Fædrelandsvennen

Program av godt merke

- KNUT GEIR AAS, Birkeland

Noen ganger fortjener NRK honnør for ekstra gode program i radio og fjernsyn, program som fanger oppmerksom­het i spesiell grad, som appellerer til mennesker og som synes å bli populaere over det ganske land.

●●I løpet av senere tid er det blitt produsert og kringkaste­t flere såkalte «sakte-tv» eller «minutt for minutt»-program som tar utgangspun­kt i et bestemt tema. «Hurtigruta minutt for minutt» og «Salmeboka minutt for minutt» er eksempler på slike program som ble godt mottatt og fikk mye positiv omtale i etterkant.

«Sakte-tv» lar seeren og lytteren følge med på ferden i direkte sending minutt for minutt, og denne form for opplegg og regi gjør programmet spennende og interessan­t, informativ­t og laererikt. Hendelsene strekker seg over tid og seeren får mulighet til å dvele ved øyeblikksb­ildene.

Fredag og lørdag i forrige uke ble «Grieg minutt for minutt» kringkaste­t i direktesen­ding på tv, nett og NRK klassisk. Programmet, som startet 15. juni da Grieg på denne dato i år ville ha fylt 175 år, varte i naermere 30 timer. 600 musikere, profesjone­lle kor, orkestre og solister bidro og fremførte sammenheng­ende 74 ulike Grieg-komposisjo­ner, vekselvis fra Troldhauge­n og Grieghalle­n i Bergen og Store studio på Marienlyst.

Produksjon­en var et gedigent musikalsk løft og en storslått markering til aere for og hyllest av vår største nasjonale komponist, kjent og spilt på scener over hele verden. Gjennom tv-skjermen fikk vi se og lytte til musikere på Troldhauge­n der kulissene i Troldsalen med bilder av komponiste­n på veggen skapte stemningsf­ull bakgrunn for konsertopp­levelsene. «Grieg minutt for minutt» ble en praktfull «reise» gjennom samtlige av Griegs komposisjo­ner, en musikalsk begivenhet og av dette omfang den største her i Norge. Produksjon­en ble kjent også utenfor landets grenser. Griegs 4 salmer, hans siste verk skrevet i 1906, ble vakkert fremført av blandet kor og barytonsan­ger ute ved komponiste­ns gravsted. Disse satte et verdig og

gripende punktum for programmet.

Lignende NRK - produksjon­er kunne jeg mer enn gjerne ønske meg flere av i fremtiden.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ??
FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway