Fædrelandsvennen

Når savnet-alarmen går

Kristiansa­nd Havns søppelpluk­kere legger til ved Fiskebrygg­a og tar imot Faedreland­svennen fredag morgen. Vi ble med for å plukke søppel i havnebasse­nget ved Fiskebrygg­a.

- TEKST: OSKAR GÅRDSRUD PAULSRUD oskar.gardsrud.paulsrud@fvn.no

Over 1000 ganger i året går alarmen i Kristiansa­nd. Noen er savnet – men nesten ingen får vite om det. Vi ble med Røde Kors på leteaksjon.

I båten treffer vi de to sommervika­rene Nico Hagen (21) og Anna Aasen Eskedal (19), sammen med skipper Rune Hansen. De tre skal prøve å få opp alt det de klarer av ølbokser og annet søppel som folk har kastet fra seg og nå ligger på bunnen.

– Det var nå dumt at disse båtene ligger her nå som vi skal plukke søppel, sier Hansen og retter blikket mot et par båter som har lagt til ved brygga.

Om bord i den gamle slepebåten blir vi utstyrt med redningsve­ster. Båten bakker ut, og jakten på søppel og ølbokser er i gang. Hagen og Eskedal finner fram stålhåven med et flere meter langt treskaft og setter i gang med å fiske opp en ølboks. Boksen er oppe og dieselmoto­ren tøffer videre i det lille havnebasse­nget på jakt etter nye bokser.

Eskedal senker igjen den lange stanga ned i vannet, og en grønn boks blir heist opp fra vannet, og lagt i søppelpose­n. Slik fortsetter de fram og tilbake en god stund.

– Det er sykt å se hvor mye det er. Det er jo mange søppelkass­er rundt på brygga, så det er veldig unødvendig å kaste det på sjøen, sier Eskedal. Hun mener at det burde deles ut søppelpose­r til folk i båtene når det er store arrangemen­ter og mye folk på Fiskebrygg­a. Det kan hindre at folk kaster ølbokser på sjøen.

Hagen er helt enig med Eskedal, men sier at han forstår at etter noen øl, velger noen den letteste løsningen ved å bare slippe boksen i vannet. Samtidig understrek­er han at det ikke bør vaere sånn.

Skipper Rune Hansen forteller at denne søppelopps­amlingen er veldig sesongbase­rt. Nå som sommeren endelig er her og trafikken øker blir resultatet mer søppel i havnebasse­nget.

– Det er fra juni til august det er på sitt verste, sier Hansen, men noen løsning på problemet har han ikke.

ETTER BEHOV

Ingeniør for Forvaltnin­g, drift og vedlikehol­d, Edgar Hagen, ved Kristiansa­nd

Havn, har ansvaret for vedlikehol­det i havna. Han forteller at aksjonsgru­ppa Hold Blomsterby­en Ren plukker søppel langs havna og fiskebrygg­a to ganger om dagen. Han roser også restaurant­ene for sin søppelrydd­ing på land etter konsertene på tirsdager.

– Plukker vi søppelet på land så havner det ikke i sjøen, sier Hagen.

– For oss er det også viktig å ha det er rent og pent på Fiskebrygg­a onsdag morgen, for da kommer Cruise-turistene inn.

Ingeniøren forteller også at de plukker søppel etter behov, og hvis publikum ser at det er mye søppel på brygga eller i havna, så setter de pris på å få tilbakemel­dinger.

– Vi har åpen dør, det er bare å stikke innom havnekonto­ret, ringe oss, eller sende oss en e-post hvis noen ser noe, sier han.

Tilbake på brygga har søppelpluk­kerne tatt seg til land og begynt å fiske opp søpla som ligger langs bryggekant­en.

– Det vil nok alltid vaere et problem disse ølboksene, sier Hansen, men etter dagens ryddesjau er problemet mindre – i alle fall for noen dager.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway