Fædrelandsvennen

Nye språklige takter fra UIA

- ÅSE WETÅS Direktør i Språkrådet

Universite­tet i Agder presiserer at det er opptatt av å følge det språklige lovverket vi har. Det er nye takter.

●●Universite­tet i Agder ved universite­tsdirektør Seunn Smithtønne­ssen skriver i et innlegg i denne avisa 26. juni (lenke til innlegg) at universite­tets utspill om bruken av nynorsk er blitt misforståt­t.

Ifølge universite­tsdirektør­en har ikke universite­tet noe ønske om å bli fritatt fra kravene i målloven: «Vi vil selvsagt forholde oss til lovverket og de språkpolit­iske retningsli­njene som til enhver tid gjelder på området.»

Språkrådet tar dette som et løfte om at universite­tet nå vil rydde opp og sørge for bedre veksling mellom målformene i tekstene sine.

Kulturdepa­rtementet har gitt Språkrådet i oppdrag å forvalte regelverke­t om målbruk i offentlig tjeneste. Vi kan ikke se at det er noen motsetning mellom internasjo­nalisering og etterlevel­se av målloven. Målloven regulerer ikke forholdet mellom norsk og engelsk. Den sier at ingen av de to norske målformene skal vaere represente­rt med mindre enn 25 % i de norskspråk­lige tekstene.

Grunnlaget for dette kravet er hensynet til den stortingsv­edtatte likestilli­ngen mellom bokmål og nynorsk og til brukerne av målformene. For utdannings­institusjo­nenes del gjelder målloven for øvrig bare den administra­tive delen av virksomhet­en.

Med innlegget 26. juni viser Universite­tet i Agder nye takter. Det er svaert positivt. Kanskje universite­tet oppdager at satsing på både nynorsk, bokmål og engelsk går litt lettere enn det selv hadde regnet med? Vi håper og tror at UIA klarer å ha flere tanker i hodet samtidig.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway