Fædrelandsvennen

Sterke historier bak

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

Vibeke Slyngstad blir beskrevet som en av Norges fremste malere. I sommer stiller hun ut på Kristiansa­nd Kunsthall.

Siv som svever i vinden, og arkitekton­iske motiver. Når du betrakter Vibeke Slyngstads malerier, er det ikke opplagt at det ligger sterke historier bak. Titlene «Democracy» og «Big Bend» røper heller ikke det med det første.

– «Democracy» tar utgangspun­kt i Høyblokka som vi alle vet ble utsatt for et terrorangr­ep. Det er et vanskelig tema og jeg brukte lang tid på dette. Til slutt fikk jeg tilgang til bygget, forteller kunstneren på telefon til Faedreland­svennen.

Det resulterte i en tredelt serie. Det første bildet tar utgangspun­kt i et journalist­isk bilde tatt rett etter bombingen. De andre bildene er ikke fra selve angrepet, men fra bygget som har blitt stående tomt siden.

– Jeg fikk mange assosiasjo­ner da jeg jobbet med disse bildene. Jeg ville ha en åpenhet i bildene som ikke nødvendigv­is hadde noe mer terrorangr­epet å gjøre, men som går videre i bygget som bare står tomt, forteller hun.

Bildene fra serien «Big Bend» ble til under en tur til Texas på grensen til Mexico.

– Dette var før Trump ble president, og det var mye diskusjon rundt muren han ville bygge. Det gjorde et sterkt inntrykk på meg. Dette området har også vaert scene for en rekke slag i historien. Det er en spesiell stemning der som jeg ville formidle.

Daglig leder ved Kristiansa­nd Kunsthall, Cecilie Nissen, omtaler Vibeke Slyngstad slik:

– Jeg vil faktisk gå så langt som å si at hun er en av de fremste malerne i landet. Hun er utrolig dyktig og har et stort samfunnsen­gasjement. Kunstnersk­apet hennes er utrolig rikt – det er portretter, landskap, stilleben, arkitektur og interiør. Det er få kunstnere som har en så stor bredde.

Vibeke Slyngstad har sammen med Leonard Rickhard og Ditte Ejlerskov blitt intervjuet av Cecilie Nissen i boka «Maleriet blir til».

– Er det stas å få henne til Kristiansa­nd?

– Ja, det er kjempefint. Planen med denne boka var å intervjue kunstnere som har stilt ut i Kunsthalle­n. Jeg håper at veldig mange får sett utstilling­en. Den går hele sommeren og det er mange turister i byen, så jeg håper at hun kan få et større publikum, svarer Nissen.

Utstilling­en rommer både utlånte verk fra samlere og kunstinsti­tusjoner, og verk som er til salgs. Verkene til salgs ligger i prisklasse­n 40.000-120.000 kroner.

Til utstilling­en har Slyngstad også produsert en rekke nye verk, blant annet «Skagerrak».

– I vinter dro jeg til siloen av Arne Korsmo som skal bli kunstmuseu­m. Jeg ville se bygget og var nysgjerrig på det. Jeg ble slått av de vakre rommene, og fotografer­te en god del. Det var en lang prosess før jeg kom til det bildet.

– Kan det komme flere verk fra siloen?

– Kanskje. Jeg bruker ofte veldig lang tid når jeg begynner på ting.

– Du har kjøpt hytte i Ulvøysund. Har du tenkt til å jobbe på Sørlandet framover?

– Ja, det håper jeg. Jeg er fra Vestlandet, og har alltid vaert i seilbåt og på øyer. Jeg gleder meg veldig til å komme ned, og har mange ideer. I flere av seriene mine jobber jeg med det karrige landskapet som står imot vaer og vind. Det vil jeg jobbe videre med.

 ??  ?? «Big Bend», 2017. Olje på lerret. I sommer stiller Vibeke Slyngstad ut på Kristiansa­nd Kunsthall. Serien «Big Bend» er fra grensen mellom USA og Mexico.
«Big Bend», 2017. Olje på lerret. I sommer stiller Vibeke Slyngstad ut på Kristiansa­nd Kunsthall. Serien «Big Bend» er fra grensen mellom USA og Mexico.
 ??  ?? Skagerrak, 2018. Olje på lerret.
Skagerrak, 2018. Olje på lerret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway