Fædrelandsvennen

Når Erna refser...

- NILS-PETTER ENSTAD Forfatter

«Dersom regjeringe­n er uenig med nasjonalfo­rsamlingen, bør den skaffe seg en annen nasjonalfo­rsamling».

●●Denne lett parafraser­te versjonen av et kjent sitat fra den tyske forfattere­n Berthold Brecht melder seg når man i mediene leser at statsminis­ter Erna Solberg «refser» Stortinget for at flertallet der fatter andre vedtak enn dem statsminis­teren selv ønsker.

Statsminis­ter Erna Solberg leder en mindretall­sregjering på femte året. I de fire første av dem hadde hun et slags flertall i ryggen ved at hun hadde en samarbeids­avtale med to partier som til sammen sikret et flertall. I denne perioden har hun ikke det, og lever derfor i praksis på stortingsf­lertallets nåde. I praksis vil det si at hun lever på Krfs nåde. Det bør hun vaere glad for. KRF er ikke et parti som har for vane å kaste regjeringe­r bare for å kaste dem, slik blant annet statsminis­terens eget parti har en viss praksis for. Men det går nok en grense også for KRF når det gjelder hva man vil finne seg i, og en «refs» fra en statsminis­ter med svak bakkekonta­kt kan fort komme til å flytte denne grensen naermere.

Når en statsminis­ter i en mindretall­sregjering «refser» et flertall i Stortinget, er det uttrykk for en arroganse – kanskje tilmed en dumhet – som ikke er saerlig tillitvekk­ende. Kanskje burde statsminis­teren i stedet rette dette refsebehov­et mot partier og politikere i sin egen regjering, når disse gang på gang ikke bare kritiserer flertallet i Stortinget, men faktisk også sin egen regjering for beslutning­er de selv hadde ønsket annerledes. Eller når medlemmer av regjeringe­n eller regjeringe­ns tropper i Stortinget går bananas på sosial medier, slik vi også har sett gjentatte eksempler på. I slike situasjone­r er det ikke refseren Erna man ser, men meisemoren, med reaksjoner som «Så-så!» eller «alle er like slemme».

Alternativ­et til at regjeringe­n skaffer seg en annen nasjonalfo­rsamling, er at nasjonalfo­rsamlingen sørger for en annen regjering. Slik sammensetn­ingen av Stortinget er pr. i dag kan det skje når som helst, bare den riktige saken dukker opp eller Stortinget­s irritasjon over den refsende statsminis­ter blir stor nok. Det har skjedd før og vil kunne skje igjen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway