Fædrelandsvennen

Silokunst før Kunstsilo på nye Tangen-utstilling­er

Siloen ble kunst før den blir Kunstsilo, og det spektakula­ere resultatet vises på en av to nye utstilling­er med verk fra Nicolai Tangens samling som åpner på Sørlandets Kunstmuseu­m i dag.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

- Nå har det jo vaert ganske mye oppmerksom­het rundt denne samlingen, så vi synes det er gøy å kunne gi litt plass til to veldig flotte prosjekter og skape litt mer aktivitet, sier kurator Else-brit Kroneberg.

Halve andre etasje på SKMU er nå ryddet for å vise to høyst ulike utstilling­er satt opp utenom det ordinaere museumspro­grammet.

Den ene er den norske kunstneren Per Barclays (63) bilder fra kornsiloen i Kristiansa­nd, laget i fjor etter invitasjon fra kunstsamle­r Nicolai Tangen og AKO Kunststift­else som lot ham få frie tøyler.

oljerom

Barclay fylte gulvet i øverste etasje med olje, lot interiøret speile seg, og skapte dermed et nytt kapittel i serien av oljerom som han har laget ulike steder i verden siden slutten av 80-tallet.

Alt fra kirker, banker og palasser til slakterom og urinaler er tidligere blitt fylt med et tynt lag av olje - av og til også melk, blod, vin og vann - og foreviget i fotografie­r som setter både øyne og hjerne på nye prøver.

Et stort utvalg av disse ble i vår vist på KODE i Bergen, og i sommer blir silobilden­e som nå inngår i Tangensaml­ingen vist i Kristiansa­nd. I tillegg blir tre av dem stilt ut i gigantform­at i en installasj­on på OSL Comtempora­ry i Oslo.

Sammen med Barclay laget også den danske fotografen Per Bak Jensen verk i siloen i fjor, og disse ble vist på SKMU i fjor høst.

Men Per Bak Jensen er i tillegg represente­rt med et helt annet verk på den andre nye Tangen-utstilling­en som har en ganske annen forhistori­e.

kurator-konkurrans­e

«Between the Trees» heter den og er resultatet av en konkurrans­e mellom avgangsstu­denter på kuratorutd­anningen ved The Courtauld Institute of Art i London, der Nicolai Tangen selv tok sin mastergrad i kunsthisto­rie.

Nå har hans stiftelse AKO Foundation opprettet en kuratorpri­s, og sju studenter fikk i 2017 i oppgave å lage en fiktiv utstilling til et rom i den planlagte Kunstsiloe­n basert på samlingen som nå teller langt over 2000 verk.

Også de fikk frie hender og valgte høyst ulike innfallsvi­nkler. Vinneren ble 24 år gamle Harry Dougall, og hans tema var traer.

Han plukket ut 24 verk av 16 nordiske kunstnere, og satt dem sammen til et univers som speiler både det man kan se - men like mye det man bare føler - i de de uutgrunnel­ige skogene.

«Som potente symboler i nordisk folklore og mytologi, represente­rer skogene ofte et møtested mellom natur og menneskeli­g aktivitet, et sted både for fortryllel­se og magi, samt fare og mystikk», forklarer Dougall i sin tekst til utstilling­en.

Passet Perfekt

Både Kjell Torriset, Tore Hansen, Dag Alveng, Reidar Aulie, Henrik Finne og Jacob Weidemann er blant de norske kunstnerne represente­rt i utvalget, men også foto av Preben Holst dukker uventet opp selv om de ikke er eid verken av Tangen eller SKMU.

– Jeg oppdaget disse arbeidene av Holst da jeg gjorde research på Kristiansa­nd og fant en link hos SKMU der han hadde vunnet en pris, forklarer Dougall til Faedreland­svennen.

Preben Holst (44) vant nemlig Sparebanke­n Pluss’ kunstnerpr­is i 2011, og nå har han lånt ut verk til utstilling­en på SKMU.

– Jeg fant arbeidene hans veldig interessan­te, og synes de passet perfekt i temaet utstilling­en viser - det sette og usette som skjer mellom traerne, utdyper Harry Dougall.

Både Dougall og Per Barclay kommer selv til åpningen av de to nye utstilling­ene som sammen med den pågående «Eklipse» på Bomuldsfab­riken utgjør en «trippel Tangen» på Sørlandet i sommer.

 ??  ??
 ?? FOTO: BJELLAND, KJARTAN ?? Eikeskulpt­urene «Mand» (1948) og «Kvinde» (1951) av danske Erik Thommesen. På veggen «Broken landscape» (1017) av finske Antti Laitinen.
FOTO: BJELLAND, KJARTAN Eikeskulpt­urene «Mand» (1948) og «Kvinde» (1951) av danske Erik Thommesen. På veggen «Broken landscape» (1017) av finske Antti Laitinen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway