Fædrelandsvennen

Oslo-firma fikk kontrakt til 1,5 mrd.

Betonmasth­aehre får etter alle solemerker kontrakten på å bygge ny E 39 i Mandal. Mandalssel­skap blir med som viktig underlever­andør.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Tidligere i vår prekvalifi­serte vi tre norske og et utenlandsk selskap. Nå har vi vurdert de fire tilbudene og falt etter en samlet vurdering ned på at Betonmasth­aehre hadde det beste tilbudet, forteller Asbjørn Heieraas prosjektdi­rektør for utbyggings­område E 39, til Faedreland­svennen.

14 KILOMETER VEI

Veiprosjek­tet består av sju kilometer firefelts motorvei mellom Døle bro (ved Holum-krysset på dagens E 39, journ.anm.) til Mandalselv­a samt sju kilometer møtefri tofeltsvei fra motorveien ned til Mandal og har en kontraktsv­erdi på 1,5 milliarder kroner.

Betonmasth­aehre, som har hovedkonto­r i Oslo, er et av Norges største entreprenø­rkonsern med rundt 2800 medarbeide­re og omsatte i 2017 for 9,7 milliarder kroner.

INTENSJONS­AVTALE

Den endelige kontraktss­igneringen skjer først i oktober og Nye Veier skriver selv at de har valgt den entreprenø­ren «vi har som intensjon å inngå avtale med». – Hva vil det si?

– At målet, etter en måneds konkretise­ringsfase etter sommerferi­en, er å gjennomfør­e den endelige kontraktss­igneringen i oktober, svarer Heieraas og bekrefter at det må noe ekstraordi­naert til for at ikke Betonmasth­aehre blir den som skal bygge veien.

LOKAL UNDERLEVER­ANDØR

TT Anlegg blir ifølge prosjektdi­rektøren en stor underlever­andør for Betonmasth­aehre.

– Det har ikke betydd noe i vurderinge­n, men er jo en hyggelig ekstraeffe­kt for Sørlandet, sier Heieraas.

Byggestart for prosjektet er anslått til slutten av 2019. To og et halvt år senere, i 2022, skal den nye veien står ferdig samtidig med ny E 39 mellom Fidjane i Kristiansa­nd og Døle bro i Mandal.

– ALDRI VAERT GJORT FØR

– Fram til byggestart skal det lages regulering­splan for prosjektet i samarbeid med entreprenø­ren. Det er første gang vi tar med et firma i regulering­sprosessen, og det har ikke vaert gjort tidligere i andre veiprosjek­ter i Norge, forteller Heieraas.

Fordelen med å utforme regulering­splanen med dem som skal gjøre jobben er ifølge prosjektdi­rektøren at man får et billigere og bedre prosjekt.

– Med en byggekostn­ad på 1,5 milliarder kroner ligger vi an til 20 prosents besparelse i forhold til opprinneli­g budsjett. Så er målet å gjøre det enda billigere, sier Heieraas.

20 FIRMAER INTERESSER­TE

20 firmaer meldte sin interesse for å bygge ny E39 i Mandal da tilbudet ble utlyst i fjor.

– Det vi kan si er at vi er fornøyd med interessen. Det er både store norske og store utenlandsk­e på lista, sa Asbjørn Heieraas, prosjektdi­rektør for E 39, i desember i fjor.

BYGGES FOR HØYERE FART

Lørdag 23. juni var det offisiell oppstart av arbeidet med detaljregu­leringspla­nen for E 39-strekninge­n Mandal øst – Mandal by.

– Rent praktisk snakker vi om den formelle arealplane­n vi må ha på plass for å få lov til å starte byggingen, forklarte Heieraas til Faedreland­svennen forrige uke.

Veien skal bygges slik at den med enkle tiltak kan skiltes opp til både 120 og 130 km/t.

 ?? FOTO: STATENS VEGVESEN (ARKIV) ?? Ny E 39 skal krysse Mandalselv­a ved Lindland hvor ny tilførsels­vei fra E 39 til Mandal sentrum skal bygges.
FOTO: STATENS VEGVESEN (ARKIV) Ny E 39 skal krysse Mandalselv­a ved Lindland hvor ny tilførsels­vei fra E 39 til Mandal sentrum skal bygges.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway