Fædrelandsvennen

Asylleder dømt til ni måneders fengsel

Den mye omtalte asylledere­n ble i Lister tingrett dømt til ni måneders fengsel for gjentatte seksuelle handlinger mot unge asylbarn.

- TEKST: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT erlend.iversen.skarsholt@fvn.no

Mannen var tiltalt etter straffelov­ens paragraf 304, som omhandler seksuelle handlinger mot barn under 16 år. Han nektet straffskyl­d i tingretten, men ble ikke trodd av retten som fant han skyldig i overgrep mot åtte asylbarn.

Overgrepen­e han nå er dømt for skal ha pågått i tidsrommet fra 2013 til ut 2016.

Dommen ble satt til ni måneders fengsel, i tillegg til at han må betale erstatning til sju av de fornaermed­e.

Mannen har i flere år jobbet tett med asylsøkere i en lederfunks­jon på mottak i Agder. I retten opplyste han at han nå er pensjonist.

De åtte fornaermed­e i saken er alle jenter. Den yngste var 6 år, og den eldste 14 år da overgrepen­e skjedde. Alle er eller har vaert knyttet til et mottak, enten som asylsøkere eller flyktninge­r.

Overgrepen­e dreier seg om kyss på munnen for fem av barna, mens to barn har blitt kysset og befølt utenpå klaerne. Den siste jenta har asylledere­n smurt med krem på kroppen på eget kontor.

«Generelt for de alle viser retten saerlig til at integritet­skrenkelse­n har vaert gjentatt og vedvarende over tid overfor svaert sårbare barn. Tiltalte har begått et svaert grovt tillitsbru­dd overfor de fornaermed­e, og overgrepen­e er skjedd på steder barna normalt skulle følt seg trygge. Alle de fornaermed­e har opplevd handlingen­e som ekle og integritet­skrenkende.», står det i dommen.

Han er dømt til å betale 20.000 kroner til fire av barna, samt 25.000, 30.000 og 40.000 til de tre andre.

UTVIKLET ET MØNSTER

Rettens leder Hilde Sakariasse­n skriver i dommen at det er vanskelig å ta stilling til hvorfor han har handlet slik han har gjort. De mener han naermest har utviklet et fast mønster.

– Saerlig jentebarn generelt, men overfor noen utvalgte av disse spesielt. Det er han som har tvunget seg på de fornaermed­e ved å gradvis tilnaerme seg, bygge opp tilliten og å stadig utvide integritet­skrenkelse­ne overfor noen av jentene slik det framgår av faktum, skriver Sakariasse­n i dommen.

Det er også skjerpende at handlingen­e er begått over en lengre periode.

Mens saken gikk i Lister tingrett i mai erkjente mannen å ha kysset og klemt barna i mottaket, men nektet for å ha gjort noe straffbart:

– Jeg vet nøyaktig hvor grensen går. Jeg har aldri gått over den grensen, sa han da.

Han har også uttalt at det drei- er seg om en hevnaksjon fra familien til den ene jenta som han tidligere hadde nektet penger, og truet med å kaste på gata.

ENSTEMMIG

Retten har funnet det bevist utover enhver rimelig tvil at de fornaermed­e barna har forklart seg sannferdig.

«I vår sak er det snakk om 8 fornaermed­e og gjentatte seksuelle handlinger, hvorav også flere er av mer alvorlig karakter. Ut fra ovennevnte og prinsippet i straffelov­en § 79 a, finner retten at straffens utgangspun­kt bør fastsettes til fengsel i 10 måneder. Hensyntatt den lange liggetida hos påtalemynd­igheten, fastsettes straffen skjønnsmes­sig til fengsel i 9 måneder.», heter det i dommen.

I en tekstmeldi­ng til Faedreland­svennen fredag ettermidda­g bekrefter mannens forsvarer, Knut Henning Larsen, at dommen allerede er anket. Og at han på grunn av ferie ikke vil kommentere saken ytterliger­e.

 ?? ARKIVFOTO: ANETTE OS ?? Asylledere­n er dømt til ni måneders fengsel.
ARKIVFOTO: ANETTE OS Asylledere­n er dømt til ni måneders fengsel.
 ?? ARKIVFOTO: ANETTE OS ?? Bistandsad­vokat Anne Rita Meberg mener dommen er tilfredsst­illende.
ARKIVFOTO: ANETTE OS Bistandsad­vokat Anne Rita Meberg mener dommen er tilfredsst­illende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway