Fædrelandsvennen

Riktig å selge seg ut av SAS

Tidene endres. Det var ikke lenger naturlig for Norge å vaere eier i SAS.

-

Den norske stat, naermere bestemt Naerings- og fiskeridep­artementet under ledelse av Torbjørn Røe Isaksen, har benyttet seg av Stortinget­s salgsfullm­akt og solgt unna sine siste aksjer i flyselskap­et SAS. Etter et tidligere nedsalg fra 14,2 prosent i 2016, satt Staten på en 9,88 prosents eierandel inntil tirsdag. Heretter er det null.

De 597 millioner

kronene som kan bokføres inn i statskassa, er et lite beløp for oljenasjon­en Norge. Viktigere er det å slippe unna potensiell­e forpliktel­ser - mer moralske og politiske enn juridiske - til å stille opp med friske penger dersom SAS igjen skulle havne i økonomisk trøbbel og trenge påfyll av kapital. Tilbake i 1946, da selskapet ble dannet, ble det sett som naturlig at Norge, Sverige og Danmark gikk sammen om å skape en ambisiøs, skandinavi­sk «national carrier» i et gjennom- regulert, internasjo­nalt marked. Ved at hvert av de tre landene bidro med sine respektive, nasjonale flyselskap­er, skapte de i sum en aktør som var å regne med ute i verden, og som hadde passasjerv­olumer store nok til å skaffe seg verdifulle rutekonses­joner.

men den samme

verden har forandret seg. Liberalise­ringsbølge­n som startet på 1980-tallet, nådde også luftfarten. Flyselskap­et Norwegians fremvekst, og det vi ser av oppkjøpsin­teresse rundt selskapet i dag, bare bekrefter at naeringen nå styres av markedskre­fter, ikke politikere. Da har det heller ingen hensikt at den norske staten skal sitte som eier.

Første regel i

aksjehande­l lyder «selg på gode nyheter og kjøp på dårlige». Selv om SAS ikke har presentert noen oppsiktsve­kkende, gode nyheter den siste tiden, synes selskapet å vaere inne i en positiv utvikling hvor forholdet mellom inntekter og kostnader er blitt adskillig sunnere enn det var lenge. Da kan det vaere et godt tidspunkt å selge seg ut.

At Danmark velger

å oppretthol­de en betydelig eierandel videre, skyldes at danskene er redde for å svekke posisjonen til Københavns hovedflypl­ass Kastrup. Der er de i en annen posisjon enn Norge.

Liberalise­ringsbølge­n som startet på 1980-tallet, nådde også luftfarten.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Staten har utspilt sin rolle som eier i SAS. Den naturlige konsekvens­en er å selge seg ut.
FOTO: NTB SCANPIX Staten har utspilt sin rolle som eier i SAS. Den naturlige konsekvens­en er å selge seg ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway