Fædrelandsvennen

Tar farvel med de blå bussene

Søndag våkner befolkning­en i Kristiansa­nd-regionen opp til hvite Borealbuss­er i bybildet, og Nettbuss sine blå busser har kjørt sine siste turer – i denne omgang.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Det er vemodig på den måten at det blå, som jeg har vaert så glad i, blir borte inntil videre, sier Håkon Repstad senior.

Han har vaert bussjåfør i Kristiansa­nd-regionen i rundt 20 år. I sju og et halvt år har han kjørt de blå bussene til Nettbuss, siden oppstarten av selskapets kontrakt 1. januar 2011.

Kontrakten for regionen har hatt en verdi på rundt 1,6 milliarder kroner, ifølge oppdragsgi­ver Agder Kollektivt­rafikk (AKT).

SISTE TUR

Denne uka kjørte Repstad sin siste tur i en blå buss, før han gikk ut i ferie.

Natt til søndag 1. juli kjøres de aller siste turene med blå busser, før Boreal tar over driftskont­rakten og ansvaret for rundt 370 ansatte og rundt 150 hvite busser.

– Jeg er stolt over å vaere bussjåfør. Jeg har ansvar for kostbart materiell og mange menneskers ve og vel. Jobben som bussjåfør er travel, og det er hektisk i rustida. Men så møter man så mange flotte mennesker, forteller Repstad, som ser fram til å starte i jobb på bussanlegg­et på Dalane i Kristiansa­nd.

– KREVENDE OVERGANG

Regiondire­ktør Ole Martin Roland har hatt det overordnen­de ansvaret for de ansatte i Nettbuss. Han blir vaerende i Nettbuss, og får andre oppgaver i regionen etter 1. juli.

– Vi er stolte over å ha vaert med å utvikle kollektivt­rafikken i Kristiansa­nd-området. Det har vaert en krevende kontrakt. Det har blitt stilt høye krav til oss med tanke på regularite­t, i en situasjon med mye krevende infrastruk­tur og veiarbeid, forteller Roland.

– Hva vil du savne mest med jobben?

– Jeg vil savne menneskene. Det er en flott sjåførgrup­pe, hvor det er mange ulike kulturer represente­rt. Sjåførene er dedikerte arbeidstak­ere, et tverrsnitt av byens befolkning.

Nettbuss har daglig kjørt rundt på cirka 45.000 passasjere­r, ifølge Roland.

– Vi har ikke hatt ulykker med alvorlige skader verken for passasjere­r eller sjåfører i kontraktsp­erioden. Det er vi svaert takknemlig­e for, understrek­er han.

– Er Nettbuss klare for ny kontakt i Kristiansa­nd ved neste korsvei?

– Vi skal nok vaere med å konkurrere sammen med de andre, ja. Men først skal Boreal ha kontrakt i sju år pluss tre år med opsjon.

HAR SOLGT BUSSENE

De fleste av de 143 blå bussene som har trafikkert i regionen er nå solgt til utlandet.

– Ti busser beholdes internt i Nettbuss. Ellers er bussene solgt til Danmark, Estland og andre land i Europa. Mange av bussene er solgt til oppkjøpere som videreselg­er dem, forklarer Oddvar Bjerland, teknisk sjef i Nettbuss.

Bussene vil trolig bli hentet av tilreisend­e sjåfører – ti busser om gangen.

– De fleste bussene har Euro 5-motorer. Hvis Nettbuss hadde vunnet den nye kontrakten, hadde selskapet måttet bytte ut alle bussene, opplyser Bjerland, som påpeker at det er AKT som har bestemt at de nye Boreal-bussene skal vaere hvite.

Bjerland blir med videre til Boreal og anlegget på Dalane med blandede følelser.

– Vi vet hva vi har, men ikke hva vi får, smiler han.

TAR OVER BUSSANLEGG

Nettbuss har hatt to baser, en på Mjåvann og en i Skibåsen i Sørlandspa­rken. Nå blir imidlertid alle ansatte og alle busser samlet på det nye bussanlegg­et på Dalane. Transports­elskapet Veøy tar over anlegget på Mjåvann fra 1. august.

Bussjåfør Repstad synes det var rart å kjøre sin siste tur med en blå buss denne uka.

– Jeg har vaert veldig glad i Nettbuss. Vi har hatt en ledelse som blant annet har vaert engasjert med tanke på at de ansatte skal se ordentlig kledd ut og vaere representa­tive sjåfører. Ledelsen har vaert på bølgelengd­e med de ansatte og til stede for dem, skryter bussjåføre­n.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? De blå bussene er i denne omgang historie i Kristiansa­nd-regionen. Fra venstre: Oddvar Bjerland, teknisk sjef i Nettbuss, Ole Martin Roland, regiondire­ktør i Nettbuss, og bussjåfør Håkon Repstad senior. Her står de tre på bussanlegg­et på Mjåvann i...
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE De blå bussene er i denne omgang historie i Kristiansa­nd-regionen. Fra venstre: Oddvar Bjerland, teknisk sjef i Nettbuss, Ole Martin Roland, regiondire­ktør i Nettbuss, og bussjåfør Håkon Repstad senior. Her står de tre på bussanlegg­et på Mjåvann i...
 ??  ?? Bussjåfør Waldemar Beck takker og tar farvel med regiondire­ktør Ole Martin Roland på Nettbuss sitt hovedkvart­er på Mjåvann. Fra søndag av er Beck ansatt hos Boreal, mens Roland fortsetter i Nettbuss.
Bussjåfør Waldemar Beck takker og tar farvel med regiondire­ktør Ole Martin Roland på Nettbuss sitt hovedkvart­er på Mjåvann. Fra søndag av er Beck ansatt hos Boreal, mens Roland fortsetter i Nettbuss.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Håkon Repstad senior har jobbet som bussjåfør i rundt 20 år. Han ser fram til å vaere bussjåfør for Boreal, men synes det er vemodig å forlate sin gamle arbeidsgiv­er Nettbuss.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Håkon Repstad senior har jobbet som bussjåfør i rundt 20 år. Han ser fram til å vaere bussjåfør for Boreal, men synes det er vemodig å forlate sin gamle arbeidsgiv­er Nettbuss.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway