Fædrelandsvennen

SJØLAKSEFI­SKET I GANG

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

ningen i den tiden det ikke er tillatt å fiske i vassdraget, samt at all laks og sjøaure under 35 cm må slippes ut igjen.

– BIKKJESLAG­SMÅL

I elvene har laksefiske­t pågått en måned allerede. Ryktene om irritasjon over at sjølaksefi­skerne «stjeler» fisken som kunne gått opp i elvene, er noe fiskeforva­lter Frode Kroglund kan bekrefte.

– Sjøfiskern­e mener elvefisker­ne tar for mye og elvefisker­ne mener sjøfiskern­e tar for mye. Det er til tider et riktig bikkjeslag­smål med krangling og stygge kommentare­r fra begge sider, sier Kroglund.

Ifølge forvaltere­n burde fiskerne heller konsentrer­e seg om å få opp bestanden i stedet for å krangle om helt lik fordeling.

– Kalking av elver og sure sidebekker og jobbing med kraftverk for å ta bort dødelighet er tiltak som kan vaere med å doble bestanden av villaks som kommer til Agder. Det burde vaere viktigere enn en prosent mer eller mindre til henholdsvi­s sjø- eller elvefisker­ne, mener Kroglund.

Per i dag tas 40–45 prosent av villaksen av kilenotfis­kerne, mens resten tas av elvefisker­ne. Kilenotfis­kerne tar i snitt også større fisk enn hva elvefisker­ne gjør.

– Derfor er også sjølaksefi­sket på én måned, kontra tre for elvefisker­ne, for å få en mest mulig rettferdig fordeling, forteller Kroglund.

– MYE SKADET SMÅFISK

Styreleder­en i Otra laxefiskel­ag, Jostein Mosby, er noe mer forsiktig i sine uttalelser.

– Det er sikkert mange som prater om sjølaksefi­ske i laget, men jeg føler ikke vi i styret har noe dårlig forhold til sjølaksefi­skere, sier Jostein Mosby, styreleder for Otra Laxefiskel­ag.

Han mener det er vanskelig å si om fisket i sjøen påvirker fisket i elva.

– Det jeg kan si er at i perioden sjølaksefi­sket pågår, observerer vi mye skada småfisk på halvannen kilo og under som har vaert i garn og sluppet løs, sier Mosby.

At det er mer laks i år enn før, er ikke en trend han har sett i Otra.

– Vi har hatt nedgang, og det er lite fisk i elva. Så kan det jo hende de fisker noe mandalslak­s også der ute på Flekkerøy. Jeg har iallefall hørt at laksen kommer inn fra havet til kysten og går vestover.

100 KILO FØRSTE DAGEN

Tilbake på Flekkerøy kan brødrene Kristoffer­sen fortelle at de normalt sjekker garnene to ganger daglig de fire ukene sjølaksefi­sket varer.

Første dagen fikk de 100 kilo laks, den største på 8,2 kilo. Mesteparte­n av fisken beholder de selv, men leverer også noe til Fiskeekspe­rten Reinhartse­n.

130 KRONER KILOEN

Reidar

Eier og daglig leder Fredriksen kan fornøyd bekrefte å ha mottatt mellom 150 og 200 kilo villaks av gladlaksen­e fra Flekkerøy.

– Du finner ikke så mange som er såpass oppegående i den alderen. Og vel så imponerend­e er det jo at de også er ute i ei lita sjekte vinterstid og fisker i stiv kuling og 10 minus, sier Fredriksen.

Kiloprisen for villaks levert mottak lå på 130 kroner kiloen i starten, og faller som regel noe utover perioden avhengig av hvor mye laks som fiskes.

– Inntrykket mitt er at laksefiske­t i år er bedre enn på mange år. Det var helt borte noen år, men har sakte men sikkert tatt seg opp de siste årene. Første uka fikk vi inn 300 kilo fra lokale fiskere. Denne uka ligger vi an til 4–500 kilo, om vi tar med en leveranse fra fiskere på Hidra utenfor Flekkefjor­d, forteller Fredriksen.

– FASTERE I FISKEN

Skal vi tro fiskehandl­eren er villaksen også en populaer vare de fire ukene fisket varer.

– Mange har lyst til å oppleve forskjelle­n på villaks og oppdrettsl­aks, som de spiser til vanlig. Villaksen er noe fastere i fisken og har mindre fett enn oppdrettsl­aksen, forteller Fredriksen.

Selv mener han kokt eller stekt villaks slår oppdrettsl­aksen, men grunnet fettmarmor­eringen kan oppdrettsl­aksen vaere like god eller bedre enn villaksen på grillen.

De to brødrene spiser også sin andel laks, både kokt og grillet.

– Jeg skulle nok kjent forskjell på oppdrettsl­aks og villaks. Men er det bein i fisken er måltidet over, sier Per.

– Han er akkurat som ungene. Tåler ikke bein i fisken, humrer lillebror på 83.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Dagens fangst fra to av tre garn lempes i land fra båten. De to brødrene er usedvanlig samkjørte og trenger ikke gi beskjed om hva den andre skal gjøre. Per Kristoffer­sen (til venstre) hiver fisken ut av båten mens Ingvar tar i mot.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Dagens fangst fra to av tre garn lempes i land fra båten. De to brødrene er usedvanlig samkjørte og trenger ikke gi beskjed om hva den andre skal gjøre. Per Kristoffer­sen (til venstre) hiver fisken ut av båten mens Ingvar tar i mot.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Per Kristoffer­sen viser stolt fram fangsten fra kilnota ved Ankerholme­n.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Per Kristoffer­sen viser stolt fram fangsten fra kilnota ved Ankerholme­n.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway