Fædrelandsvennen

En vinn-vannsituas­jon

Vannverken­e og avløpsverk­ene er vår viktigste beskyttels­e mot smittsomme sykdommer. Sørlandets kompetanse­miljøer kan bidra med ny teknologi for å gjøre utskifting­en av gamle vann- og avløpsledn­inger billigere.

-

Hvis du leser dette i sommervarm­en og blir tørst, kan du gå på kjøkkenet og tappe kaldt, friskt og trygt drikkevann til to øre per liter. Eller du kan dra på butikken og kjøpe tusen ganger så dyrt drikkevann på flaske. Hvis du seinere må på do, vet du at avløpsvann­et blir trygt håndtert. Da du sto opp, tok du kanskje en lang dusj i friskt vann. I løpet av dagen kommer du til å bruke rundt 200 liter vann.

Du kan takke vann- og avløpstjen­esten i din kommune for disse godene. Siden slutten av 1800-tallet har norske kommuner bygd ut 1100 vannverk og 2700 avløpsverk. Vannverken­e består av en vannkilde (ofte et stort vann), vannbehand­lingsanleg­g, vannlednin­ger, tunneler, pumpestasj­oner og høydebasse­ng. Avløpsverk­ene består av avløpsledn­inger, tunneler, pumpestasj­oner, renseanleg­g og et utslippsst­ed. Verdien av alt dette er over 800 milliarder kroner.

Vi kaller det fekal-oral smittevei, altså smitte fra avføring til munn. Aesj! Pasienter med tarminfeks­joner (alt fra omgangssyk­e til kolera) skiller ut store mengder smittestof­fer i avføringen. Smittestof­fene kan havne i munnen på andre mennesker fra pasientens fingre eller indirekte fra fingre til mat og så til munnen. Slik blir gjerne familiemed­lemmer smittet. Det store problemet er imidlertid smitte til mange mennesker via drikkevann­et. Det kan skje der avføringen fra pasienter på et eller annet vis havner i drikkevann­et, som på Haiti i 2010 da avløpet fra en leir for Fn-soldater ble tømt i elva som lengre nede ble benyttet til drikkevann og vaskevann. Resultatet var en koleraepid­emi i et jordskjelv­rammet land uten skikkelige vann- og avløpssyst­emer. Epidemien har så langt rammet over to millioner mennesker og tatt livet av over 30.000.

Vann- og avløpssyst­emene skal hindre slik smitte ved at avføring håndteres trygt, og ved at drikkevann­et holdes reint helt fram til krana. Drikkevann­et gir oss også mulighet til god personlig hygiene, som hindrer enda flere smittsomme sykdommer. Gode vann- og avløpssyst­emer er derfor vårt viktigste smittevern­tiltak og en forutsetni­ng for sivilisasj­on. Derfor har FN som mål for 2030 at alle mennesker skal ha adgang til trygt drikkevann og til latriner eller toaletter.

Det går heldigvis raskt framover i de fleste land, men fortsatt fører mangel på trygt drikkevann og gode avløpssyst­emer til stor sykdomsbyr­de og halvannen million dødsfall per år. Under oss ligger 100.000 kilometer med vann- og avløpsledn­inger, som regel ved siden av hverandre i samme grøft. Mange av ledningene er gamle og har huller. Det høye trykket gjør at rundt 30 % av drikkevann­et lekker ut av ledningene på vei til husene. Også avløpsledn­ingene lekker. Så lenge det er høyt trykk i vannlednin­gen, står vannsprute­n ut av hullene og ingen forurensin­ger kommer inn. Hvis vannverket må skru av vannet for vedlikehol­d, kan forurensni­nger, for eksempel fra den naerliggen­de avløpsledn­ingen, trenge inn i drikkevann­sledningen og gi forbrukern­e utrygt vann. I et forsknings­prosjekt fant mine kolleger og jeg at hyppighete­n av mage-tarm-infeksjon økte med 58 % den første uka etter en slik trykkløsep­isode.

Utbedringe­n av ledningsne­ttet blir dyr.

Veldig dyr, har Norsk Vann – vannverken­es forening – regnet ut. Fram til 2040 må kommunene investere 280 milliarder kroner i utskiftnin­g, oppgraderi­ng og utvidelse av sine vannverk og avløpsverk. Regningen havner hos forbrukern­e; den må i gjennomsni­tt bli 4 % høyere hvert eneste år i tillegg til vanlig prisstigni­ng. I 2040 kan vi altså belage oss på vann- og avløpsregn­inger på to-tre tusen kroner i måneden. Den beste måten å redusere regningen, er å finne opp og benytte smartere måter å bytte ut vann- og avløpsledn­inger.

En politiker som har sett denne utfordring­en, er Karin Andersen fra SV. Hun klarte i fjor, mot regjeringe­ns ønske, å få med seg hele Stortinget på å kreve en utredning av et program for teknologiu­tvikling i vannbransj­en, som et spleiselag mellom staten, kommunene og leverandør­industrien. Oppdraget havnet hos folkehelse­institutte­t, og denne uka hadde jeg gleden av å lede et seminar med forskere, konsulente­r, bedriftsei­ere og vannverksf­olk for å drøfte hvordan et slikt program eller fond kan utformes.

Fondet kan stimulere til teknologis­ke ny- vinninger som kan gjøre moderniser­ing, overvåking, vedlikehol­d og forvaltnin­g av ledningsne­ttet billigere. Et fond kan bidra til å finansiere den dyre utprøvinge­n av oppfinnels­er for å se om de virker. Oppfinnels­ene må komme fra samarbeide­t mellom universite­ter, forsknings­institutte­r, leverandør­industrien og vannverken­e. Vellykket teknologi kan også eksportere­s til et verdensmar­ked som tørster etter mer effektiv og tryggere vannforsyn­ing.

Tenk hvilke muligheter som ligger i byggingen av infrastruk­turen for vann og avløp i India og Afrika. Kanskje det er vann og avløp som skal bli den nye oljen? Her bør det ligge store muligheter på Sørlandet – for Universite­tet i Agder, Teknova og bedriftene i naeringskl­yngene NODE og EYDE, i kraftbrans­jen og i anleggsbra­nsjen. Kompetanse og teknologi fra offshorevi­rksomheten og fra kraftutbyg­gingene kan overføres til vannog avløpsbran­sjen og gi bedriftene flere bein å stå på i en usikker oljeframti­d, altså en vinn-vann-situasjon.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE MARTINSEN ?? Da du sto opp, tok du kanskje en lang dusj i friskt vann. I løpet av dagen kommer du til å bruke rundt 200 liter vann, skriver kronikk-forfatter Preben Aavitsland.
FOTO: JARLE MARTINSEN Da du sto opp, tok du kanskje en lang dusj i friskt vann. I løpet av dagen kommer du til å bruke rundt 200 liter vann, skriver kronikk-forfatter Preben Aavitsland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway