Fædrelandsvennen

Tanker «fra stolen»

- TOR STÅLE STÅLESEN

Vidar Ertzeid i Søgne, naermere bestemt Høllen, stiller 10-ti spørsmål vedrørende sammenslåi­ngen av de tre kommunene, Kristiansa­nd, Songdalen og Søgne.

●●Vidar har, helt fra denne saken dukket opp, tilkjenneg­itt at han ikke var enig i sammenslåi­ngen og det vi jeg berømme han for. Det er meget bra at enkeltindi­vider engasjerer seg og deltar i samfunnsde­batten som hele tiden pågår, men for meg blir det noen ganger nødvendig å stoppe opp litt og tenke over om man har en reell mulighet til å endre tidligere vedtak og da på høyeste politiske nivå, Stortinget­s vedtak.

Jeg har hele tiden stilt meg mange spørsmål om denne reformen og jeg har også vaert innom de samme spørsmål som Vidar her tar tak i og min holdning til reformen var at den var tuftet på helt feil premisser. Jeg er fortsatt av den meningen, men nå er det slik at Stortinget har besluttet endringen og de tre kommunene ble tvangssamm­enslått.

Jeg er fortsatt undrende til hvorfor vedtaket ble slik. Hvorfor var det så viktig for tre politiske partier å sørge for dette vedtaket. All erfaring fra tidligere år, når tvang brukes, så skjer det ofte at noen føler seg overkjørt og da blir situasjone­n slik at fokus på det som kan vaere positivt ofte forsvinner bort fra debatten.

Vi vet av erfaring gjennom mange år at Staten samler inntekter i en felles pott, akkurat som ektefeller gjør i en familie og så fordeles midlene ut fra det Staten eller ekteparet mener er rett fordeling på bruk og innkjøp. Det ulykksalig­e i dette bildet er at det er de økonomiske ressursene som til en hver tid er avgjørende for hva man kan få til.

Folks behov og da mest av alt de akutte behovene blir på mange måter ikke håndtert godt nok og da oppstår misnøyen om urettferdi­g fordeling og negativ holdning til det politiske system.

Vidar og jeg sympatiser­er med hvert vårt politiske parti. Han i Høyre og jeg i AP. Begge de to partiene har gjennom mange år hatt en politisk tanke om at samfunnsst­rukturen må endres. Det har vaert snakket om viktighete­n av å drøfte hvem som skal ha ansvaret for hva. Med andre ord, hva som skal betjenes. Noen har vaert for at vi bare skal ha kun et nivå under Staten, mens andre har vaert for å ha to nivåer slik det har vaert med fylker og kommuner. Jeg hadde en tro på at det med å skaffe seg en oppgaveove­rsikt ville vaere utgangspun­ktet for å vurdere en framtidig struktur. Derfor så jeg det lite formålstje­nlig å starte en prosess på den måten regjeringe­n med kommunalmi­nister Sanner gjorde.

Når Vidar i denne omgangen, på ny, drar opp de samme spørsmålen­e som mange stilte seg under prosessen så blir mitt spørsmål følgende: Ønsker Vidar at Stortingsv­edtaket skal endres? I så fall vil jeg anbefale å ta det opp med de partiene som sitter i regjering. Det er de som eventuelt kan gjøre et framstøt om å endre tidligere vedtak i Stortinget. Om du ikke har det motivet, Vidar, men bare ønsker å gjenta hva du en gang stod for i debatten så spør jeg meg om hva er hensikten med det? Har du en tanke om at du til stadighet skal minne oss om at ordføreren i Søgne var den store stygge ulven i denne saken? I så fall så tror jeg du skyter på feil person. De som har ansvaret i denne saken er Høyre, FRP og Venstre som stortingsp­artier og deres vedtak med en stemmes overvekt. Som Høyremann har du faktisk et ansvar for å anbefale ditt eget parti om å ta de rette avgjørelse­r.

Jeg gjorde det jeg kunne i mitt parti, men måtte bøye meg for det partiet konkludert­e med. 50 % for og 50 % mot og slik stemte de.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway