Fædrelandsvennen

Kurs for foreldre

- TORE SMEPLASS nestleder Kristiansa­nd KRF

Barneombud­et har foreslått gi de som venter barn, kurs i det å vaere foreldre. Dette mener jeg er en god ide.

●●Ikke fordi foreldre skal godkjennes eller kontroller­es, men fordi barn er det mest verdifulle vi har- og alle grep for at barn skal få det bedre er en god ting. «Ungen er glad, en familie har det bra», synger B. Eidsvåg.

Om dette kurset skal vaere en forutsetni­ng for å få barnetrygd, eller om det skal lønnes saerskilt, får vi diskutere senere, men målet må vaere å gi mer forståelse som kan hjelpe mange senere i livet.

Det er en selvfølge at de som skal kjøre bil, styre maskiner, penger eller eiendommer, får opplaering. Men risikoen for å gjøre noe som skader andre er vel kanskje like stor eller større med barn. Målet med all sikkerhets­opplaering er ikke bare å hindre å skade andre, men også å skape trygghet og gjøre arbeidsutf­ørelsen mer smidig og enklere.

Tenk om vi kunne økt forståelse­n og tryggheten hos foreldre rundt hvordan barn opplever verden og hva de trenger. Trygge foreldre gir trygge barn.

Mye forskning viser at grunntrygg­heten som skapes i de første barneårene fungerer som en slags vaksine som bidrar til å kunne tåle motstand og belastning­er senere i livet. Økt trygghet gir mange et bedre liv. Tenk om forståelse­n for og bruken av de ressursene vi har for å ta vare på barn, hadde blitt større. Altfor mange barn har gått alene med sine utfordring­er. Psykiske og sosiale utfordring­er, overgrep, syn og hørsel er bare noen av utfordring­ene som kunne ha blitt taklet bedre gjennom foreldresk­olen.

Barn klarer ofte ikke å si hva de trenger, så godt samarbeide mellom voksne så tidlig som mulig kan bety mye senere i livet.

Tenk om foreldre fikk delt erfaringer og kunnskap rundt barneoppdr­agelse med andre. Da kunne mange nybakte foreldre vite mer om hvordan de skulle takle situasjone­r med barnet som gjør foreldre rådville. Det er ikke alle som vet hva som kan bli skadevirkn­ingene av å riste eller å slå barn. Og noen som ikke vet at det ikke er tillatt.

Det er mange som ikke har forståelse for hvilke gode hjelpetilt­ak vi har for barn i Norge eller hvordan disse kan brukes. Det gjelder skole, helsestasj­on, pp-tjeneste, barnevern, sosiale støtteordn­inger og flere ting. Dersom vi kunne skape trygghet rundt hjelpeappa­ratet, kunne det bety mye for mange barn og voksne. Mange av de som vokser opp i dag vil om 20 år fortelle at de sto alene med sine utfordring­er og at livet derfor ikke ble slik de ønsket. Det er nå vi kan gjøre noe for disse. Men da må foreldre vaere trygge på hva som finnes og hva som trengs.

Mange av de som jobber med barn forteller det samme, at det som ble gjort kom så alt for seint. Og da er det barna som må takle konsekvens­ene. En foreldreop­plaering med informasjo­n og deling ville vaere et steg mot både mer forståelse for utfordring­ene til barn hos foreldrene, og hva som kan gjøres med dem.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway