlandet.
Leder regionens inovasjons­selskap som har som mål å sikre gode vilkår for nyskaping og fornyelse. I 2017 ble hun kåret til Årets kvinnelige leder på Sørlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway