Fædrelandsvennen

Misforståt­t livssynsnø­ytralitet

- ÅSMUND LUNDEVIK LANDSNES

Det har lenge vaert drevet kristelig skolelag på Kvadrature­n. Men, da jeg spurte skolen om tilgang til rom i høst, fikk jeg til svar at «skolen ikke lenger tilrettela for religiøs aktivitet på skolen».

●●Jeg skjønte at dette handlet om noe større enn bare vårt skolelag. I ettertid korrespond­erte jeg med rektor, og det ble tydelig at ledelsen ikke ønsket å gi muslimer bønnerom. I et lite gjennomten­kt forsøk på å opptre rettferdig kuttet de derfor all tilrettele­gging for religiøse aktivitete­r.

Senere er vi blitt klar over at slik «rektornekt», som det gjerne kalles, har blitt stadig mer vanlig rundt omkring i Norge. Det oppgis ulike grunner, men frykt for muslimsk religiøsit­et er en gjenganger.

På min skole ønsket ikke ledelsen å la muslimene ha bønnerom. Jeg vet ikke bakgrunnen for dette, men jeg mener at å gi muslimene må ha lik rett på tilgang til rom på skolen, som alle andre. Så lenge elevfrivil­ligheten er demokratis­k, elevstyrt og åpen, så burde det ikke spille noen rolle om den er kristen eller muslimsk. Dette mener jeg åpner for dialog og fjerning av fremmedfry­kt.

«Skolen skal vaere livssynsnø­ytral» er det elever ofte får høre når de blir nektet å drive lagsaktivi­tet på skolen. Noen skoleleder­e mener altså at det å nekte all form for organisert livssynsar­beid er det samme som å vaere livssynsnø­ytral. Jeg hevder at skal man vaere livssynsnø­ytral, må man våge å gi organisert livsynsarb­eid spillerom.

I et fritt demokratis­k system som vårt er det for meg like naturlig å kunne samles ut fra livssyn som å kunne samles ut fra politisk eller kulturell tilhørighe­t. Jeg tror vi får et større mangfold og et mer tolerant samfunn ved å åpne for alle typer organisert verdibaser­t arbeid.

Skolen er en arena for å forberede oss på å takle livets utfordring­er. I samfunnet forøvrig møter vi et bredt mangfold av forskjelli­ge mennesker og ideer. Skolen burde derfor ønske velkommen alle former for organisert virksomhet som bidrar til bedre forståelse og respekt blant elevene for andres verdier og meninger. Det er dette som er virkelig dannelse, når elevene selv får stå for noe og bryne seg på andres idéer.

Denne uken ble nye regler for elevfrivil­lighetens tilgang på rom drøftet i Stortinget. Jeg er glad for at et samlet Storting sier at de vil «sikre barne- og ungdomsorg­anisasjone­r tilgang til skoler og andre offentlige bygninger lokalt, og unngå at skoleeiern­e bidrar til usaklig forskjells­behandling ved utlån.» Det sender et høyt og tydelig signal til oss unge, så vel som til rektorer over hele landet.

Vi ønsker et politisk og religiøst landskap i skolen, som er åpent for ulike idéer og hvor det råder åpenhet fremfor fortielse, og som kan romme unge menneskers engasjemen­t.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway