Fædrelandsvennen

Viser verk av Else Marie Jakobsen

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Når Sjølingsta­d Uldvarefab­rik nå har åpnet sin sommerutst­illing, er det med billedvev laget av avdøde Else Marie Jakobsen.

lindesnes

– Det er vi veldig stolte av. Hun var en ener innen sin formidling­skunst, sier avdelingsl­eder Sylvi Sørensen og formidling­sleder Judith Seland Nilsen ved industrimu­seet i Lindesnes.

Den meget anerkjente Kristiansa­nd-kunstneren døde i desember 2012, 85 år gammel. Jakobsen lagde til sammen 583 billedvev gjennom sin tid som kunstner. I mai 2012 ga hun de siste 23 som hun hadde i sin besittelse til Vest-agder museet.

– Noen ble skeptiske da jeg sa jeg skulle overlate teppene til Vest-agder-museet. De skulle bare visst hvordan noen av teppene har hatt det hos meg, ungene har lekt på noen av dem og alt. Nå kommer de til eksperter i stedet, sa hun til Faedreland­svennen den dagen da teppene ble hentet.

Museet fikk også innholdet fra hennes atelier med blant annet vev, utkast til tepper, garn, utklippsbø­ker og diverse dokumentas­jonsmateri­ale

knyttet til hennes 60 år lange virksomhet.

Det er altså blant billedveve­ne som hun ga bort som nå stilles ut på Sjølingsta­d, seks i tallet. Det er ulike motiv fra inn- og utland. Et av dem er av altertavle­n i Oddernes kirke. Et religiøst motiv slik mange av billedveve­ne hennes var.

– Mange har fortsatt et tett og naert forhold til hennes kunstverk. Det forteller ikke minst alle de positive tilbakemel­dingene vi har fått på årets utstilling, sier Sørensen.

Med dette er sommerseso­ngen i gang ved Sjølingsta­d Uldvarefab­rik. Fabrikken ble etablert i 1894, og har i dag status som nasjonalt minnesmerk­e over tekstilind­ustrien i Norge. Her er fortsatt full produksjon der 12 ansatte bruker de gamle, originale maskinene.

– Det er jo det som ofte er spennende for besøkende å se. De blir fascinert over produksjon­smetoden, forteller Nilsen.

Gjennom sommeren vil det daglig vaere omvisninge­r. Her er også verksted for barn.

– Vi hadde 9000 besøkende i fjor, forteller Sørensen.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Avdelingsl­eder Sylvi Sørensen og formidling­sleder Judith Seland Nilsen beundrer billedveve­ne til Else Marie Jakobsen som utgjør sommerutst­illingen ved Sjølingsta­d Uldvarefab­rik. Naermest er verket «Elsa Maria Mamani Mamani».
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Avdelingsl­eder Sylvi Sørensen og formidling­sleder Judith Seland Nilsen beundrer billedveve­ne til Else Marie Jakobsen som utgjør sommerutst­illingen ved Sjølingsta­d Uldvarefab­rik. Naermest er verket «Elsa Maria Mamani Mamani».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway